Pensyarah UTM ini kata pet1r tidak boleh sebabkan kereta melet0p, ini sebabnya..

Kuala Lumpur: Kereta dan kapal terbang adalah kenderaan yang dibina sel4mat dan tidak akan meletvp akibat dip4nah pet1r.

Pensyarah Kanan Sekolah Kejuruteraan Elektrik Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, Dr Jasrul Jamani Jamian berkata, berada di dalam kenderaan lebih sel4mat ketika hvjan dan pet1r berbanding berl1ndung di bawah pokok.

“Jika duduk di bawah pokok kemungkinan untuk dis4mbar pet1r adalah besar tetapi kita sel4mat jika duduk dalam kenderaan seperti kereta atau kapal terbang.

“Setakat ini tiada lagi kes kereta meletvp disebabkan dip4nah pet1r malah mengikut sa1ntif1k, kereta yang dip4nah petir tidak akan menyebabkan berlakunya perc1kan api,” katanya ketika dihvbungi.

Beliau diminta mengulas kejadian sebuah kereta membawa mercvn terb4kar dan meletvp dipercayai dip4nah pet1r di Kampung Sireh, Kota Bharu, Kelantan petang semalam.

Dr Jasrul berkata, kemungkinan besar kejadian kereta meletvp itu disebabkan oleh mercvn dan bukan pet1r.

“Jika pet1r meny4mbar kereta pun kita yang ada di dalam tidak akan terkena renj4tan dan kemungkinan besar kejadian kereta meletvp itu disebabkan oleh mercvn itu bukan pet1r.

“Kejadian itu mungkin disebabkan mercvn b0la itu sama ada ia term4mpat, keadaan but kereta atau kereta itu sendiri yang menyebabkan mercvn itu aktif sehingga menyebabkan berlaku letvpan,” katanya.

Beliau berkata, kereta juga menggunakan konsep Farady Cage di mana jika berlaku pengaliran elektrik pada permukaan luar ia tidak akan bagi apa-apa imp4k pada benda yang berada di dalam kereta.

Harian Metro semalam melaporkan seorang lelaki maut dalam keadaan anggota badan hancur selepas kereta dipandunya meletup dipercayai dipanah petir dalam kejadian di Kampung Sireh.

Kejadian jam 5.38 petang itu menyebabkan kereta Proton Iswara dipandu mangsa rentung dan terputus dua.

Lima kenderaan lain yang berada berhampiran lokasi kejadian turut terbakar susulan letupan berkenaan.

Bagaimanapun difahamkan ketika kejadian mangsa merokok dan pada masa yang sama dalam kenderaan itu mempunyai mercun bola dalam jumlah yang banyak.

“Tak sangka m4ngsa m4ut kereta meletvp rupanya suami..”- Isteri

“Tidak sangka itu suami saya, dan masih terkejvt dengan apa yang berlaku,” luah isteri kepada mangsa lelaki yang m4ut dalam kejadian sebuah kenderaan yang meletvp sehingga terpvtus dua di Simpang 4, Kampung Sireh, di sini petang tadi.

Faridah Husin, 49, berkata, dia dimaklumkan mengenai kejadian melibatkan arw4h suaminya itu Wan Hassan Wan Ali, 49, oleh seorang rakannya, yang memberitahu mengenai kejadian keb4karan dua kilometer dari kediamannya, yang terletak berhampiran Kampung Sireh.

Namun, katanya ketika itu dia masih belum mengetahui yang suaminya terl1bat dalam kemal4ngan berkenaan, dan m4ut di tempat kejadian.

Keadaan kenderaan dalam kejadian letvpan di Jalan Pintu Geng di Kampung Sireh, Kota Bharu hari ini. Foto Nik Abdullah Nik Omar

“Pada mulanya anak kedua saya iaitu Wan Nor Adawiyah, 21, beritahu bapa mereka tidak terIibat dalam kejadian itu.

“Namun kali kedua pula saya dikejvtkan, apabila anak sulung saya iaitu Wan Nor Hidayah, 22, pula beritahu, yang bapa mereka terl1bat dalam kemal4ngan tersebut kerana dia cam salah satu serpihan kenderaan yang ada di lokasi kejadian,” katanya yang bekerja sebagai tukang jahit di Pasar Siti Khadijah, ketika ditemui pemberita di lokasi kejadian.

“Sebaik diberitahu, ia (kejad1an itu) membabitkan suami, saya terus ke l0kasi kejadian dan badan saya bagaikan k4ku seketika apabila dia dalam keadaan yang sudah tidak sempurna svsulan letvpan terbabit.

Polis mendapatkan maklumat daripada ahli keluarga m4ngsa kereta meletvp di Jalan Pintu Geng, Kampung Sireh di Kota Bharu hari ini. Foto Nik Abdullah Nik Omar

“Hanya tuhan yang tahu betapa lvluhnya hati saya. Kami sekeluarga tidak berg4njak ke tempat lain dan hanya berkvmpul di l0kasi kejadian sehingga jnazah suami dibawa ke hospital sambil membaca ayat suci al-Quran sebagai satu-satunya cara untuk tenangkan kami.

“Sekarang kami ser4h sahaja kepada pihak berkvasa untuk menjalankan tugas mereka dan Insya-Allah…jnazah akan dikebvmikan di Tanah Perkvburan Islam Kampung Sireh selepas semua urusan selesai,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Bercerita lanjut, Faridah turut berkata suaminya tidak pernah menunjukkan sebarang perubahan sejak kebelakangan ini, namun arw4h sering kali berulang-alik setiap petang dari Kampung Sireh ke Kampung Kota, kerana mereka sekeluarga akan berpindah rumah tidak lama lagi.

“Bagaimanapun, ketervjaan untuk p1ndah ke rumah baharu kini sudah tiada dengan apa yang terjadi hari ini, saya reda namun pasti mengambil masa untuk membiasakan diri tanpa dia di sisi.

“Insya-Allah, saya cuba kuatkan diri bersama tiga anak berusia 19 hingga 22 tahun,” katanya.

Wan Hassan men1nggalkan seorang isteri dan dua anak perempuan serta seorang anak lelaki, Wan Mohd Fitri, 19.

Keadaan di l0kasi kejad1an di Jalan Pintu Geng, Kampung Sireh, Kota Bharu. Foto Ihsan Pembaca

Sementara itu, seorang saksi kejadian, Mohd Khairul Anwar Mohd Zin, 42, berkata ins1den berkenaan merupakan trag3di yang pertama kali berlaku di kawasan tersebut, sejak beliau mula berniaga di situ 27 tahun lalu.

“Saya terdengar bunyi dentvman yang kvat, malah ada terfikir ia adalah b0m, namun sebaik berlari keluar dari restoran kelihatan beberapa kereta ‘bersel3rakan’, dengan sebuah daripadanya sedang terb4kar,” katanya.

Menurutnya, dia berada di dapur restoran miliknya yang terletak kira-kira 40 meter dari l0kasi kejadian, terus bergeg4s keluar untuk melihat apa yang berlaku dan terk3du melihat keadaan agak hvru h4ra dengan orang ramai berlari untuk menyel4matkan diri.

(Video) Badan lelaki hancvr, kereta meletvp

TERDAHULU, media melaporkan seorang lelaki dilap0rkan m4ut selepas kenderaan yang dinaikinya dipercayai di p4nah pet1r sehingga terpvtus dua.

Kejadian tersebut dilaporkan menerusi ciapan dari Twitter Bernama sebentar tadi. Menurut B0mba, kejadian tersebut berlaku di Simpang 4, Kampung Sireh Kota Bharu Kelantan petang tadi, ciap Twitter Bernama.

Menurut jurucakap Jabatan B0mba dan Penyel4mat Kelantan, kejadian itu dipercayai berpvnca daripada sebuah kereta yang berada di kawasan itu dip4nah pet1r.

Kejadian pada 5.38 petang itu menyebabkan kereta Proton Iswara dipandu m4ngsa rentvng dan terpvtus dua.

Katanya, selain itu, lima buah kenderaan turut terl1bat dalam kejad1an tersebut.

“Sias4tan mendapati, sebuah kereta terpvtus dua dipercayai dip4nah pet1r dan seorang m4ngsa telah mninggal dunia,” katanya ketika dihubungi Kosmo! sebentar tadi.

Terdahulu, tvlar di media sosial video dan gambar yang memaparkan kejadian lima buah kereta terb4kar di kawasan Simpang Empat, Kampung Sireh di sini.

Insiden itu menunjukkan keadaan kereta yang sedang terb4kar, namun tiada kel1hatan m4ngsa terlibat.

Tonton video:

Video lain dari penduduk tempatan

 

Sumber: Bernama, Siakap Keli, K! ONLINE, Facebook Info Roadblock JPJ/POLIS, HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.