Polis m4ut kej4r penjen4yah: Datuk Ayob ded4h janda antara 4 orang svspek dit4han

JOHOR BAHRU – Polis Johor berjaya men4han tiga svspek lelaki dan seorang wanita susulan penemuan sebuah Perodua Myvi berwarna ungu yang terl1bat dalam kemal4ngan sehingga menyebabkan seorang anggota polis m4ut di Jalan Kangkar Tebrau, pagi semalam.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kesemua svspek berusia 24 hingga 27 tahun itu dit4han menerusi tiga serbvan berasingan di Kampung Melayu Seelong, Senai dan Kampung Melayu Pandan sekitar jam 2 petang hingga 9 malam.

Menurutnya, susulan pen4hanan svspek pertama iaitu wanita yang juga seorang janda anak dua berusia 27 tahun pada jam 2 petang semalam di Kampung Melayu Seelong, tiga lagi svspek berjaya diberk4s polis termasuk pemandu Perodua Myvi berusia 25 tahun.

“Wanita yang bekerja kilang itu telah menyewa Perodua Myvi terbab1t daripada sebuah syarikat sewa kereta. Dia seterusnya memberi pinjam kereta itu kepada kekasihnya yang juga svspek berusia 24 tahun.

“Mengikut keterangan daripada wanita itu, tiga hari sebelum kej4dian semalam, mereka semua mengambil ddah jenis methmph3tam1ne.

“Hasil ujian s4ringan air kencing dilakukan ke atas kesemua svspek mendapati mereka p0sitif ddah jenis methmph3tam1ne dan dua svspek memiliki rek0d jenyah lampau berkaitan kesal4han ddah ,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di sini hari ini.

Menurut Ayob Khan, berdasarkan keterangan daripada pemandu Perodua Aruz yang turut terbab1t dalam kemal4ngan itu, wajah pemandu Perodua Myvi sewaktu kej4dian kemal4ngan semalam sama dengan w4jah svspek berusia 25 tahun.

Suspek yang ditahan terbabit dengan kemalangan menyebabkan seorang anggota polis maut di Jalan Kangkar Tebrau, Johor Bahru semalam.
Svspek yang dit4han terbab1t dengan kemal4ngan menyebabkan seorang anggota polis m4ut di Jalan Kangkar Tebrau, Johor Bahru semalam.

Katanya, hasil pem3riksaan yang dilakukan di dalam Perodua Myvi itu, polis menjumpai dua botol alat digunakan untuk mengh1sap sy4bu.

“Kesemua svspek dit4han empat hari bermula hari ini bagi membolehkan sias4tan lanjut dijalankan mengikut Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, Sksyen 186 Knun Kesksaan dan Sksyen 15( 1) (a) Akta Ddah Berbhaya (ADB) 1952.

“Orang awam diminta mematuhi undang-undang ditetapkan dengan memberi kerjasama kepada polis sekiranya diminta memberhentikan kenderaan mereka,” katanya.

ayob-menunjukkan-gmbat-suspek

Dalam kejadian kira-kira jam 5 pagi semalam, Nicholester Dadup Unggat, 20, m4ut manakala rakan setugas Mohd Fadhirul Musa, 32, ced3ra par4h selepas kereta peronda MPV Polis dinaiki mereka terl1bat kemal4ngan sewaktu mengej4r sebuah Perodua Myvi di Jalan Kangkar Tebrau.

Kenderaan MPV itu telah berg3sel dengan Perodua Myvi sebelum berl4nggar dengan sebuah Perodua Aruz.

Anggota Polis Maut Kejar Penjenayah. Kereta Suspek Sudah Ditemui Polis : KHALIFAH MEDIA NETWORKS

Seterusnya kira-kira jam 10 pagi semalam, polis menemui Perodua Myvi berwarna ungu itu di tepi jalan Kampung Pandan, Taman Johor Jaya yang terletak kira-kira tujuh kilometer dari lokasi n4has.

“Kita akan mengambil tind4kan tegas terhadap mana-mana individu yang meny4lahi undang-undang serta memandu sehingga memb4hayakan dan meragvt ny4wa orang lain,” katanya

Polis m4ut kej4r penjen4yah: Kereta svspek ditemui

Anggota polis maut kejar penjenayah, kereta suspek ditemui | Harian Metro AYOB Khan bersama pegawai dan anggota polis Kontinjen Johor memberi penghormatan terakhir kepada mendiang Nicholester Dadup. FOTO Omar Ahmad

Terdahulu, Polis Johor melaporkan perodua Myvi yang digunakan dua svspek dalam kemal4ngan m4ut membab1tkan anggota polis di Jalan Kangkar Tebrau, Kampung Kangkar, Tebrau, awal pagi tadi, ditemui.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kereta berwarna ungu itu dit1nggalkan di tepi jalan Kampung Pandan, kira-kira tujuh kilometer dari lokasi kemal4ngan .

Katanya, semakan awal mendapati ia disewa atas penyewa lain.

“Unit F0rensik sudah membuat pem3riksaan dan analisa terhadap kenderaan itu. Memang terdapat peralatan berkaitan ddah. Kita sy4ki svspek terbab1t sama ada dalam penyal4hgunaan ddah ataupun penged4r ddah, sebab itu mereka mel4rikan diri.

“Sama ada kereta ini mempunyai s4man atau tidak, kita sedang sem4k kerana ada kesvkaran. Kereta ini adalah kereta yang disewa dan penyewa menyewakannya kepada orang lain,” katanya pada majlis penghormatan terakhir kepada mendiang Konstabel Nicholester Dadup Unggat di Balai Polis Bandar Dato’Onn, di sini, hari ini.

Majlis penghormatan itu turut disaksikan kakak mendiang, Elizcavelynicy Unchi Unggat, 23, bersama kira-kira 30 saudara-mara.

Ayob Khan berkata, beliau percaya dua svspek itu dapat dikesan dalam masa terdekat.

“Kita percaya svspek masih berada di Johor,” katanya.

 

Sumber: Sinar Harian, HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf