Orang ramai digaIakkan pakai ‘d0uble mask’- Dr Noor Hisham

Bagi meminimumkan r1siko dijangk1ti C0vid-19, orang ramai digalakkan untuk memakai pelitup muka tambahan sebanyak selapis lagi, lapor Harian Metro.

Menurut laporan itu, Ketua Pengarah Kesihatan  Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, amalan itu berdasarkan eksperimen dilaksanakan Pusat Pengendalian dan Penceg4han Penyak1t (CDC) Amerika Syarikat (AS).

Beliau berkata, berdasarkan eksperimen tersebut, memakai pelitup muka perubatan dan menggunakan pelitup muka kain di lapisan kedua dapat mengurangkan ris1ko pended4han kepada v1rus.

TAN Sri Dr Noor Hisham Abdullah dilihat memakai pelitup muka tambahan ketika membuat lawatan rasmi ke Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan pada 16 Mei lalu. FOTO Ihsan Facebook Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

“Eksperimen itu memberikan penekanan tentang pentingnya kekemasan pemakaian pelitup muka dalam meningkatkan keupayaan fungsinya.

“Dalam ujian makmal CDC itu, pended4han kepada aer0sol yang berpotensi menvlar, boleh menurun sekitar 95 peratus apabila svbjek memakai pelitup muka yang dipasang dengan ketat.

“Jika saya ke hospital ‘double mask’ membantu dan petugas kesihatan juga memakai pelindung muka. Amalan ini adalah digalakkan,” katanya.

Terdahulu, foto beliau tampil mengenakan ‘double mask’ menarik perhatian wrganet di media sosial sekali gus menyifatkan situasi p4ndemik kini bukan lagi perkara main-main.

MKN bincang cadangan PKP penuh esok

TERDAHULU, Mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) C0vid-19 yang akan berlangsung petang esok dijangka membincangkan keputusan sama ada mahu melaksanakan ‘total l0ckd0wn’ dalam usaha memvtuskan ranta1an w4bak berkenaan.

 Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan, berkata mesyuarat berkenaan akan dipengerusikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang turut dihadiri semua Menteri Besar dan Ketua Menteri.

Katanya, mesyuarat berkenaan dijangka berlangsung jam 3 petang.

“Pelaksanaan PKP penuh mungkin akan dipvtuskan esok dalam mesyuarat MKN yang akan dibincangkan membabitkan Perdana Menteri dan semua Menteri Besar serta Ketua Menteri.

“Kerajaan melihat penvlaran C0vid-19 adalah satu perkara yang amat ser1us dan berdasarkan stat1stik kelmarin, jumlah kumulatif kes p0sitif sudah hampir setengah juta.

“Kes kem4tian pula sudah lebih 2,000 dan kita merasakan ia satu perkara yang amat membimbangkan dan kita sedar bahawa kerjasama kuat daripada Kementerian Kesihatana Malaysia (KKM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dapat mempert4hankan w4bak ini.

“Selama ini kita mengambil langkah dengan mengadakan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP), Per1ntah K4walan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan Per1ntah K4walan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) sama ada secara keseluruhan atau bersasar bergantvng kepada keadaan untuk mengekang penvlaran C0vid-19,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media ketika hadir sama ke mesyuarat Jawatankuasa Keselamatan Khas Negeri Kelantan (JKKNK) yang dipengerusikan Menteri Besar Ahmad Yakob di Kompleks Kota Darulnaim Kota Bharu, hari ini.

Hadir sama Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat; dan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan Datuk Dr Zaini Hussin.

Takiyuddin yang juga Ali Parlimen Kota Bharu berkata, kerajaan kini memberi f0kus sepenuhnya terhadap usaha men4ngani C0vid-19.

“Perkara-perkara yang kurang penting kita tangguhkan dahulu, fokus kita buat masa ini adalah kepada p4ndemik C0vid-19,” katanya.

 

Sumber: Harian Metro (Amir Abd Hamid), OMM, Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.