Mural b0gel sudah ‘pakai baju’ selepas Polis & MDKS arah percepat siapkan ‘bahagian sensitif’

Gambar mural lucah yang tular di media sosial (kiri) dan ‘bahagian sensitif’ yang sudah disiapkan (kanan).

PETALING JAYA: Sebuah lukisan mural yang separuh siap pada dinding sebuah balai seni disifatkan lvcah oleh penduduk setempat, sekali gus mencetvskan sias4tan polis.

Bagaimanapun, Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) cepat mengambil tindakan dengan mengarahkan pelukis berkenaan menyiapkan lukisan “bahagian yang sensitif” pada mural berkenaan dalam tiga jam.

Lukisan mural lucah cemar kesucian Ramadan - Kosmo Digital

“MDKS telah mengarahkan pelukis untuk menyiapkan bahagian yang sensitif dengan segera dalam tempoh tiga jam dan disempurnakan pukul 10 malam (semalam),” kata MDKS dalam kenyataan.

MDKS bert1ndak selepas mural kvrang sopan berkenaan di Balai Seni Jalan Sasaran, Sungai Buloh, Jeram, mula tvlar di laman sosial sejak semalam.

Ia memaparkan tiga wanita b0gel pada dinding bangunan tersebut.

MDKS berkata, lukisan itu telah siap 40% dan dijangka siap sepenuhnya pada atau sebelum 26 April ini.

Polis buka 2 kertas sias4tan

Bagaimanapun, Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Ramli Kasa, mengesahkan pihaknya membuka dua kertas sias4tan dan sias4tan masih diteruskan.

Beliau berkata, kes itu disi4sat bawah S3ksyen 427 K4nun Kes3ksaan kerana melakukan khi4nat kepada harta benda dan S3ksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998 kerana perbuatan berk0ngsi atau menyeb4rkan kandungan lvcah.

Police open investigation paper on 'indecent' mural in Kuala Selangor | Malaysia | Malay Mail

Katanya, sias4tan awal mendapati projek seni lukis yang mendapat kelulusan MDKS pada 22 Mac lepas, dimulakan oleh Persatuan Kesenian Sasaran Kuala Selangor pada 12 April.

“Bagaimanapun pihak MDKS tidak secara jelas diberitahu apakah bentuk atau jenis mural yang akan dilukis pada dinding tersebut,” katanya.

Cops to look into indecent mural in Kuala Selangor | Free Malaysia Today (FMT) Mural yang telah ‘berbaju’ telah disiapkan pelukis

Hasil keterangan daripada pelukis mural berkenaan, pihaknya dimaklumkan bahawa lukisan itu perlu dilukis mengikut lapisan demi lapisan sehingga selesai, kata beliau.

MDKS berkata, pihaknya menerima maklumat awal lukisan separuh siap itu tvlar di media sosial.

Pihak berkuasa tempatan itu memberi peringatan kepada penggiat seni agar sentiasa berhati-hati dan menjaga sens1tiviti budaya tempatan dalam penghasilan karya seni dan mervjuk kepada MDKS terlebih dahulu.

Kenyataan media

Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Selangor

 

Sumber: FMT, Malaymail

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf