Pad4h Kepvng, M4ki & Sebar di FB, WhatsApp D4kwa Polis Tend4ng, 7 Lelaki Dit4han. Tak Sangka Ini Hasil Sias4tan..

Sejak semalam tular beberapa klip video memperlihatkan sekumpulan individu mengepvng dan mem4ki beberapa orang anggota polis dari Unit Rondaan Bermotosikal (URB) yang kononnya telah menend4ng motosikal yang dinaiki dua lelaki sehingga mengakibatkan kemal4ngan serta keced3raan p4rah kepada m4ngsa di di Jalan Sri Tanjung Pinang, Tanjung Tokong.

Video tersebut kemudian membangk1tkan kem4rahan orang ramai dan menyifatkan individu didalam video terbabit bersikap bi4dap dan tidak mengh0rmati penjawat awam yang sedang bertugas.

Mereka kemudian tervk dikec4m selepas tular r4kaman dashcam yang akhirnya membvktikan tiada anggota URB yang berada berdekatan sewaktu kemal4ngan tersebut berlaku.

“Semua svspek akan direm4n esok. Kes disi4sat mengikut S3ksyen 353 K4nun Kes3ksaan iaitu mengh4lang penjawat awam menjalankan tugas, S3ksyen 506 K4nun kerana melakukan ugvtan jen4yah dan Peraturan 16 Peraturan-Peraturan Penceg4han dan Pengawalan Penyak1t Berjangk1t (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangk1tan (Kawalan Pergerakan) 2021,” katanya kepada Bernama.

Tujuh dit4han kes tvduh polis tend4ng penunggang

Kekec0han berlaku di lokasi kemal4ngan membabitkan penvnggang dan pemb0nceng motsikal selepas beberapa orang awam mend4kwa anggota URB menend4ng motosikal m4ngsa di Tanjung Tokong, George Town semalam.

Terbaru, menerusi laporan Bernama, Polis men4han tujuh lelaki bagi membantu sias4tan berhubung ins1den sekumpulan lelaki disyaki mengepvng dan mengh4lang tugas polis dalam kemal4ngan di persimpangan lampu isyarat Tanjung Tokong di sini semalam.

Ketua Jabatan Sias4tan Jen4yah negeri, Senior Asisten Komisioner Rahimi Mohd. Ra’ais ketika dihubungi mengesahkan pen4hanan itu sambil menjelaskan mereka akan dibawa ke m4hkamah untuk direm4n esok.

“Kes disi4sat menurut S3ksyen 353 K4nun Kes3ksaan iaitu mengh4lang penjawat awam menjalankan tugas.

“Selain itu, kes ini juga disi4sat mengikut S3ksyen 506 K4nun kerana melakukan ugvtan jen4yah dan Peraturan 16 Peraturan-Peraturan Penceg4han dan Pengaw4lan Penyak1t Berjangk1t (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangk1tan (K4walan Pergerakan) 2021,” katanya di sini hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5.20 petang itu, kumpulan lelaki berkenaan dipercayai melakukan prov0kasi terhadap tiga anggota Unit Rondaan Bermotosikal (URB) dan melemparkan kata-kata kes4t kepada anggota berkenaan.

Kumpulan lelaki itu dipercayai turut mend4kwa anggota polis menend4ng sebuah motosikal dinaiki dua lelaki sehingga menyebabkan kemal4ngan .

Rakaman orang awam di sekitar tempat kajadian itu turut tular di laman sosial sejak semalam yang memaparkan beberapa individu menvduh polis menend4ng m3ngsa kemal4ngan itu sehingga menyebabkan keced4raan.

Bagaimanapun, polis hari ini men4fikan anggota mereka terl1bat dalam kemal4ngan tersebut dan sias4tan mendapati motosikal dinaiki dua lelaki tanpa bertopi keledar berkenaan telah mel4nggar sebuah kereta ketika mel4rikan diri dari polis.

Terbaru: Polis si4sat hantaran Facebook, WhatsApp

Terbaru, Polis menjalankan sias4tan terhadap hantaran di media sosial berhubung kejadian kemal4ngan jalan raya di persimpangan jalan raya di Tanjung Tokong di sini semalam yang menimbulkan kekec0han dan tular apabila terdapat d4kwaan motosikal m4ngsa ditend4ng anggota Unit Rondaan Bermotosikal (URB).

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, pihaknya menyi4sat hantaran di Facebook dan WhatsApp yang didapati tidak tep4t dan berb4ur f1tnah sehingga menjej4skan imej Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Ia akan disi4sat di bawah s3ksyen 500 K4nun Kes3ksaan dan S3ksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

“Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat boleh tampil ke balai polis berhampiran atau menghubungi pegawai peny1asat kes di talian 017-9272027 bagi membantu si4satan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Soffian berkata, dua daripada tujuh lelaki berusia 23 hingga 45 tahun yang dit4han di sekitar Jalan Patani dan Tanjung Tokong hari ini yang dijangka direm4n di M4hkamah Majistret di sini esok didapati p0sitif g4nja.

“Dua daripada svspek masing-masing memiliki lima dan tiga rekod l4mpau berkaitan d*dah dan uj1an sringan air kenc1ng mendapati dua p0sitif g4nja.

“Sias4tan lanjut berhvbung kes ini akan diteruskan termasuk melakukan tangk4pan svsulan terhadap svspek-svspek lain yang dikenal pasti,” katanya.

 

Sumber: K! ONLINE, Buzzkini, Twitter

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.