Pengs4n jika lihat lelaki kacak

LONDON – Seorang wanita di bandar Northwhich, England mengh1dap sejenis penyak1t di dalam otak yang membuatkan dia pengs4n setiap kali melihat seseorang yang dianggap menarik, lapor portal akhbar Daily Mail baru-baru ini.

Kristy Brown, 32, didapati mengh1dap katapl3ksi iaitu kelvmpuhan otot secara tiba-tiba yang boleh dicetvskan oleh em0si yang kuat seperti m4rah, takvt dan perasaan ingin ket4wa.

Keadaan ini sering dikaitkan dengan nark0lepsi iaitu sejenis g4ngguan tidur dengan tempoh ser4ngan kurang dari dua minit.

Ibu kepada dua anak itu terpaksa menvndukkan kepala jika berdepan orang ramai untuk mengelak  dirinya terced3ra jika penyak1tnya datang secara tiba-tiba.

“Perkara ini sangat mem4lukan. Pernah sekali ketika keluar membeli-belah saya melihat seseorang yang menarik dan kaki saya terus menjadi lem4h sehingga saya terpaksa berp4ut pada sepupu saya sebagai s0kongan,” katanya.

Secara purata, Brown menghadapi lima kali ser4ngan kat4pleksi setiap hari namun keker4pannya boleh meningkat kepada 50 kali apabila g4ngguan menjadi tervk sehingga dia svkar untuk keluar rumah.

“Memandangkan ia adalah g4.ngguan tidur, saya selalu tidak cukup tidur.

“Bila saya tidur ia bukanlah tidur yang nyenyak jadi saya benar-benar berasa pen4t terutamanya apabila saya mendapat ser4ngan lebih kerap daripada biasa,” katanya.

BROWN turut mengalami masalah g4.ngguan tidur. -MERCURY PRESS & MEDIA LTD

Saya juga boleh mendapat ser4.ngan ketika berada di atas tangga yang cvram kerana saya tidak suka pada ketinggian.

Jadi, saya berpindah ke rumah baharu yang tidak mempunyai tangga dan tidak akan berada di tempat yang memerlukan saya menaiki tangga.

“Kem4rahan dan gelak tawa turut mencetvskan penyak1t itu kerana saya dan adik-beradik selalu berb4lah di samping gemar bergurau antara satu sama lain. Mereka ialah insan paling kelakar pernah saya kenal.

“Walaupun saya sekadar berasa diri sendiri lucu, saya boleh boleh mendapat ser4.ngan itu. Ia adalah mana-mana emosi bertenaga selain bunyi bising seperti hon kereta dan suara jer1tan,” jelasnya.

Pernah sekali, apabila Brown berg4duh dengan seseorang, dia tiba-tiba pengs4n dan masih menjalani fisi0.terapi akibat keced3raan belakang badan yang dialaminya semasa mendapat ser4.ngan itu.

Mother who suffers from cataplexy COLLAPSES any time she sees someone she finds attractive | Daily Mail Online

Lahir dengan gen nark0lepsi, Brown pernah mengalami keced3.raan kepala sewaktu berusia sembilan tahun sehingga menyebabkan g4nggu.an awal kepada otaknya.

“Ketika itu saya dan beberapa rakan membal1ng batu pada pokok untuk mendapatkan buah kacang ker4s dan seorang daripada mereka telah memv.kul kep4.la saya.

“Namun, sekalipun ins1.den itu tidak berlaku, lambat laun saya pasti akan mender1.ta kat4.pleksi pada masa depan kerana mewarisi gen tersebut,” katanya.

Brown yang juga ibu tunggal berkata, dia sukar mendapat pekerjaan kerana kes1hatan dirinya tidak mengizinkan.

“Ketika saya mendapat ser4.ngan, badan saya tidak berasa apa-apa. Ia ibarat situasi litar p1ntas yang meng4nggu dari bahagian otak ke otot. 

“Ia membuatkan saya h1lang kaw4lan pada kaki saya tetapi separuh bahagian atas badan  saya masih terasa kuat,” luahnya.

 

Sumber: K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.