Najib Razak beri 10 cadangan kepada Kerajaan hadapi PKP 2.0. Nombor 6 paling rakyat suka

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dijadualkan menyampaikan Perutusan Khas mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada pukul 6 petang ini.

Pada 8 Januari lepas, Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pengumuman oleh perdana menteri itu adalah bagi memaklumkan tindakan yang bakal diambil Kerajaan Persekutuan susulan situasi semasa penularan jangkitan COVID-19.

“Insya-Allah satu pengumuman akan dibuat oleh perdana menteri dalam masa terdekat bagi memaklumkan tindakan yang akan dilaksanakan.

“Sementara itu, saya ingin ingatkan seluruh rakyat dan diri sendiri untuk terus mematuhi semua SOP yang telah ditetapkan,” katanya pada sidang media tersebut.

Pemerhati menjangkakan perdana menteri akan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0, khusus bagi negeri yang dikategorikan sebagai zon merah seperti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor, Sabah, dan Johor.

10 Cadangan Najib Razak Kepada Kerajaan

Now Najib Razak claims RM2.6b were channeled into a bank account handled by his officers - News

Hari ini Bekas Perdana Menteri Malaysia, Dato Seri Najib Razak telah mengeluarkan satu cadangan kepada kerajaan sekiranya PKP 2.0 masih diteruskan. Jom baca..

1. Laksanakan PKP (seperti PKP pertama bulan Mac 2020) sahaja bukan darurat yang lebih memberi kesan yang lebih teruk bagi ekonomi dan persepsi antarabangsa.

2. Larangkan semua rentas negeri bagi tujuan bukan komersial.

3. Larangkan aktiviti sosial seperti kenduri dan sukan dihentikan di semua negeri zon kuning dan merah termasuk negeri yang tidak dilaksanakan PKP bersasar.

4. Suruh bank memberi lanjutan moratorium pinjaman secara automatik tanpa faedah dan caj penalti. Macam mana nak bayar ansuran bank bulan ini jika ramai tak dibenarkan bekerja atau berniaga dalam tempoh PKP?

5. Berikan semula diskaun bil elektrik sehingga 50 peratus untuk tempoh PKP sebab penggunaan elektrik tentu akan naik jika semua terpaksa duduk dalam rumah.

6. Mansuhkan segala syarat i-Sinar sebab permohonan bagi kategori 2 baru bermula hari ini. Ramai yang belum sempat memohon.

7. Jadualkan semula permulaan sesi sekolah 2021 ke selepas cuti Tahun Baru Cina.

8. Segerakan bayaran baki Bantuan Prihatin Rakyat 2021.

9. Kerajaan dengan NGO perlu menyediakan bakul makanan bagi golongan yang paling terjejas.

10. Minta syarikat perkhidmatan perhantaran makanan seperti Grab dan Foodpanda untuk beri diskaun bagi caj perkhidmatan dan harga makanan.

Amat kec3wa bahawa negara kita terpaksa melaksanakan PKP yang amat ketat sekali lagi memandangkan kerajaan ada banyak peluang untuk menghalang situasi menjadi teruk sebegini

Tetapi kita melakukan kesilapan demi kesilapan seperti membenarkan kuarantin kendiri di rumah, memendekkan tempoh kuarantin, lambat menyekat rentas negeri, melonggarkan SOP dan menarik balik larangan sekat negeri terlalu awal pada ketika jumlah kes Covid sudah tinggi untuk menggalakan rakyat melancong.

Sebab itu jika mahu buat PKP ketat esok, biarlah lebih tegas untuk tempoh 2 minggu akan datang agar ianya tidak dilanjutkan lagi dan lagi seperti masa PKP pertama bulan Mac tahun lepas.

TERKINI: Pergerakan Rentas Negeri Dan Daerah TIDAK Dibenarkan Seluruh Negara Bermula 13 Januari

Kerajaan hari ini telah kembali memutuskan untuk melaksanakan kembali Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) untuk tempoh 14 hari bermula jam 12.01 malam Rabu ini, hingga 26 Januari, 2021.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perutusan khasnya hari ini berkata, ianya perlu dilakukan memandangkan pada ketika ini, fasiliti Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sudah tidak mampu untuk menampung peningkatan sehingga 2,000 kes baharu setiap hari.

“The situation today is indeed very alarming. Our healthcare system is under tremendous pressure now than at any other time since the start of the pandemic. As I have said before, unprecedented situations call for unprecedented measures,” katanya lagi.

PKP 2.0 Di Enam Negeri Zon Merah Mulai Rabu, Aktiviti Sosial Kembali Dil4rang Kecuali di Perlis & Sarawak

Ia susulan peningkatan C0VID-19 kepada angka empat digit, kerajaan memutuskan untuk mel4rang aktiviti rentas negeri di seluruh negara. Malah, pergerakan rentas daerah juga adalah dil4rang sama sekali bagi negeri yang dikenakan PKP yang bermula 13 Januari sehingga 26 Januari akan datang.

Image

“Pergerakan rentas negeri adalah tidak dibenarkan di seluruh negara manakala bagi kawasan PKP, pergerakan rentas daerah juga tidak dibenarkan.”

“Susulan l4rangan pergerakan merentas negeri dan daerah ini, operasi sekatan jalan raya (SJR) akan mula berkuatkuasa pada jam 12.01 tengah malam, Rabu, 13 Januari 2021. Bagi negeri yang dilaksanakan PKP, pergerakan anda adalah terhad di dalam 10 kilometer radius sahaja” jelas beliau lagi.

PKP Di Pulau Pinang, Selangor, KL, Putrajaya, Labuan, Melaka, Johor Dan Sabah Dari 13 Jan Hingga 26 Jan

Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin melalui sidang media sebentar tadi telah mengumumkan bahawa kerajaan telah memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi tempoh 14 hari bemula jam 12.01 tengah malam, Rabu, 13 Januari 2021 sehingga 26 Januari 2021.

Menurut beliau, PKP hanya akan membabitkan enam negeri sahaja iaitu  Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Melaka, Johor dan Sabah.

PKP Bersyarat pula akan dikenakan ke atas enam lagi negeri iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan.

PKP Pemulihan pula akan dikenakan ke atas 2lagi negeri iaitu Perlis dan Sarawak.

Aktiviti Sosial Libatkan Perkumpulan Ramai Termasuk Kenduri Kahwin, Perarakan Keagamaan Termasuk Thaipusam Tidak Dibenarkan

Image

Selaras dengan pelaksanaan tersebut segala aktiviti sosial membabitkan perkumpulan dan kehadiran orang ramai dalam satu tempat yang sama seperti kenduri kahwin, persidangan, perarakan keagamaan termasuk Thaipusam, mesyuarat, seminar, kursus dan sukan berkumpulan tidak dibenarkan sama sekali.

L4rangan ini berkuatkuasa kepada semua negeri yang dikenakan PKP dan PKPB namun dikecualikan kepada Perlis dan Sarawak  yang masih didalam PKPP.

Menurutnya, keputusan tersebut dibuat bagi mengurangkan risiko jangkitan dan memutuskan rantaian COVID-19.

Antara aktiviti sosial yang tidak dibenarkan adalah kenduri kahwin, persidangan, perarakan keagamaan termasuk Thaipusam, mesyuarat, seminar, kursus dan sukan berkumpulan.

Bagi negeri yang dibawah perlaksanaan PKP Pemulihan pula, aktiviti sosial adalah dibenarkan namun perlu tertakluk pada SOP yang ketat.

Kedai Makan Dan Penjaja Di Kawasan PKPB, PKPP Dibenarkan Beroperasi Seperti Biasa

Image

Tan Sri Muhyiddin Yassin pada sidang media sebentar tadi menyatakan bahawa kedai makan dan gerai penjaja di kawasan yang dilaksanakan PKPB dan PKPP dibenarkan beroperasi seperti biasa.

Pun begitu, bagi kedai makan dan gerai penjaja di kawasan yang dilaksanakan PKP, kerajaan memutuskan untuk membenarkan beroperasi hanya untuk perkhidmatan take away sahaja.

 

Sumber: ASN, Facebook Najib Razak, KKM Malaysia, Bernama

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf