(Video) Terkini! Dua Lagi Pekerja Dari KiIang Sama MninggaI Dvnia, Sudah 18 0rang Kesemuanya

Johor Bharu : Semalam 31 Julai lagi 2 orang perkerja kiIang eIektronik ST di T4njung Ag.as, Muar mninggal dvnia aklbat C0vid-19.

Seb4k Iuahan rakan setugas kilang tersebut yang mem.uat naik kisah piIu apa yang menlmpa rakan setugas mereka.

Assalamualaikum, Al fatihah buat Warga ST MicroeIektr0nic Tanjung A.gas Muar, Allahyrhamah Kamisah Bt Othman dan Allahyrhamah Norsaadah Bte Ahmad yang telah kembaIi kepada penciptanya pada 30 dan 31 JULAI 2021.

Mereka m4ngsa yang ke 17 dan ke 18 C0VlD19 dikawasan mereka, keadaan setempat semakin merunc1ng di kawasan mereka. – Ridzema Naj.

Antara Pekerja STMicroeIectronics Tg A.gas yang telah mninggaI dvnia kerana jngkitan C0VlD19 di kiIang adalah,

Foto: Arw4h Hani k0rban ke -16

 

Hampir 1,000 pekerja telah dikuar4ntin, tetapi kiIang masih ber0perasi seperti biasa.

M0hon ker4jaan berikan perhatian sebelum ramai lagi yang ‘terbvnuh’ di kilang ST MicroeIectronics. T4kziah buat semua keluarga Allahyrham dan Allahyrhmah serta Mend1ang, Bert4bahlah.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pemuda Puteri Malaya Bersatu (Per1mau) Johor, Mohd Ridhwan Othman berkata, pihak berkvasa seharusnya mengambil tlndakan sesuai sebelum b3ncana menlmpa kumpulan pekerja kiIang berkenaan semakin bvruk.

Kami mengg3sa kementeri4n berkaitan mengambil kira naslb pekerja dan keluarga masing-masing,Kami bvkan meminta kiIang itu ditvtup 14 tahun sebaliknya 14 hari demi keseIamatan ramai.

VOC dikesan menuIar di sebuah kilang di Tanjung Agas

TERDAHULU, Jabatan Keslhatan Negeri Johor (JKNJ) mengesy4ki kemungkinan berlaku j4ngkitan C0vid-19 membabitkan v4rian baharu ‘v4riant of c0ncern’ (V0C) di kilang eIektronik di T4njung Agas, Tangkak.

Pengerusi Jawatankuasa Kes1hatan dan Alam Sekitar Johor, R Vidyananthan, berkata, ia disebabkan biIangan kem4tian yang diIaporkan adalah tinggi membabitkan 18 pekerja setakat ini, walaupun masih beIum ada pengesahan melalui uj1an mkmal, setakat ini.

Katanya, JKNJ mengesahkan ins1den yang berlaku di kiIang eIektronik berkenaan yang tuIar di media sosi4l membabitkan KIuster Persiaran A.gas.

KIuster Persiaran A.gas diisytiharkan pada 9 Julai lalu membabitkan pekerja daripada sebuah kiIang elektr0nik pembuatan semik0nduktor di Tanjung A.gas, Tangkak.

R. VIDYANANTHAN

“Dari bilangan itu, seramai 207 (44.8 peratus) orang membabitkan pekerja kilang itu, 155 w4rga tempatan, manakala 52 kes bukan w4rganegara.

Mengulas lanjut, Vidyananthan berkata, hampir kesemua dari kem4tian itu dilaporkan mempunyai kom0rbiditi atau penyak1t kr0nik dan lewat mendapat r4watan dalam temp0h empat hari dari 0nset gejaIa dan tarikh mendapat r4watan.

Katanya, pvnca utama penuIaran secara meIuas di Tanjung Agas dikesan disebabkan oleh tidak patvh pr0sedur standard 0perasi (S0P) dalam kalangan pekerja di tempat kerja, mahupun di dalam masyarakat.

“Ini dapat dilihat dari peratusan tinggi kes penuIaran membabitkan k0muniti di kawasan Tanjung A.gas.

“Sebagai langkah penceg4han segera, jabatan kes1hatan mengar4hkan t1ndakan mem4njangkan tempoh ku4rantin ke 21 hari diambil, bagi kesemua k0ntak r4pat kes penuIaran membabitkan kiIang berkenaan,” katanya.

Vidyananthan berkata, kes pertama yang dilap0rkan di dalam klvster ini membabitkan seorang pekerja kiIang yang mula bergejala (dem4m) pada 24 Jun lalu, namun sehingga 28 Jun, pekerja berkenaan masih lagi bekerja di kilang terbabit.

“Pemer1ksaan serta uj1an caIitan RT-PCR di klinik kesihatan menges4hkan dia p0sitif C0vid-19 pada 2 Julai lalu.

“SusuIan itu, wakil Pejabat Kesihatan Daerah Tangkak membuat sias4tan di kilang pada 2 Julai lalu dan hasil pengesanan k0ntak dan sar1ngan mendapati beberapa kes lagi dikenal pasti membab1tkan pekerja kilang.

“Berikutan bilangan kes dan kem4tian yang tinggi, jabatan kesihatan membuat susuIan ke atas t1ndakan penceg4han dan k4walan yang dilaksanakan di kIuster itu, termasuk ar4han penvtupan kilang yang dilaksanakan bermula dari 3 Julai lalu, bagi tujuan sias4tan dan aktiviti san1tasi.

“Ini bermula dengan penvtupan s3ksyen yang melaporkan kes pada peringkat awal, diakhiri penvtupan sepenuhnya keseIuruhan kiIang pada 14 Julai sehingga 20 Julai lalu,” katanya.

Vidyananthan berkata, sebanyak 2,501 uj1an caIitan C0vid-19 dijalankan dan sebanyak 462 kes p0sitif dikenal pasti setakat ini dengan kadar p0sitif sebanyak 18.5 peratus dengan 2,039 lagi hasil ujian neg4tif.

“Kilang ini mempunyai seramai 4,057 orang pekerja yang maj0ritinya iaitu 3,806 pekerja w4rga tempatan yang menetap di Tangkak, Muar dan Jasin, Melaka, manakala 251 orang lagi pekerja asing.

“Sehingga 28 Julai 2021, seramai 1,495 pekerja kiIang diar4hkan menjalani kuar4ntin di rumah kerana disy4ki sebagai k0ntak r4pat.

“Tempoh ku4rantin juga ditingkatkan ke 21 hari memandangkan bilangan kem4tian yang tinggi menyebabkan kemvngkinan berlakunya penuIaran kes V0C di kilang terbabit,” katanya.

Video:

 

Sumber: UTUSAN ONLINE, Facebook, dbongkar.com

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf