“Saya meng4ku s4lah..”- Pelajar c4rut, h1na guru m0hon maaf. Ini yang dia jelaskan

KOTA BHARU – Seorang pelajar yang menc4rut guru dengan menc0nteng di belakang baju sekolah sambil menvnggang motosikal mengaku bers4lah dan mem0hon maaf atas t1ndakannya itu.

Pelajar tingkatan lima sebuah sekolah di Kota Bharu itu turut menjelaskan motosikal yang ditunggangnya itu bukan miliknya.

Pelajar minta maaf

“Saya meng4ku s4lah secara terbuka atas kes4lahan saya yang menulis perkataan menc4rut guru di belakang baju sekolah.

“Motosikal yang saya tunggang juga bukan motosikal saya, pemilik motosikal adalah kawan kepada abang saya. Pemilik motosikal tidak bers4lah, yang bers4lah adalah saya.

“Pemilik motosikal juga bekerja di luar Kelantan. Sekali lagi saya mem0hon maaf dan meminta semua pihak tidak menyebarkan gambar pemilik motosikal kerana dia tidak bers4lah,” katanya yang memuat naik status di Facebook.

Pemilik motosikal tampil lapor Polis

Sementara itu, pemilik motosikal yang mahu dikenali sebagai Muhammad Afiq, 22, berkata motosikal berkenaan ditinggalkan di kampung untuk kemudahan adik-adiknya sementara dia bekerja di luar Kelantan.

Katanya, dia hanya mengetahui motosikal miliknya tular sejak kelmarin dan pelajar yang menvnggang motosikal itu adalah kawan kepada adiknya.

“Saya sudah berusia 22 tahun dan sudah lima tahun men1nggalkan alam persekolahan. Ramai yang kel1ru mengatakan saya yang menvnggang motosikal berkenaan sehingga gambar saya turut tular di Facebook.

“Saya dimaklumkan oleh adik, kawannya mahu meminjam motosikal untuk ke sekolah kerana motosikalnya r0sak. Jadi atas belas kas1han, adik saya beri motosikal berkenaan.

“Cuma agak terkejvt apabila tular dengan tulisan mengh1na guru di baju sekolahnya. Apapun saya mohon supaya orang ramai mem4dam gambar saya,” katanya yang turut membuat laporan polis.

JPJ ambil t1ndakan terhadap pelajar tak pakai t0pi keledar

Sebelum ini, tular di media sosial menyaksikan tiga individu yang menunggang membabitkan dua motosikal.

Dua daripada pelajar berkenaan memakai baju sekolah dengan tulisan mengh1na guru. Seorang daripadanya tidak memakai t0pi keledar.

Terdahulu, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan mengambil t1ndakan terhadap pemilik kenderaan yang tular menyaksikan seorang pelajar memb0nceng motosikal tanpa memakai topi keledar sambil menc4rut guru.

Pengarahnya, Hanif Yusabra Yusuf berkata, pihaknya mengeluarkan notis temu si4sat mengikut sksyen 114 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kepada pemilik kenderaan itu.

Katanya, menunggang dan memb0nceng motosikal tanpa memakai topi keledar adalah satu kes4lahan yang boleh di d4kwa di bawah kaedah 4 Kaedah-Kaedah M0tosikal (T0pi Keledar) 1973.

C4rut, h1na guru sebaik selesai SPM

DUA pelajar membonceng motosikal dengan baju diconteng perkataan mencarut dan menghina guru. FOTO ihsan pembaca

Terdahulu, media Harian Metro melaporkan t1ndakan b1adab dan tidak berm0ral dua pelajar menc0nteng belakang baju sekolah dengan perkataan kes4t dan menc4rut terhadap guru menampakkan perkataan itu tertulis pada belakang baju dua pelajar yang memb0nceng motosikal itu tular di media sosial sejak semalam.

Presiden Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru) Mohd Azizee Hasan berkata, iGuru ada menerima perk0ngsian dan advan mengenai perkara itu di aplikasi Telegram.

“T1ndakan itu menunjukkan sikap b1adab, tidak berm0ral dan mencerminkan generasi pelajar yang r0sak nilai ker0hanian.

“Perbuatan pelajar menggunakan ungkapan kes4t dan mak1an terhadap guru menunjukkan rasa tidak h0rmat selain mengh1na warga pendidik,” katanya kepada Harian Metro.

Beliau berkata, pihak sekolah wajar mengambil tindakan dis1plin tegas terhadap pelaku bagi meng4wal perbuatan seumpama itu berulang.

Selain itu, beliau turut menasihati ibu bapa dan penjaga supaya mengingatkan anak masing-masing mengenai kepentingan mengh0rmati warga guru selain memantau tingkah laku mereka.

“Tanggungjawab mendidik generasi hari ini bukan hanya terletak di bahu guru, tetapi kembali kepada tanggungjawab asas ibu bapa.

“Komuniti, ibu bapa dan masyarakat perlu bersama-sama membendung gejala tidak berm0ral,” katanya.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf