‘PKPB keterlaluan, bnuh ekonomi, ment4l rakyat’ – Dr Musa

Pakar perubatan, Dr Musa Mohd Nordin sekali lagi tampil menyuarakan bant4han terhadap pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB), yang menurutnya akan memberi kesan besar buat rakyat, terutama mereka yang berpendapatan rendah.

“Tepat sekali @ProfAdeeba. Bukankah mereka menggalakkan 3C? Jarak (lebih daripada) 2 meter + bercakap (tidak lebih daripada) 15 minit) + berpelitup muka – itu bukanlah risiko C0vid yang tinggi!

“PKPB adalah keterl4luan (overk1ll). (Ia) membnuh mata pencarian, bnuh ekonomi, menjejaskan kes1hatan ment4l, mereb4kkan ketakvtan. Kenapa hvkum Mak Cik Kiah yang hanya mahu mencari rezeki?” ciapnya di Twitter.

Konsep 3C yang dimaksudkan Dr Musa ialah saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk mengelak tiga situasi bagi menghindari C0vid-19.

Tiga situasi itu ialah tempat sesak (cr0wded places), keadaan yang menyebabkan berlakunya k0ntak rapat (close-contact settings) dan kawasan terkvrung dan tertvtup dengan pengudaraan yang tidak baik (confined and enclosed spaces).

Dia turut mengepil laporan media berkenaan ciapan Dekan Fakulti Perubatan Universiti Malaya Profesor Dr Adeeba Kamarulzaman beberapa hari lalu yang mempers0alkan penvtupan pasar raya dan universiti hanya kerana terdapat beberapa kes p0sitif berdekatan kawasan tersebut.

Dalam ciapannya, Dr Adeeba meminta tumpuan diberikan terhadap “hal asas”, iaitu pengesanan k0ntak.

Ini bukanlah kali pertama Dr Musa dan Dr Adeeba menyuarakan ketidaksetujuan mereka terhadap langkap perintah kawalan pergerakan, dengan Dr Musa pernah mengkr1tik langkah PKPB, manakala Dr Adeeba mengkr1tik PKPD di penj4ra sebelumnya.

Dalam ciapana susulannya, Dr Musa menegaskan PKP adalah sangat membeb4nkan kepada golongan berpendapatan rendah.

“C0vid-19 dan PKP membeb4nkan g0longan berpendapatan dan berp4ngkat rendah secara tidak seimbang, aka Makcik Kiah yang menjual pisang goreng di flat PPR.

“(Ia) sangat menjej4skan pendapatan mereka dan (menyebabkan) kegel1sahan otak/kemvrungan/bnuh diri.

COVID-19: CMCO declared for Selangor, Kuala Lumpur and Putrajaya from 14 October

“Rakyat Malaysia mesti menggunakan semua pendekatan yang ada, bukan hanya PKP! WHO dah kata, kan?” ciapnya lagi.

PKPB akan dikuatkvasakan semula bermula tengah malam ini, iaitu 14 Oktober sehingga 27 Oktober ini di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya susulan pen1ngkatan kes C0vid-19 di beberapa kawasan.

 

Sumber: mkini, Twitter 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf