‘Pelajar sekarang manja..’- Kenyataan Kontr0versi Wanita Ini Undang Kem4rahan Ntizen

Rakyat Malaysia dikejutkan dengan berita mervntun hati apabila seorang pelajar didapati mninggal dunia akibat pend4rahan pada 0tak kerana str3s belajar secara atas talian dan keIetihan mengejar ‘dateline’ tugasan universiti.

Isu tersebut menjadi bualan netizen di media sosial dan rata-rata pelajar meluahkan pendapat mereka berhvbung sistem pembelajaran serta tugasan universiti yang banyak perlu diselesaikan mereka menjelang ‘dateline’.

Akan tetapi, kenyataan seorang pengguna Twitter @awatifanuar mengundang kem4rahan netizen terutama sekali pelajar universiti. Dalam ciapannya di Twitter, dia mengatakan bahawa pelajar-pelajar sekarang terlalu manja dan ‘frag1le’ kerana mengeIuh terima tugasan serta tidak boleh menyelesaikannya.

Bukan itu sahaja, dia turut mengatakan bahawa dirinya tidak faham bagaimana para pelajar tidak boleh menyiapkan tugasan sedangkan tidak perlu keluar untuk ke kelas dan miliki masa yang lebih apabila di rumah.

Lantaran itu, kenyataannya mendapat kec4man net1zen terutama sekali pelajar yang sedang ‘strvggle’ menyelesaikan tugasan universiti. Rata-rata net1zen tidak bersetuju dengan kenyataan wanita tersebut dan mengatakan bahawa belajar secara online lebih memenatkan berbanding kelas fizikal.

Perm0honan maaf

Para net1zen turut meluahkan rasa m4rah terhadap Awatif Anuar kerana tiada rasa emp4ti dengan mengeluarkan kenyatan seperti itu. Mendapat kec4man netizen, Awatif Anuar telah memadam kesemua kenyataan tersebut dan meminta maaf secara terbuka di Twitter miliknya.

Menurutnya, dirinya tidak berniat mengh1na atau mengecilkan mana-mana pihak terutama sekali arw4h pelajar yang mninggal dunia disebabkan pend4rahan pada 0tak itu.

Memahami situasi pelajar ketika p4ndemik ini, dia sebenarnya mahu menyampaikan bahawa supaya para pelajar tetap kuat untuk berdepan semua ini. Malah, kemungkinan penggunaan katanya yang agak k4sar atau tidak bersesuaian telah menggvris hati para pelajar di luar sana.

Maka, dia mem0hon maaf dan minta perkara ini tidak lagi dipanjangkan. Pelaksanaan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) yang sudah lebih setahun  dilaksanakan di negara kita pastinya memberikan kesan kepada kesihatan dan juga em0si semua orang.

Pelajar Universiti Temui AjaI, Dipercayai Stres Dan Tak Cukup Tidur Kejar Tarikh Hantar ‘Assignment’

TERDAHULU, media semalam melaporkan seorang pelajar univeristi tempatan dikhabarkan telah mninggal dunia semalam. Maklumat itu disahkan oleh Majlis Perwakilan Pelajar UiTM Kedah menerusi laman Twitter.

pelajar uitm meninggal

Walau bagaimanapun, terdapat satu d4kwaan bahawa kem4tian pelajar tersebut dipercayai kerana terIampau str3s dengan pembelajaran online.
pelajar uitm meninggal

pelajar uitm meninggal

Beberapa screensh0t perbualan di Whatsapp juga tuIar yang mengatakan pelajar berkenaan tidak cukup tidur kerana mengej4r dateline assignment yang diterima.

pelajar uitm meninggal

Mengadu Pening KepaIa Lepas ‘Test’, Pelajar IPTA Mninggal Dunia, Sempat Merangkak Ke Bilik Minta Tolong..

Hari ini pula, khabar duka sekali lagi diterima apabila seorang pelajar univerisiti awam telah dijemput IIahi selepas dipercayai tidak sed4rkan diri di rumah keluarganya sekitar jam 5 pagi.

Alami pend4rahan 0tak

Allahyrham yang dikenali dengan nama Mohd Adham Hazim merupakan seorang pelajar yang menvntut di sebuah universiti awam di Jengka, Pahang telah dikejarkan ke unit kecem4san di Hospital Sultanah Zahirah Kuala Terengganu sekitar jam 5 pagi.

