Misi kemanusian Ebit Lew dipertik4i, Nadir Al Nuri ‘b0ngkar’ kisah sebenar

Walaupun pended4han yang ingin dibuat InfIuencer terkenal, Caprice berkenaan misi kemanusiaan yang dilakukan oleh pend4kwah Malaysia, Ustaz Ebit Lew mungkin tidak kesampaian memandangkan p0ster di Instagramnya sudah tiada, namun ada yang lebih mengejvtkan berlaku.

Jawab segala yang membelenggu

Presiden Persatuan Cinta G4za Malaysia (CGM), Nadir Al Nuri Kamarulzaman telah ‘split the tea’ awal pagi tadi waktu Malaysia mengenai pended4han mengapa sesetengah pihak kurang senang dengan cara team Ustaz Ebit Lew (UEL) masuk ke G4za.

Coretan panjang lebar itu telah dibuat di laman Telegramnya dengan menyertakan sekali beberapa gambar dan juga video ketika dia datang menyambut ketibaan team berkenaan walaupun seakan tidak diend4hkan.

Nadir Al Nuri mengakui bahawa begitu gembira apabila mengetahui bahawa team UEL mahu melakukan misi kemanusiaan di G4za. Beliau juga telah dihvbungi oleh salah seorang dari team UEL yang mahu mengetahui berkenaan cara memberikan bantuan disana.

Namun, selepas itu pihak UEL terus tidak menghvbunginya lagi dan mesej dihantar oleh Nadir kepada indiviu bernama Ustaz Zul turut tidak dibaIas.

 

 

 

Misi team UEL ke G4za

Walau bagaimanapun, Nadir telah mendapat perkhabaran mengejvtkan apabila mengetahui bahawa team mereka sudah pun berada di Cairo, Mesir.

Walau pun terkejvt, Nadir tetap mengalu-alukan kedatangan mereka namun tidak dapat berhvbung dengan pihak UEL sehinggalah media di Malaysia tertanya-tanya kehiIangan ‘hero’ negara itu.

 

Lebih baik kalau inform kepada rakyat Malaysia lebih awal

Status di Facebook

Perbualan dengan  Director General Kementerian Luar

 

 

FITNAH 1. SAYA DENGKI EL MASUK KE G4ZA?

Oleh sebab ramai yang mengecam Nadir dengan pelbagai tohmahan seperti dengki dengan team Ustaz Ebit Lew kerana dapat memasuki G4za, satu-satunya penduduk Malaysia di tnah G4za itu telah menjawab segala yang ‘tertutup’ sebelum ini.

 

Orang ramai tanya, tapi team UEL tak maklumkan kepadanya pun

Datang sambut, tapi tak diend4h

Diberi am4ran p4dam gambar & video jika r4kam

MaIas dah nak ambil tahu, BSM mengadu hal projek

 

 

F1tnah kedua yang diterima

Selain itu, Nadir turut menjawab berkenaan f1tnah yang mengatakan semua bantuan harus melaluinya. Dalam penjelasan yang dibuat lagi, Pengerusi CGM itu menjelaskan semua yang pernah berhvbung dengannya akan dilayan sama dan sangat akrab.

Beliau juga sama sekali tidak mengharpakan sebarang sumbangan dapipada pihak UEL kerana sedang menguruskan sendiri bantuan bernilai jutaan ringgit

 

Sehubungan dengan itu, Nadir memaklumkan kesan daripada tindakan yang dilakukan  oleh pihak UEL boleh menjejaskan badan bukan kerajaan (NGO) yang lainnya dimana mereka perlu membayar harga yang tinggi untuk masuk ke negara per4ng tersebut.

Jadi,  kini Nadir mengerti apa yang dirasakan oleh pihak-pihak tertentu seperti NGO, pihak zakat dan bantuan-bantuan lainnya di Malaysia apabila perlu berhadapan dengan cara ‘d4kwah dan terj4h ‘ ini.

Bersediakan untuk beri penerangan berkenaan ratusan ribu doIIar yang dibayar?

 

Diakhir coretan tersebut, Nadir mengakui sudah memikirkan lama untuk menulis tentang hal ini. Beliau juga bersedia untuk menerima sebarang ris1ko di atas isu yang agak berat berkenaan misi kemanusiaan pend4kwah tersebut.

Oleh itu, beliau menyeru agar pihak UEL berani tampil menjelaskan hal sebenar bagi mengelakan net1zen terus berteIagah dan semakin banyak f1tnah akan timbul andai ia tidak dided4hkan.

 

Sumber: Telegram Nadir Al Nuri, OMM (Nuha Kefli)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf