Tidak kemas kini MySejahtera bukan kesaIahan untuk dik0mpaun – Ismail Sabri

TINDAKAN tidak mengemas kini aplikasi MySejahtera bukan menjadi satu kesaIahan, kata Menteri Kanan (KeseIamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, timbul kekeIiruan berhubung penggunaan aplikasi MySejahtera sejak beberapa hari kebelakangan ini apabila terdapat anggota penguatkuasa yang mengeluarkan k0mpaun kepada mereka yang g4gal melakukan kemas kini aplikasi itu.

“Saya ingin maklumkan bahawa tidak mengemas kini aplikasi MySejahtera tidak menjadi kesaIahan.

“Ini adalah berdasarkan kepada Akta 342 Penceg4han Dan Peng4walan Penyak1t Berjangk1t – C0vid Malaysia yang mana ia tidak terkandung sebagai satu kesaIahan untuk dikenakan k0mpaun oleh mana-mana penguat kuasa,” katanya dalam satu kenyataan, petang Isnin.

Sehubungan itu, Ismail Sabri menyarankan agar mana-mana k0mpaun yang telah dikeluarkan atas kesaIahan terbabit perlulah dib4talkan.

“Pegawai penguat kuasa juga disarankan supaya tidak saIah dalam membuat sebarang tafsiran berhubung S0P (pr0sedur 0perasi standard) yang telah dikuatkuasakan oleh kerajaan,” katanya.

Tidak kemas kini MySejahtera bukan kesalahan - Ismail Sabri

Walau bagaimanapun, Ismail Sabri memberitahu, sebagai warga yang mahu rantaian C0vid-19 dipvtuskan, masyarakat perlu berintegriti dan mempunyai rasa tanggungjawab terhadap aplikasi MySejahtera.

Ini kerana kata beliau, MySejahtera merupakan aplikasi yang dibangunkan oleh kerajaan untuk membantu dalam pengawasan penuIaran w4bak C0vid-19 di dalam negara dengan membolehkan pengguna melaksanakan penilaian kesihatan kendiri.

“Justeru, aplikasi ini bukan hanya untuk kita mengimbas sekiranya memasuki sesuatu tempat tetapi yang lebih penting adalah melakukan kemaskini setiap hari, malah setiap masa sekiranya perlu bergantvng kepada pergerakan serta aktiviti kita pada hari terbabit.

“Sebagai rakyat, kita bukan hanya perlu jujur dalam memberikan maklumat berkaitan diri kita tetapi juga memegang amanah untuk memastikan setiap maklumat yang diberikan adalah tepat dan benar, termasuklah sekiranya mendapat simpt0m atau mempunyai kaitan dengan mereka yang telah dijangk1ti C0vid-19.

“Aplikasi ini adalah untuk memudahkan kita khususnya dalam keutamaan memastikan keseIamatan sosial untuk kepentingan kes1hatan agar kes p0sitif, k0ntak rapat, k0ntak kasual dan sebagainya akan dapat ditangani dengan segera,” ujar Ismail Sabri.

Terdahulu, dilaporkan seramai 31 pekerja dikenakan k0mpaun gara-gara tidak mengemaskini aplikasi MySejahtera mereka.

Difahamkan, kesemua 31 pekerja tersebut bukannya kes p0sitif C0vid-19 atau menjadi k0ntak rapat dengan kes p0sitif C0vid-19.

Polis rvjuk KKM, b4tal k0mpaun 29 pekerja syarikat minyak

Polis akan merujuk Pejabat Kesihatan Daerah Manjung untuk memb4talkan 29 k0mpaun yang dikenakan terhadap pekerja sebuah syarikat minyak dan gas atas kesaIahan g4gal mengemas kini status kesihatan di aplikasi MySejahtera.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, semakan dengan pihak unit inspekt0rat dan perundangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati berlaku kekeIiruan terhadap kesaIahan tersebut.

“Pihak KKM mengesahkan bahawa pemilik aplikasi tersebut perlu mengemas kini status kesihatan apabila terdapat gejala, mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara, mempunyai hubungan atau menjadi k0ntak rapat serta disahkan p0sitif dijangk1ti C0vid-19 sahaja.

“Sehubungan itu, Ketua Polis Daerah Manjung akan merujuk Pejabat Kesihatan Daerah Manjung untuk memaklumkan kepada Jabatan Peguam Negara bagi tujuan pemb4talan k0mpaun tersebut,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Pada Sabtu lalu, media melaporkan pekerja syarikat terbabit dikompaun RM2,000 kerana tidak mengemas kini status kesihatan di aplikasi MySejahtera ketika memasuki tempat kerja.

Operasi yang diketuai PDRM itu turut disertai KKM, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan Majlis Perbandaran Manjung (MPM).

Kes bunuh detektif Bukit Aman: 2 lagi individu ditahan

Dalam pada itu, Ismail Sabri meminta penguat kuasa tidak membuat tafsiran yang saIah berhubung pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang ditetapkan kerajaan.

“Hal ini juga termasuklah dengan kesaIahan yang meIanggar S0P melibatkan syarikat atau kiIang yang ber0perasi melebihi masa yang ditetapkan.

“Jika ia berlaku, maka tindakan penguatkuasaan perlulah dibuat kepada majikan atau syarikat yang memaksa pekerja melakukan tugas lebih dari masa yang ditetapkan,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, beliau memohon rakyat Malaysia untuk sama-sama ber1ntegriti dan mempunyai rasa tanggungjawab terhadap aplikasi MySejahtera.

Sumber: mStar, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
error: Content is protected !!