Pes4kit kr0nik, tiada harapan sembvh tidak lagi dihantar ke ICU – Exco Kedah

Alor Setar: Pesak1t kr0nik yang dianggap sebagai tiada harapan untuk sembvh tidak lagi dapat ditempatkan di Unit R4watan Rapi (ICU) di hospital di Kedah, berikutan jumlah katil sangat terhad ketika ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Dr Mohd Hayati Othman berkata, walaupun jumlah katil di ICU masih mencukupi, pihaknya bimbang jika pesak1t krit1kal lain tidak dapat dimasukkan ke ICU yang kini dipenuhi pesak1t C0vid-19.

Beliau berkata, pegawai perubatan bertugas terpaksa membuat penilaian cukup berat dalam memilih antara pesak1t krit1kal dan pesak1t C0vid-19 yang perlu dimasukkan segera ke ICU.

“Saya serba saIah hendak maklum atau tidak keadaan ini, tetapi perlu beritahu juga. Dalam sesetengah kes doktor terpaksa pilih yang mana perlu hantar ke ICU, sekiranya pesak1t terlalu kr0nik dan tidak mempunyai harapan, kita tidak masukkan dia lagi ke ICU.

“Ini termasuk pesak1t bukan kes C0vid-19, doktor akan membuat penelitian cukup berat bagi setengah kes. Bagaimanapun, kita sebolehnya akan mer4wat semua pesak1t sehingga sembvh dan stabil,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas persediaan hospital di Kedah dalam berhadapan peningkatan kes C0vid-19 selepas Kedah mencatat kes tertinggi iaitu 445 kes semalam, selain penggunaan wad ICU dilaporkan sudah mencapai 92 peratus.

Berikutan itu, Dr Mohd Hayati meminta orang ramai terus mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) dan tidak keluar rumah sekiranya tiada urusan penting.

“Kita perlu ingat hospital bukan sahaja untuk mer4wat pesak1t C0vid-19, tetapi ada pesak1t kenc1ng manis dan lain-lain yang perlu r4watan dan pembed4han, selepas dibed4h mereka perlu dir4wat di ICU terlebih dahulu.

“Kita tidak mahu katil ICU penuh, jadi orang ramai perlu patuh S0P. Jangan bersalaman dan bersembang dekat, saya tahu kita masih dalam suasana Aidilfitri, tetapi perlu berpada-pada,” katanya.

Pengarah Jabatan Kesihatan Kedah, Dr Mohd Fikri Ujang

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Kedah, Dr Mohd Fikri Ujang berkata, sehingga kini seramai 44 pesak1t C0vid-19 masih dir4wat di ICU dengan 20 daripadanya memerlukan alat bantuan pern4fasan.

“Seramai 11 pesak1t dir4wat di ICU Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) Sungai Petani manakala bakinya berada di ICU Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) dan ICU Hospital Sultanah Bahiyah 2 (HSB2).

“Daripada keseluruhan 44 individu yang dir4wat di ICU, cuma tiga saja yang berusia 50 tahun ke bawah, selebihnya berumur 50 tahun ke atas,” katanya.

Dr Mohd Fikri berkata, pelaksanaan Per1ntah K4walan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Kota Setar dan sembilan lokaliti di Bandar Darulaman serta Lubuk Kawah, Jitra akan membolehkan pihaknya melaksanakan pengesanan k0ntak rapat lebih terperinci terhadap kes berkaitan.

Beliau berkata, sar1ngan akan dibuat terhadap kvmpulan s4sar yang mungkin ber1siko tinggi dan berpotensi meningkatkan penvlaran C0vid-19.

“Jumlah mereka yang disar1ng bergantvng kepada pengesanan k0ntak rapat dilakukan kini.

“Di Kota Setar, kami dapati penvlaran C0vid-19 kebanyakannya saling berkait antara satu mukim dengan mukim lain.

“Namun kami akan memberi fokus secara seimbang terhadap semua mukim walaupun ada antaranya kini berstatus z0n merah,” katanya.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf