“Mereka Pergi Dalam Keadaan Berwuduk , Dalam Husnul Khatimah ” – Mufti Wilayah , Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Umat Islam yang terk0rban akibat temb4kan pengg4nas dalam ser4ngan di dua buah masjid di New Zealand hari ini meningal dunia dalam keadaan husnul khatimah.

Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, kesemua mereka itu meningal dunia ketika ingin menunaikan solat Jumaat dan mahu mengadap Allah.

“Mereka mengadap Allah dalam keadaan berwuduk dan dalam rumah Allah. Dalam keadaan menanti untuk solat berjemaah. Dalam keadaan menanti solat Jumaat.

“Kesemua itu kebaikan demi kebaikan. Pergi dalam husnul khatimah. Kita mengharapkan mereka diganjari dengan balasan yang sebaiknya di sisi Allah.

“Ditempatkan mereka sebagaimana di sebut ‘mereka itulah akan bersama para nabi, para siddiqin, para shuhadah dan juga para solehin.  Yang mana mereka inilah golongan yang terbaik yang Allah ganjarkan kepada mereka,” kata Dr. Zulkifli dalam khutbah Jumaat yang disampaikannya hari ini.

Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern mengumumkan 40 terbunoh dalam serangan di dua buah masjid di Chri5tchurch.

Dua rakyat Malaysia dilaporkan ceder4 dalam insiden tersebut. Wisma Putra dalam satu kenyataan memberitahu, kedua-dua mereka kini dirawat di hospital di sana.

“Peristiwa seperti ini adalah peristiwa yang cukup tr5gis yang bagi kami tidak sepatutnya berlaku.

“Makanya mereka yang berada di dalam masjid kita mengharapkan mereka mendapat syahid daripada Allah. Kita mengharapkan mereka diganjari dengan pahala kerana semangat datang ke masjid,” kata Dr. Zulkifli.

Sementara itu, Dr. Zulkifli berkata, kejadian temb4kan pengg4nas itu dianggap seperti satu tindakan seolah-olah menyimbah minyak ke dalam api untuk marak.

Justeru beliau meminta umat Islam agar berdoa supaya api-api fitnah dapat dipadamkan dan menjadi umat Islam yang sentiasa berpegang teguh, menginsafi dan berdoa kepada Allah.

“Makanya insya-Allah sinar kebahagiaan ummah dalam keadaan kesatuan yang kukuh. Akan menatijahkan kebaikan dan kebahagiaan.

“Dan mereka membuat tipu daya, sebenarnya Allah mempunyai perancangan dan Allahlah sebaik-baik perancangan,” kata Dr. Zulkifli.

Sumber dari Mufti Wilayah dan Muhammad Mamtaz

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf