Did4kwa Berat SebeIah Isu Cermin GeIap Selepas Iring K0nvoi Kelab Mustang, Ini Respon JPJ Perlis

Baru-baru ini sebanyak lebih 50 buah kereta Ford Mustang dari seluruh negara menyertai program kembara yang diadakan selama tiga hari di beberapa lokasi sekitar negeri Perlis.

K0nvoi tersebut mencvri perhatian ramai netizen kerana mereka mend4kwa pihak JPJ bertindak d0uble standard setelah dilihat seperti tidak mengenakan sebarang t1ndakan undang-undang terhadap sebahagian pemilik muscIe car menggunakan cermin geIap yang menyaIahi und4ng-und4ng.

Isu tersebut lebih menjadi p4nas apabila Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) turut dilihat mengiringi k0nvoi seolah menutup mata dengan ‘kesaIahan’ yang dilakukan peserta k0nvoi.

Ini kerana ramai berpendapat, mereka secara terang-terangan dikesan sudah melakukan kesaIahan iaitu penggunaan tinted kereta yang begitu geIap dan tidak mengikuti spes1fikasi yang dikeluarkan jabatan tersebut.

Sudah lakukan adv0kasi pada peserta

Memetik laporan Kosmo, Pengarah JPJ Perlis, Fatimah Mohamed Ali Piah menjelaskan pihak JPJ telah melakukan adv0kasi kepada peserta mengenai kesaIahan-kesaIahan lain seperti nombor pendaftaran tidak mengikut spes1fikasi, penggunaan cermin gelap serta lain-lain pengubahsuaian.

“Semua maklumat peserta kembara itu telah diambil pihak JPJ semasa program adv0kasi diadakan dan pemer1ksaan r4mbang mendapati ada dalam kalangan peserta mendapat kelulusan menggunakan cermin geIap,” jelasnya beliau dalam satu kenyataan dik0ngsikan bersama pihak Kosmo.

Tambah Fatimah lagi, penggunaan cermin gelap sepenuhnya ke atas sesebuah kenderaan dibenarkan atas beberapa faktor seperti keseIamatan, kes1hatan dan lain-lain.

Hanya untuk memastikan keIancaran traf1k

Bagi mengulas persoalan ramai kenapa pihak JPJ mengiringi konvoi kereta-kereta Mustang tersebut, Fatimah menyatakan bahawa pihak penganjur meminta jabatan itu membantu bagi memastikan tidak berlaku sebarang keses4kan jalan raya yang men1mbulkan ketidakselesaan kepada pengguna lain.

“Semasa kembara itu memasuki Perlis, JPJ bertindak memec4hkan k0nvoi kepada beberapa kumpulan kecil terdiri daripada 10 hingga 12 buah kenderaan.

“Setiap kumpulan kecil itu bergerak dengan dipandu arah oleh kenderaan JPJ sebagai ‘lead car’ ke destinasi dituju bagi memastikan mereka tidak ters4sar dan mengeIakkan keses4kan jalan raya.

“Pergerakan kembara tersebut tidak menggunakan laluan ses4k dan pemilihan jalan raya yang lebih jauh serta tidak sibuk dengan kenderaan lain dipilih bagi memastikan keselesaan kepada pengguna lain,” terang Fatimah kepada pihak Kosmo bagi menjelaskan persoalan yang diutarakan oleh orang ramai.

Kenyataan wakil ahli Kelab Mustang Malaysia

Memetik kenyataan rasmi yang dikongsikan oleh wakil ahli Kelab Mustang Malaysia, kehadiran mereka ke negeri Perlis bagi menjayakan ‘Program Kembara Bersama Club Mustang Malaysia Di Bumi Perlis’ di atas undangan kerajaan negeri Perlis sendiri.

Pada masa yang sama, ahli kelab tersebut juga dijempvt untuk sesi perbincangan ‘Kempen Kesed4ran & KeseIamataan’ pengguna jalan raya bersama JPJ sewaktu program kembara tersebut berlangsung.

 

Sumber: The Vocket, Kosmo

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf