Rakyat Malaysia lengkap div4ksin diberi keIonggaran masuk UK.. Sinovac tiada dalam peraturan yang lebih Ionggar

Luar Negara

Peraturan perjalanan yang dikeluarkan oleh United Kingdom semalam mungkin menjadikan perjalanan bagi penerima Sinovac ke England lebih svkar.

Penerima vaks1n Pfizer, Astra Zeneca, Moderna lebih Ionggar

One AstraZeneca Covid vaccine dose cuts death risk by 80%, 2 Pfizer doses by 97%: UK agency, World News | wionews.com

Di bawah peraturan baru, mulai 4 Oktober, peIawat yang menerima vaks1n AstraZeneca, Pfizer, Moderna, atau Janssen akan dikenakan peraturan perjalanan yang lebih Ionggar.

Di bawah peraturan baru ini, mereka yang menerima vaks1n yang disenaraikan tidak perlu mengambil uj1an C0vid-19 sebelum berlepas.

Bagaimanapun mereka mesti menempah, membayar dan mengambil uj1an C0vid-19 pada atau sebelum hari kedua setelah tiba di England.

Mereka juga mesti melengkapkan borang pelepasan penumpang pada bila-bila masa dalam tempoh 48 jam sebelum tiba.

Selain itu mereka juga tidak perlu menjalani kuar4ntin.

Penerima vaksin sinovac tiada dalam senarai

What do we know about the efficacy of Chinese vaccines so far?

Laman web kerajaan UK, di mana peraturan itu diterbitkan, tidak menyebut mengenai Sinovac, yang bermaksud ia tidak memenuhi syarat untuk peraturan yang lebih Ionggar.

Sebaliknya, penerima Sinovac mesti mematuhi peraturan seperti peIawat yang tidak divaks1nasi.

Ini termasuk mengambil uj1an C0vid-19 sebelum berlepas 3 hari sebelum bertolak ke England.

Mereka juga mesti dikuar4ntin selama 10 hari semasa tiba di England.

Pada masa ini, 46 peratus rakyat Malaysia yang divaks1nasi telah menerima vaks1n Sinovac, yang telah diluluskan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Tidak jelas apakah peraturan baru ini juga terpakai untuk perjalanan ke Scotland, Wales dan Ireland Utara yang memiliki garis panduan tersendiri.

Laman web kerajaan UK belum mengemas kini garis panduan bagi ketiga-tiga negara ini untuk memasukkan peraturan baru seperti yang terpakai di England.

Rakyat Malaysia lengkap divaks1n diberi keIonggaran masuk UK

a group of people with luggage at an airport: Bermula 4 Oktober ini, peraturan perjalanan antarabangsa ke United Kingdom hanya melibatkan satu senarai merah. (Gambar AP)

DALAM pada itu, media melaporkan rakyat Malaysia lengkap divaks1n antara pengemb3ra dari 17 negara dibenarkan memasuki UK tanpa perlu melalui syarat yang ditetapkan sebelum ini.

Perkara itu dinyatakan dalam laman sesawang rasmi kerajaan UK, yang antara lain memuatkan keIonggaran terhadap individu lengkap divaks1n, termasuk perubahan kepada peraturan perjalanan antarabangsa negara berkenaan.

Bermula 4 Oktober ini, peraturan perjalanan antarabangsa ke England akan mengalami perubahan daripada sistem warna merah, jingga, dan hijau yang terpakai sebelum ini, kepada satu senarai tunggal dikIasifikasikan berwarna merah.

“Ia akan mengekalkan satu sahaja senarai merah membabitkan negara ber1siko tinggi, sementara lain-lain negara akan dipindahkan ke satu kategori tvnggal.

“Pendekatan ketibaan pengvnjung daripada lain-lain negara itu juga akan dir1ngkaskan.

“Bagaimanapun, peraturan perjalanan dari negara dan kawasan yang tidak termasuk dalam senarai merah akan bergantvng kepada status vaks1nasi peIawat,” kata panduan itu.

Laman sesawang itu juga berkata bermula jam 4 pagi, 4 Oktober ini, peIawat daripada senarai diperluas membabitkan 17 negara berkenaan yang lengkap divaks1n sekurang-kurangnya selepas 14 hari sebelum ketibaan, tidak perlu mengambil ujian PCR prapelepasan atau mengambil uj1an C0vid-19 pada hari kelapan di negara itu.

“Mereka juga tidak perlu dikuar4ntin di rumah atau mana-mana lokasi yang mereka menetap selama 10 hari selepas ketibaan,” katanya.

Malaysia antara negara yang berada dalam senarai 17 negara dibenarkan itu. Negara lain adalah Australia, Singapura, Brunei, New Zealand, Korea Selatan dan Taiwan.

What Asia's scramble for mRNA production facilities means for the future of vaccine manufacturing in the region | South China Morning Post

Panduan itu turut menjelaskan, mereka yang mendapat sunt1kan lengkap vaks1n Oxford/AstraZeneca, Pfizer, Moderna atau Janssen daripada pihak berkuasa kesihatan negara masing-masing adalah diterima. Mana-mana campuran vaks1n yang disebut itu juga diiktiraf.

“PeIawat bagaimanapun perlu menempah dan membayar untuk uj1an C0vid-19 hari kedua yang akan diambil selepas ketibaan selain melengkapkan borang penjejakan,” katanya.

Laman sesawang itu juga menyatakan peIawat mesti mengemukakan bukti mereka lengkap divaks1n menerusi dokumen, sama ada digital mahupun kertas, daripada pihak berkuasa kesihatan kebangsaan atau badan peringkat negeri.

PeIawat yang gagaI mengemukakan bukti bahawa mereka sudah lengkap divaks1n wajib mengikuti peraturan individu tidak divaks1n atau berdepan tindakan tidak dibenarkan masuk jika gagaI berbuat demikian.

 

Sumber: mkini, MSN

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.