Menurut sumber, Allahy4rham yang mengalami pend4rahan pada bahagian 0tak kemudian dimasukkan ke wad ICU.

Sementara itu, menurut seorang pengguna Twitter yang dipercayai merupakan rakan kelas Allahyrham iaitu Arisha mengakui terkejvt dengan berita tersebut. D4kwa individu ini lagi, selepas mengambil uj1an ‘pr0gramming’ pada hari Khamis lalu, Allahyrham ada meng4du bahawa dia mengalami pening kepala.

Sempat merangkak ke bilik

Memetik laporan Kosmo, ayah Allahyrham iaitu Mohd. Rizaini Ghazali memberitahu anak lelakinya itu sempat merangkak ke biliknya untuk meminta pertolongan. Jelasnya lagi, sejak kebelakangan ini, Mohd Adham dikatakan sering tidur lewat kerana mengulang kaji pelajaran untuk peperiksaan semester akhir yang bakal menjelang tidak lama lagi.

Doktor memberitahu keadaan anak saya agak kr1tikal kerana dua urat kepaIanya pvtus sebelum disahkan mninggal dunia pada malam tadi (semalam).

Difahamkan, jnazah Allahyrham telah selamat dikebvmi di Tanah Perkvburan Islam Kampung Bukit Berangan, Tepoh.

Salam takz1ah

Mengadu pen1ng lepas buat uj1an

UiTM prihatin isu kem4tian dua pelajar

SEMENTARA itu, Universiti Teknologi Mara (UiTM) amat berdvka cita dan mengucapkan takz1ah kepada keluarga dua pelajar yang mninggal dunia baru-baru ini.

Menurut Jabatan Komunikasi Korporat UiTM, pihaknya sangat pr1hatin dengan isu kem4tian dua pelajarnya iaitu Nurul Natasya Ezreen Azemi, 22, pelajar Diploma Pengurusan dan Teknologi Pejabat, Fakulti Pengurusan dan Perniagaan Cawangan Kedah serta Muhammad Adham Hazim Mohd Rizaini, 21, Diploma Kejuruteraan Awam, Fakulti Kejuruteraan Awam, Cawangan Pahang.

“Semoga keluarga Allahyrham diberikan kekuatan dan kesabaran dalam menempuh uj1an ini.

“Semoga ALLAH SWT mencvcuri rahmat ke atas kedua-duanya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurut kenyataan itu, UiTM sentiasa prihatin bagi memastikan kebajikan dan kemudahan pelajar dalam menjalani sesi pembelajaran secara Open Distance Learning (ODL).

“Sehubungan itu, pelajar yang memerlukan kemudahan internet dan peranti dibantu serta dialu-alukan untuk menginap di kolej atau rumah sewa berhampiran kampus.

“Bagi aspek pentaksiran dan penilaian, pihak UiTM, melalui Bahagian Hal Ehwal Akademik serta pensyarah sudah membuat pemakluman awal berkaitan tarikh penting tugasan kepada pelajar di awal semester melalui pelan pengajian setiap kursus,” katanya.

Tambah kenyataan itu, Bahagian Hal Ehwal Akademik UiTM melalui inisiatif prihatin juga sudah melanjutkan aktiviti pentaksiran dan penilaian berterusan sepanjang minggu Penilaian Akhir sehingga Ogos depan.

Katanya, inisiatif itu dilaksanakan melalui Pekeliling Akademik bil 11/2021 yang dikeluarkan dan dimaklumkan kepada semua pelajar dan pensyarah pada 18 Jun lalu.

“Pada masa sama, Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Unit Kaunseling UiTM juga sentiasa peka dan bersiap siaga bagi membantu pelajar dalam memberi khidmat nasihat dan apa jua bantuan yang diperlukan oleh pelajar dalam menghadapi proses pengajaran dan pembelajaran secara ODL dalam situasi p4ndemik C0vid-19 ini.

“Pelajar disarankan agar sentiasa berbincang dengan pensyarah, penasihat akademik atau ketua program masing-masing bagi menyelesaikan apa jua isu berkaitan pentaksiran dan penjadualan penilaian,” katanya.

Pada Sabtu, Sinar Harian melaporkan seorang pelajar sebuah institut pengajian tinggi (IPT) di Kedah mninggal dunia selepas dilaporkan tidak sedarkan diri pada Jumaat.

Kejadian yang menimpa pelajar semester ketiga itu turut tular di media sosial.

 

Sumber : The Vocket, FacebookTwitter MPPUiTMKedah , Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf