Najib Razak Cadang Pinjaman i-Survive Sebanyak RM5k. Hari Ini Mohon, Lepas 3 Hari Duit Masuk

Bekas Perdana Menteri Malaysia ke-6 iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak menerusi akaun Facebook rasmi miliknya telah berk0ngsi satu hantaran mencadangkan supaya kerajaan mewujudkan satu skim yang dikenali dengan i-Survive bertujuan untuk memberi pinjaman sebanyak RM5k kepada rakyat Malaysia menerusi bank terpilih.

Cadang skim i-Survive

Dalam perk0ngsian tersebut, Datuk Seri Najib memaklumkan bahwa tidak semua rakyat Malaysia mempunyai simpanan di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Malah bantuan seperti BPR, GKP dan skim I-Citra juga seakan mengec3wakan ramai orang lebih-lebih lagi bagi mereka yang terkesan dengan pelaksanaan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP).

Oleh hal demikian, beliau mencadangkan supaya kerajaan memperkenalkan skim i-Survive berjumlah RM5,000 dengan mengenakan kadar faedah yang rendah iaitu sebanyak 3%.

Skim ini juga boleh dim0hon oleh seluruh rakyat Malaysia yang berusia 18 dan ke atas  yang berdaftar dengan LHDN.

Mohon hari ini, aut0matik mendapat kelulusan tanpa perlu sebarang penilaian permohonan. Wang RM5,000 masuk akaun tiga hari kemudian. Skim ini:

Dijamin penuh oleh kerajaan. Jaminan kerajaan tidak masuk dalam pengiraan nisbah hvtang atau def1sit tahunan bajet kerajaan. Tempoh bayaran balik ialah sehingga tahun kemudian dan hanya akan mengenakan faedah 3% setahun atau RM150 setahun atau maksima RM450 untuk keseluruhan tempoh 3 tahun dan tiada ansuran bulanan.

Kadar faedah 3%

Sekadar gambar hiasan

Sekiranya ada rakyat yang tidak mampu untuk membayar semula skim i-Survive, maka pihak kerajaan akan mem0tong separuh daripada wang bantuan BR1IM, BPN atau BPR untuk melangsaikan pinjaman tersebut.

Peminjam yang mampu bayar balik setelah ekonomi memulih, digalakkan untuk l4ngsaikan sepenuhnya sahaja. Bank juga tidak akan rvgi sebab kerajaan akan bantu meIangsaikan sebahagian hvtang setiap tahun serta menjamin keseluruhan jumlah pinjaman.

Tambah, Datuk Seri Najib dengan pelaksanaan i-Survive ini bukan sahaja dapat membantu rakyat Malaysia dari segi kewangan tetapi ianya secara tidak langsung mampu membantu merancakkan ekonomi tempatan. Malah, kerajaan turut mendapat manfaat dari segi jumlah rakyat Malaysia yang mendaftar di LHDN.

Reaksi net1zen:

Idea yang bernas Dato Seri..


Sumber: Datuk Seri Najib, Ohbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf