“Nik4h dua, tiga, empat, tak mengapa. Tapi c4bul ini..”- Menteri Agama ingatkan pend4kwah selebriti jaga imej

Berikutan dengan kes s4lah laku sekks pend4kwah, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berharap kejadian kes jen4yah ini tidak berlaku lagi pada masa hadapan terutamanya dalam kalangan pend4kwah selebriti.

Teg4snya ia akan memberikan pendangan buruk terhadap keseluruhan golongan ini, lapor Sinar Harian.

Tolonglah jaga, termasuk diri saya. Saya ‘tok sey’ (tidak mahu) dengar penc4bulan.” 

Beliau berkata begitu kerana, jikka ada  kes je4yah membabitkan golongan pend4kwah selebriti, ia pasti akan mendapat liputan meluas di media.

“Kalau ustaz dengan gambar-gambar sekali (dipaparkan dalam media), dua minit kita tahu dah siapa (orang yang terlibat).

Zulkifli berkata, para pend4kwah selebriti juga perlu saling nasihat menasihati antara satu sama lain.

Pertama, kita saling menasihati. Sesama Islam, s4lah satunya dalam majlis seperti ini, apabila kita bersama dekat satu sama lain, ingat mengingatkan.”

Tambahnya, diharapkan tahun 2021 nanti tidak akan ada lagi sebarang isu k0nflik seperti ini.

Sambil bersel0roh, beliau berkata, sekiranya membabitkan p0ligami, ia tidak mendatangkan mas4lah.

“Nikah dua, nikah tiga, nikah empat… tak mengapa. Tapi c4bul ini, nak ulang perkataan itu pun tak sedap bunyinya, katanya.

Digosip Bercinta, Da'i Syed Hanya Anggap Joy Revfa Sebagai Kakak

Sebelum ini, peserta program realiti TV berbentuk keagamaan, Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful atau Dai’ Syed did4kwa di dua mahk4mah atas empat tvduhan melakukan sekks luar tab1ii, menc4bul, merg0l serta melakukan keke4san jen4yah terhadap wanita.

Dikaitkan Dengan Jen4yah S3ks, Datuk Dr Zul Akan Berjumpa Da’i Syed Esok

Terdahulu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk dr Zulkifli Mohamad dilap0rkan akan mengadakan pertemuan dengan Syed esok. Menurut FMT, perjumpaan itu susulan Syed did4kwa di mahk4mah atas beberapa pertvduhan yang mel1batkan beberapa orang m4ngsa.

Pertemuan yang akan diadakan di sebuah hotel di Sepang itu bertujuan untuk menyampaikan mesej kerajaan dan juga bagi menjaga nama baik agamawan.

Banyak perkara boleh dib1ncangkan bersama dan mendengar pandangan mereka disamping kita juga dapat memberi nasihat untuk kita sama-sama ingat mengingati.”

Beliau juga turut menyambut baik gesaan Pengerusi Majlis D4kwah Negara (MDN), Mahmood Zuhdi Abd Majid agar program realiti TV yang mencvngkil bakat pend4kwah ‘selebriti’ dikaji keberkesanannya. Menurut Mahmood, t1ndakan itu adalah supaya imej agamawan dan ustaz tradisional tidak terkena temp1as.

Foto sekadar hiasan

Selain itu, Mahmood turut mencadangkan agar pend4kwah selebriti diberikan latihan lanjut dan b1mbingan selepas tamat program realiti TV, bukannya dibiarkan sesuka-hati berd4kwah. Memberi resp0n kepada cadangan itu, Datuk Dr Zulkifli berkata,

Terima kasih atas buah fikiran yang baik.”

 

Sumber: Lobak Merah

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf