Peniaga ‘nasi p4ku’ akur, beraIih guna getah – “Lagi murah guna getah!”

Kota Bharu: Peniaga ‘nasi p4ku’ di bandar ini dilihat mula menukar kaedah pembvngkusan apabila menggunakan getah bagi menggantikan Iogam itu.

Langkah itu diambil susuIan peringatan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) bahawa peniaga makanan menggunakan p4ku, dawai k0kot atau bahan seumpama yang berb4haya pada pembvngkusan makanan boleh did4kwa di mahk4mah.

MOHAMMAD Faizol menunjukkan bvngkusan nasi yang menggunakan getah selepas penggunaan p4ku dihentikan. FOTO Bernama

Pembantu kedai Nasi Sumatera Haji Ismail, Mohammad Faizol Ramli, 27, berkata, majikannya mula menghentikan penggunaan p4ku untuk pembvngkusan nasi sejak Sabtu lalu dan menggantikan dengan getah selepas mendapat tahu mengenai ar4han dikeluarkan oleh KKM.

Katanya, perkara itu tidak menjadi masaIah baginya untuk akvr dengan arahan berkenaan demi menjamin keseIamatan pelanggan walaupun trad1si itu telah digunakan sejak lebih 10 tahun secara tvrun temvrun.

“Sebaik mendapat tahu mengenai perkara ini, majikan saya iaitu Syahir Ismail, 29, terus menghentikan penggunaan p4ku bagi pembvngkusan nasi dan menggantikan dengan getah.

“Selain untuk keseIamatan pelanggan, ia juga secara tidak langsung dapat menj1matkan kos iaitu getah yang jauh lebih murah berbanding penggunaan p4ku berharga hampir RM80 sekotak, manakala getah hanya RM8 untuk sepeket,” katanya ketika ditemui Bernama di kedai Nasi Sumatera Haji Ismail, di sini, hari ini.

Peniaga 'nasi paku' akur, beralih angin guna getah | Astro Awani

Bercerita lanjut, Mohammad Faizol juga berpendapat pembvngkusan nasi dengan menggunakan getah lebih senang berbanding p4ku, selain ia juga dapat mengurangkan r1siko untuk tercvcuk di jari.

“Setakat ini rata-rata pelanggan juga tidak mempers0alkan penggunaan getah kerana mereka sedia maklum dengan arahan KKM selain ia juga tidak menjej4skan apa-apa melainkan hanya sekadar tr4demark, “ katanya.

Sementara itu, seorang pelanggan Anisa Ahmad, 38, yang juga seorang doktor perubatan di hospital di sini berkata, penghentian penggunaan p4ku itu adalah sangat baik.

“Dengan menghentikan tr3nd yang dikatakan popular sekitar Pantai Timur ini adalah satu langkah yang baik memandangkan ia mengvndang b4haya buat orang ramai terutamanya kepada kanak-kanak.

“Walaupun penggunaan p4ku di nasi ini dilihat sebagai trad1si, namun ia lebih baik sekiranya peniaga mengambil langkah berwaspada dengan tidak menggunakannya untuk mengelakkan kejadian tidak diingini lagi selepas ini susulan laporan dikeluarkan oleh KKM baru-baru ini,” katanya.

Semalam Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, mana-mana peniaga yang disabitkan kesaIahan boleh did3nda maks1mum RM10,000 atau penj4ra tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya mengikut Peraturan 36, Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Selain itu, Dr Noor Hisham berkata, hvkuman lebih berat boleh dikenakan sekiranya bahan tersebut ditemukan dalam makanan.

Nak jual makanan atau nak bunuh orang?

Nasi Paku' dianggap makanan berbahaya, peniaga luah kecewa

TERDAHULU, peniaga makanan diingatkan tidak menggunakan bahan seperti p4ku dan dawai k0kot pada bvngkusan makanan kerana ia boleh menyebabkan keced3raan ser1us sekiranya termasuk dalam makanan atau diteIan pengguna.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Kementerian Kesihatan (KKM) mengambil maklum mengenai isu penggunaan p4ku bagi membvngkus makanan yang tular dimedia sosial baru-baru ini, serta pandangan pelbagai pihak yang khuat1r dengan b4haya kaedah pembvngkusan makanan yang tidak seIamat itu.

Katanya, tindakan und4ng-und4ng seperti d3nda dan penj4ra boleh dikenakan terhadap perbuatan berkenaan.

Beliau berkata, pervntukan bawah Peraturan 37(2), Peraturan-Peraturan Makanan 1985 ada menyatakan seseorang tidak boleh menyimpan, membawa, menyebarkan atau menggunakan apa-apa bahan as1ng, ber4cun, berb4haya atau mer0sakkan yang terkandvng pada mana-mana makanan hingga boleh mended4hkan makanan yang hendak dijual kepada ris1ko pencem4ran oleh bahan-bahan itu.

Katanya, melalui Peraturan 36, Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009 ia menyatakan pengendali makanan perlu memastikan pembvngkusan makanan adalah bebas daripada apa-apa pencem4ran termasuk bahan seperti p4ku yang boleh memvdaratkan pelanggan atau pengguna.

Malaysia records 10,710 new cases today, breaches 10,000 daily case mark for six days straight | Malaysia | Malay Mail

“Peniaga makanan yang menggunakan p4ku, dawai k0kot atau bahan seumpamanya yang berb4haya pada pembvngkusan makanan boleh did4kwa di mahk4mah dan jika sabit kesaIahan, boleh dijatvhi hvkuman d3nda tidak melebihi RM10,000 atau penj4ra tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya.

“Hvkuman yang lebih berat boleh dikenakan sekiranya bahan itu ditemui dalam makanan. Bawah Sksyen 13, Akta Makanan 1983, sesiapa yang menyedia atau menjual apa-apa makanan yang dalamnya mengandvngi bahan yang memvdaratkan kesihatan adalah melakukan kesaIahan dan jika sabit kesaIahan, boleh dijatvhi hvkuman d3nda tidak melebihi RM100,000 atau penj4ra tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya,” katanya tadi.

Dr Noor Hisham berkata, penyedia dan peniaga makanan juga diingatkan bahawa terdapat pelbagai kaedah lain yang lebih seIamat untuk membvngkus makanan.

Beliau berkata, berikutan sudah ada pelbagai kaedah pembvngkusan makanan yang terbukti seIamat dan berkesan membvngkus makanan dengan baik, penggunaan p4ku, dawai k0kot atau bahan lain yang berb4haya pada pembvngkusan makanan tidak sepatutnya berlaku.

Pada masa sama, Dr Noor Hisham menasihati orang ramai terutama ibu bapa untuk memeriksa terlebih dahulu makanan yang diberikan kepada anak-anak sebelum dimakan.

Guna Paku Bungkus Makanan? Peniaga Tetap Guna Paku Jika Tiada Arahan Jelas Dari Kerajaan! – Manis Madu

“Pengguna pula boleh menghubungi Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat atau melalui laman web http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan www.facebook.com/bkkmhq jika menjumpai makanan yang dibungkus menggunakan bahan seperti p4ku, dawai k0kot dan seumpamanya serta lain-lain isu berkaitan keseIamatan makanan,” katanya.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata, hasil pemantauan KKM melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) pada 2019 hingga 2021 mendapati sebanyak 19 atau 3.5 peratus daripada 546 sampel makanan yang dianalisis dicemari dengan bahan fizikal seperti b4tu, plastik, pasir, rambut, serangga dan cac1ng.

Berikutan itu, beliau berkata, tindakan penguatkvasaan mengikut Akta Makanan 1983 dan peraturan-peraturan bawahnya sudah diambil terhadap pengusaha atau peniaga terbabit.

Selain itu, katanya, sebanyak 45,361 premis makanan diperiksa di seluruh negara pada 2021 dan daripada jumlah itu, sebanyak 697 atau 1.5 peratus premis makanan ditvtup kerana pelbagai kesaIahan.

 

Sumber: Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf