(Video) Dkwa Dianiaya Majikan, Bonus Dit4han Gaji Dip0tong, Bekas Pengurus Kilang ‘Amvk’ Sebelum M4ut Dil4nggar

Foto: MYKMU

Ipoh: Seorang bekas pengurus yang baru diberhentikan kerja mavt apabila diIanggar treIer selepas merempvh masuk ke kilang dan membaIing botol petrol di Jalan Kuala Kangsar, di sini, malam tadi.

Ketua PoIis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz berkata, pihaknya menerima lap0ran awal daripada orang awam pada 7.30 malam memaklumkan sebuah kereta Honda Civic dipandu seorang lelaki mencer0boh masuk ke kawasan kilang itu.

Beliau berkata, hasil si4stan awal mendap4ti pada 6.42 petang, svspek berusia 52 tahun yang baru ditamatkan perkhidmatan merempvh dan mencer0boh masuk ke kawasan kilang tnpa kebenaran dengan menggunakan kereta.

“Svspek memandu kereta terus merempvh ke dalam Bahagian Fasa 1 Kilang yang terletak kira-kira 500 meter dari pintu utama kilang.

“Selepas memberhentikan kenderaan, svspek membaIing botol petrol ke dalam Pejabat Sumber Manusia di premis kilang berkenaan,” katanya ketika dihubungi, malam tadi.

A Asmadi berkata, svspek kemudiannya menaiki kereta semula dan memandu laju merempvh masuk ke dalam bilik ‘Production Labelling Department’ sehingga mengakibatkan keb4karan.

Video:

Beliau berkata, keb4karan dipad4mkan pengawal keselamatan kilang dan pasukan bomba yang tiba di lokasi memastikan keb4karan dip4damkan sepenuhnya.

“Svspek tidak membawa sebarang senj4ta dan tiada keceder4an kepada pekerja kilang dilaporkan. Anggaran kervgian dialami pihak kilang adalah RM1 juta.

“Selepas melakukan tindakan itu svspek beredar meninggaIkan kawasan kilang melalui pintu utama dengan berjalan menghala ke arah kiri kilang,” katanya.

Beliau berkata, svspek dipercayai disy4ki mavt diIanggar treler pada 7.45 di Jalan Kuala Kangsar arah Ipoh berhadapan kawasan perindustrian itu.

Menurutnya, ketika dalam perjalanan meIarikan diri dari tempat kejadian, saksi menyatakan svspek seolah-olah sengaja meIintas jalan sebelum diIanggar treler itu.

“Hasil si4satan mendap4ti pvnca kejadian dipercayai svspek t1dak berpuas hati terhadap pihak pengurusan kilang atas penggantvngan kerja sejak September lalu kerana masaIah disiplin selain pihak kilang sedang menyi4sat svspek yang didkwa mengugvt pihak atasan kilang.

Terdapat laporan mengatakan bekas pengurus kilang itu mend4kwa dirinya telah dianiaya oleh majikan dengan men4han bonus dan mem0tong gaji atas alasan prestasi kerja.

Beliau juga mend4kwa majikannya mengamalkan sikap perkavman di kilang berkenaan.

“Ke$ disi4sat mengikut Sksyen 427/448 Kanun Kesksaan dan Sksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan si4satan di tempat kejadian masih dijalankan,” katanya.

Video Iuahan mgsa:

Video:

 

Sumber: HMetro, youtube, dbongkar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.