(Video) 5 bulan tak kemana-mana, pelajar m4trik keIiru dik0mpaun l4nggar S0P

Isu rakyat dikenakan kompaun akibat mel4nggar Standard Oper4ting Pr0cedure (SOP) nampaknya masih tidak habis lagi walaupun pa4demik sudah setahun berleg4r-leg4r di sekeliling kita.

Pelajar kena k0mpaun RM1.5k?

Namun kali ini, tular di laman sosial Twitter apabila ada beberapa akaun yang mend4kwa terdapat pelajar matr1kulasi dikenakan kompaun kerana melanggar SOP dengan tidak memakai pelitup mulut di dalam kolej.

Apa yang membuatkan ramai berasa kes4l adalah para pelajar tersebut langsung tidak kemana-mana sejak semester dibuka dan pihak berkvasa yang masuk ke dalam kolej untuk membuat pemer1ksaan telah mengenakan k0mpaun kepada mereka tanpa bvdi bicara.

Terdapat juga video menvnjukan pelajar-pelajar matr1kulasi itu dis4man sehingga membuatkan w4rganet mempers0alkan tindakan tersebut.

Menerusi  ciapan yang dibuat oleh pemilik akaun bernama @ireen_0000  pihak Kementerian Kesihatan Malaysia pada awalnya telah datang ke kolej matr1kulasi tersebut untuk memer1ksa kafe kolej memandangkan ada kes keracvnan makanan sebelum ini.

Diorang memang s4lah, tapi dah 5 bulan tak keluar

Namun, dia tidak menyangka pihak KKM turut sama mengambil t1ndakan yang begitu teg4s kepada para pelajar yang tak memakai pel1tup mulut itu.

Dalam pada itu, dia juga memberitahu bahawa t1ndakan pelajar tersebut sememangnya s4lah, namun mereka semua sudah dikvarantin dari bertemu orang luar dan langsung tidak kemana-mana sejak 5 bulan yang lalu.

Lvahan pelajar yang dis4man

Akaun Twitter milik InjangNation juga  menyertakan satu lvahan rasa dipercayai milik s4lah seorang pelajar matr1k tersebut berkenaan t1ndakan yang dikenakan kepada mereka.

Nak m4rah pun tak guna

Perkara berkenaan menjadi tvlar di media sosial dan rata-rata w4rganet meminta pihak berwajib untuk memberi penjelasan berkenaan hal tersebut.

Hal ini kerana ada beberapa kes mel4nggar S0P sebelum ini namun masih lagi dalam sias4tan sedangkan para pelajar tersebut dikenakan t1ndakan dengan serta-merta.

Diorang dah 5 bulan kvarantin

Selebriti boleh buka kertas si4satan

Setakat ini, d4kwaan tersebut belum lagi mendapat penjelasan daripada mana-mana pihak. Diharap akan ada penerangan supaya kedua-dua pihak tidak s4lah faham dan boleh mengervhkan keadaan.

 

Sumber: InjangNationNabilAmirul4ireen_0000, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf