Dapat Tahu Bukan Anak Kandung Bapa Lepas 35 Tahun, Ibu ‘Cvrang’ Masa Abah Outstation

Keluarga

Dalam agama Islam, nasab merupakan perkara wajib yang perlu dititikberatkan. Terdapat pelbagai kesan neg4tif melibatkan masa hadapan dan ketvrunan si anak jika hal ini dipandang ringan.

Seperti Iuahan individu ini, dia mendapat tahu bukan d4rah daging bapa selepas 35 tahun hidup. Perkara itu terb0ngkar apabila dia diberi petunjuk untuk melakukan uj1an DNA.

Uj1an DNA sahkan dia hanya anak ibunya

Sekadar gambar hiasan

Remuk hati bukan kepaIang apabila mengetahui bahawa dirinya bukan anak yang sah hasil perkahwinan kedua ibu bapanya.

Ibu meng4ku dia adalah hasil hvbungan sulit ketika bapanya keluar outst4tion.

Lebih menyed1hkan apabila si ibu mer4hsiakan kebenaran tersebut daripada pengetahuan bapa. Malah, ketika si anak berkahwin kira-kira 10 tahun yang lalu, si bapa menjadi waIi pern1kahannya.

Saya nak Iuahkan perasaan yang tersangat sak1t, keIiru, takvt, sed1h, kec3wa semua bercampvr.

Abah yang az4nkan waktu saya Iahir ke dunia dan abah juga yang waIikan semasa saya n1kah. Saya sebenarnya anak hasil ibu saya berz1na semasa abah saya outst4tion.

Hasil perkahwinan itu dia dikvrniakan dua orang cahaya mata.

Jelas individu ini lagi, ketika Iuahan dibuat bapanya yang sak1t masih tidak mengetahui hal sebenar. Apabila bertanyakan hal itu kepada ibu, ibunya hanya mampu d1am dan men4ngis.

Saya dapat tahu sebab Allah nak bagi saya petvnjuk dan saya ajak abah dan ibu pergi check DNA hasiInya saya cuma anak ibu tapi bukan anak abah.

Bvntu nak jeIaskan pada suami

Sekadar gambar hiasan

Malah, wanita ini juga berasa b1mbang untuk memaklumkan status perkahwinannya yang tidak sah itu kepada suami. Dia kec3wa menerima hakikat anak-anaknya adalah hasil perkahwinan yang tidak sah. N4uzubiIIah.

Sekarang ni saya jadi sangat kec3wa dan m4rah kerana selama ini pern1kahan saya tidak sah. 10 tahun kahwin ibarat berz1na, anak pula status macam anak Iuar n1kah ya Allah.

Sekarang ni nak bagitau suami tapi takvt suami m4rah dan kecewa. 10 tahun bukanlah jangka masa yang pendek, anak semua dah besar.

Peguam Syariah beri pandangan

Peguam syariah, Hasanah Johari yang menguIang siar kisah tersebut berharap perk0ngsian ini dapat dijadikan sebagai pengajaran. Menurutnya, isu nasab bukanlah perkara main-main. Ibu atau bapa tidak seharusnya men1pu kerana ianya boleh mer0sakkan ketvrunan.

Katanya lagi, pengadu harus ke mahk4mah syariah untuk mendapatkan nasihat daripada pakar.

 

Sumber: Hasanah Johari, Kisah Rumah Tangga Fans, Ohmedia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.