Tak Terima Dij4ngkiti C0vid-19, Keluarga Mengamvk Panjat Pagar Bawa Jnazah Pulang

Aksi membawa pulang jnazah keluarga yang dijangk1ti C0vid-19 secara paksa berlaku lagi di Maluku, Indonesia.

Kali ini, satu keluarga mengamvk dan membawa jnazah pulang secara h4ram kerana tidak menerima kenyataan bahawa ahli keluarganya telah mavt akibat C0vid-19 dalam kejadian yang berlaku di Hospital Umum Wilayah Masohi (RSUD) pada Selasa lalu.

Menurut Tribun News, keluarga pesak1t telah berIari dan meIompat melintasi pagar di dalam hospital demi menvntut jnazah keluarga mereka iaitu seorang pesak1t lelaki berusia 73 tahun.

Keluarga jnazah mengamvk dan membawa jnazah pulang lantaran tidak dapat menerima alasan yang dikatakan ‘tidak masuk akal’ oleh pihak hospital.

Hal ini adalah kerana jnazah itu pada mulanya dir4wat di pusat kesihatan setempat dan dilaporkan tidak dijangk1ti C0vid-19 oleh petugas kesihatan.

“Dari pusat kesihatan setempat, kepvtusan ujiannya tidak reaktif. Sebab itu, pesak1t dibawa ke sini,” ujar saIah satu ahli keluarga pesak1t itu.

Namun, setelah dir4wat selama tiga hari di RSUD, pesak1t itu telah disahkan mninggal akibat p0sitif C0vid-19 melalui uj1an yang dijalankan.

“Pesak1t dir4wat di sini selama 3 hari dari tarikh 23 hari bulan sebelum mninggal pada jam 2.10 pagi Selasa,” kata Pengarah Eksekutif Harian Hospital Masohi, Samuel Pelupessy.

Video mengenai kejadian kekec0han tersebut menjadi tuIar di media sosial dan dikongsi oleh ramai w4rganet.

Maklumat terkini yang diterima oleh Tribun, setakat imi masih tidak diketahui sama ada pengebvmian jnazah menggunakan pr0sedur C0vid-19 atau tidak oleh keluarga.

Penduduk Menyekat Jalan

Sebelum ini terdapat kes yang sama berlaku oleh penduduk Desa Watludan, Daerah Waipia di mana mereka telah menyek4t jalan raya.

Tindakan itu dilakukan oleh penduduk setelah mereka membawa m4yat seorang guru yang m4ut akibat C0vid-19 di RSUD.

Penduduk dilaporkan telah menyek4t jalan yang menghvbungkan tiga daerah di kawasan berkenaan dengan mencvrahkan k0nkrit di jalan tersebut.

Selain itu, penduduk juga memb4kar sejumlah tayar terpakai dan meletakkan kayu dan batu di jalan.

T1ndakan itu dilakukan kerana mereka tidak dapat menerima keputusan RSUD yang menyatakan pesakit mninggal disebabkan p0sitif C0vid-19.

Susulan dari kejadain itu, pengangkutan ke Kota Masohi, Maluku Tengah juga lvmpuh sepenuhnya kerana t1ndakan meIampau oleh penduduk.

Polis dan Tentera Nasional Indonesia (TNI) telah datang ke lokasi kejadian untuk berunding dengan penduduk, namun mereka tetap berker4s untuk menutup jalan.

Penduduk dilaporkan tidak percaya bahawa m4ngsa m4ut akibat p0sitif C0vid-19, walaupun pasukan perubatan dan ketua muk1m telah memberikan penjelasan.

Pengebvmian tetap diteruskan oleh diteruskan oleh keluarga tanpa mengikut pr0sedur C0vid-19.

 

Sumber: Tribun News, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.