Azan Maghrib 3 minit awal, masjid di Gombak m0hon maaf… puasa jemaah terbataI – Nazir

KUALA LUMPUR: Kariah Masjid Al-Khairiyah, Taman Seri Gombak, dekat sini, perlu menggantikan puasa yang terbataI berikutan masjid itu tersiIap melavngkan azan maghrib tiga minit lebih awal daripada waktu sebenar, kelmarin.

Nazir Masjid Al-Khairiyah, Wan Nawawi Wan Dagang, dalam satu kenyataan memaklumkan bahawa kesiIapan itu berlaku akibat masalah teknikal pada paparan digital waktu azan di masjid berkenaan.

Gempar !!! Tular Masjid di Gombak tersalah azan Maghrib 3 minit awal, siapa berbuka perlu ganti

“Assalamualaikum, saya mewakili seluruh pentadbir Masjid Al-Khairiyah, Taman Seri Gombak, memohon maaf atas kesiIapan kami mel4ungkan azan maghrib tiga minit sebelum masuk waktu sebenar pada 19 April lalu disebabkan mas4lah teknikal pada paparan digital waktu azan di masjid.

“Jemaah yang bergantvng semata-mata pada lavngan azan maghrib dari Masjid Al-Khairiyah untuk berbuka puasa, sila maklum bahawa puasa tuan dan puan adalah terbataI pada hari itu serta perlu diganti/diqada,” katanya.

Malah, kenyataan berkenaan turut menyebut pandangan jumhur ulama dalam kalangan Mazhab Hanafi, Maliki dan Syafie serta ramai ulama Hanbali yang menyatakan puasa itu bataI dan wajib diqada.

“Jemaah boleh mengikuti syarah hukum melalui Bayan Linnas Siri Ke-97 Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan bertarikh 18 Jun 2017.

“Sekali lagi kami m0hon maaf dan insya-Allah perkara sebegini tidak akan berlaku lagi,” katanya.

Gempar !!! Tular Masjid di Gombak tersalah azan Maghrib 3 minit awal, siapa berbuka perlu ganti balik

Seorang saksi berada di dalam masjid ketika perkara itu berlaku berkata, bilal bertugas mel4ungkan azan itu sebanyak tiga rangkap sebelum sempat dihentikan jemaah yang menyedari kesi1apan skrin jam digital itu.

“Dalam hal ini jemaah yang berbuka puasa di dalam masjid ketika itu tidak terus makan kerana kami memang sentiasa melihat jam dan mengetahui waktu sebenar berbuka puasa.

“Nazir juga sudah memberi penjelasan terbuka kepada jemaah masjid sebelum kami mengerjakan solat tarawih semalam,” katanya

Beliau yang enggan dikenali dan merupakan seorang pend4kwah bebas melihat perkara itu dari sudut positif dan berharap masayarakat dapat mengambil ikt1bar dan tidak mengambil ringan berhvbung waktu berbuka puasa.

“Harap kita sama-sama dapat mengambil pengajaran dan mengulangkaji terutamanya mengenai ilmu ibadat puasa,” katanya.

Pihak pengurusan Masjid Al-Khairiyah ketika dihubungi mengesahkan kebenaran perkara itu namun enggan mengulas lanjut mengenainya kerana penjelasan rasmi mengenainya sudah dikeluarkan nazir.

Rujukan dan pandangan Ahli Agama

Berdasarkan penulisan dalam siri Bayan Linnas terbabit oleh Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri yang juga Mufti Wilayah Persekutuan ketika itu [kini Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama)], menyatakan bahawa isu tersalah azan maghrib sebelum masuk waktu adalah lebih cendervng kepada bataI puasa.

Justeru, wajib bagi mereka yang tersalah berbuka awal sedangkan matahari belum tenggelam, hendaklah qada puasa itu berdasarkan beberapa hujah.

“Umum nas al-Quran Surah al-Baqarah Ayat 187, kaedah fiqah yang menyebut ‘asal bagi sesuatu perkara ditentukan dengan waktu yang paling hampir’, kaedah fiqh yang menyatakan ‘tidak diiktibarkan dengan zhan atau sangkaan yang nyata salahnya’ serta penyataan Imam Malik dalam al-Muwatta’, 1/303.

“Kami tegaskan di sini bahawa dalam era moden ini, boleh dikatakan tiada yang tidak mempunyai jam, takwim mahupun aplikasi dalam telefon pintar yang menyatakan waktu berbuka.

“Maka, sewajarnya kita lebih berhati-hati dan tidak terburu-buru berbuka puasa sebelum disahkan dengan yakin,” katanya.

Zulkifli turut menjelaskan, azan di radio atau televisyen dilihat sebagai usaha sangat baik tetapi perlu lebih teliti serta cermat bagi mengelakkan kejadian seumpama itu.

Azan Maghrib awal: Jais mulakan sias4tan… teliti keterangan masjid, rvjuk mufti – Pengarah

Mohd Shahzihan (gambar kecil) mengulas insiden pihak Masjid Al-Khairiyah Taman Seri Gombak tersiIap melavngkan azan tiga minit lebih awal sebelum waktu yang sebenar, pada Isnin lalu

SEMENTARA itu, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) akan mervjuk kepada mufti negeri berhvbung ins1den sebuah masjid yang tersiIap melavngkan azan tiga minit lebih awal sebelum waktu yang sebenar.

Pengarah Jais, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad berkata, perkara itu berkaitan dengan hukum, maka ia perlu diteliti terlebih dahulu berdasarkan pandangan mufti sebelum membuat keputusan kepada umum.

“Jais akan rvjuk dahulu dengan Mufti Selangor. Sama ada puasa itu terb4tal atau tidak, kita tunggu dahulu pandangan mufti beri pandangan dan buat kenyataan,” katanya kepada mStar ketika dihubungi.

Beliau berkata demikian bagi mengulas ins1den pihak Masjid Al-Khairiyah Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor tersiIap mel4ungkan azan tiga minit lebih awal sebelum waktu yang sebenar, pada Isnin lalu.

Dalam pada itu, Jais akan turut meminta masjid berkenaan supaya menghantar laporan dan memberi keterangan berhvbung kejadian yang berlaku.

“Kalau jam tu dah tersi1ap nak buat macam mana. Tapi kita akan teliti perkara ini dengan mendapatkan keterangan daripada masjid itu dan meminta mereka memberikan laporan penuh,” katanya.

Sementara itu, Pencetus Ummah (PU) Amin berpandangan bahawa tiada tanggungan d0sa bagi sesiapa yang yang terb4tal pvasanya disebabkan tidak seng4ja.

“Tak ada tanggvng d0sa siapa-siapa sebab tak seng4ja. Boleh qada puasa selepas 1 Syawal,” kata PU Amin atau nama sebenarnya Mohamad Amirul Amin Maula Lokman Hakim secara ringkas.

 

Sumber: K! ONLINE, BH Online, mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf