Kerajaan Umum PKP Tak Akan Disambung Selepas 4 Feb, Sekali Najib Tanya 3 Soalan

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara, kecuali Sarawak yang dijadual berakhir pada 4 Februari ini, tidak akan dilanjutkan.

Ketua Pengarah k3sihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata keputusan itu diambil bagi mengelak k3san negatif terhadap ekonomi negara, susulan pelaksanaan PKP.

Sehubungan itu, katanya, PKP yang dijadual berakhir pada 4 Februari ini akan disambung dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB)

Reaksi Najib Razak

Ex-Malaysian PM Najib gets 12 years' jail in 1MDB-linked graft trial, SE Asia News & Top Stories - The Straits Times

Semalam, kerajaan kata PKP separuh masak yang bermula pada 12 Januari tidak akan diperketatkan.

Malah, PKP tidak akan disambung pada 4 Februari selepas berjalan 23 hari supaya Tahun Baru Cina boleh disambut dengan harapan bahawa k3s cov1d baru setiap hari akan stabil pada paras 3,000 k3s sehari pada hari itu sebelum menurun kepada angka 2 digit dengan perlaksanaan PKPB.

Selepas PKP berakhir, mereka akan balik kepada perlaksanaan PKPB pula.

Selangor, KL, Putrajaya, Sabah dan beberapa negeri lain sudah berada dalam PKPB sejak bulan Oktober lalu – iaitu lebih 3 bulan sebelum ianya diperakui telah gagal sehingga kita terpaksa melaksanakan darurat dan PKP pada bulan Januari.

Dengan itu, persoalan yang perlu ditanya adalah:

1. Jika kita hentikan PKP dan melaksanakan semula PKPB yang terbukti telah gagal sebelum ini, adakah kita akan menghadapi PKP 3.0 sekali lagi pada masa depan?

Kenapa nak ulang benda yang telah gagal memandangkan kerajaan menyasar 70% penduduk Malaysia hanya akan menerima vaksin pada akhir tahun 2021?

Adakah banyak lagi sektor-sektor selain sektor pembinaan dan pembuatan seperti pelancongan, pendidikan swasta, pengangkutan swasta (seperti bas sekolah), sukan, ekspo, runcit dan sebaingya yang melibatkan jutaan rakyat tidak akan terk3san jika PKPB dilaksanakan secara berpanjangan.

2. Adakah PKPB yang telah terbukti gagal mampu menurunkan jumlah k3s baru melebihi 3,000 k3s sehari sekarang kepada angka dua digit seperti dirancang kerajaan?

3. Adakah ianya jauh lebih elok untuk kita buat PKP yang seketat-ketatnya tanpa kelonggaran kepada sektor-sektor pembinaan dan kilang-kilang untuk tempoh 2 hingga 4 minggu dengan bantuan kerajaan seperti PKP pertama tahun lepas untuk memberi k3san yang paling maksima terhadap penularan cov1d tempatan agar Rakyat tidak perlu menghadapi PKPB yang berterusan serta risiko PKP 3.0 akhirnya akan terpaksa dilaksanakan pada bulan-bulan mendatang?

Bukan ke pengorbanan untuk seketika jauh lebih baik berbanding mudarat yang berpanjangan?

Orang putih kata “Short term pain, long-term gain”.

PKP secara lebih ketat perlu disegerakan

Sebelum ini Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mempersoalkan tindakan kerajaan kerana tidak menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara lebih ketat.

Menurutnya, PKP secara lebih ketat perlu disegerakan dan kerajaan tidak boleh membiarkan rakyat menderita terlalu lama bawah PKP seperti sekarang.

“Kenapa tak laksanakan secara ketat tanpa kelonggaran awal-awal lagi pada PKP 2.0 seperti disaran saya dan ramai lagi?

“Kenapa hanya cadang nak buat selepas PKP 2.0 selama 23 hari telah dibazirkan?

“Jika nak buat secara ketat dengan melarangkan sektor kilang dan pembinaan, buatlah ‘all-out’ sekarang. Jangan tunggu dan paksa rakyat menderita lagi lama di bawah PKP,” katanya menerusi satu hantaran di Facebooknya pada Ahad.

Ahli Perlimen Pekan itu berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Dewan Perniagaan dan Industri k3satuan Eropah (EU)-Malaysia (EuroCham Malaysia) bahawa kerajaan Perikatan Nasional (PN) memberi cadangan untuk melaksanakan PKP 3.0 yang amat ketat (termasuk larangan ke atas sektor kilang dan pembinaan) selepas PKP 2.0 berakhir pada 4 Februari sekiranya angka jangk1t4n cov1d-19 masih tinggi.

Mengulas lanjut, Najib berkata, peningkatan k3s cov1d-19 akan terus berlaku sehingga 4 Februari memandangkan kluster terbesar cov1d-19 adalah sektor-sektor yang sama dibenarkan beroperasi seperti biasa pada PKP ini.

“Jika PKP 3.0 berlaku, sektor-sektor lain tidak berkaitan yang terpaksa sia-sia berkorban 23 hari untuk PKP 2.0, nak ‘claim’ kerugian dari siapa?,” katanya

 

Sumber: BH Online, Facebook Najib Razak, trendingsangat

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf