Polis sahkan Addy Kanna, Leong Yeong tidak terlibat Macau Sc4m – PDRM

Susulan kes penggubahan wang h4ram, pihak polis hari ini mengesahkan dua individu yang dit4han Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM) tidak terbabit dalam keg1atan pen1puan atau Macau Sc4m di negara ini.

Almost 15,000 detained for defying MCO phase 1 and 2 — Bukit Aman | Borneo Post Online

Menurut laporan Sinar Harian, Pengarah Jabatan Sias4tan Jnayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata dua lelaki terbabit iaitu Addy Kanna dan seorang lelaki dikenali sebagai Goh Leong Yeong@Alvin berperanan sebagai koordinator atau ejen untuk menyediakan kemudahan kediaman, pusat panggilan yang dilengkapi peralatan komputer dan telekomunikasi serta kemudahan internet.

“Pusat panggilan yang beroperasi di unit kediaman mewah dan pejabat itu menjalankan operasi harian dengan menyasarkan rakyat di China sebagai m4ngsa aktiviti perjvdian, pen1puan pelaburan mata wang asing (Forex) dan pen1puan pembelian barang serta tuntutan barang seperti sc4m,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini.

D4kwaan tidak tepat

Menurut beliau, d4kwaan pihak tertentu yang mengaitkan keg1atan pen1puan dalam talian di negara melibatkan dua individu terbabit adalah tidak tepat.

“Keg1atan pen1puan dalam negara dilakukan sind1ket pen1puan lain. D4kwaan pihak tertentu yang menganggap keg1atan pen1puan dalam talian di negara ini membabitkan dua individu itu adalah tidak tepat,” katanya.

Addy Kanna masih dit4han

Bagaimanapun, beliau menjelaskan bahawa Addy Kanna masih lagi dit4han di bawah Akta Pencegahan Jnayah (POCA) bersama dua lagi individu.

“D4kwaan mengatakan Addy Kanna akan dibebaskan juga tidak tepat kerana individu itu sedang dit4han di bawah Akta Pencegahan Jnayah (POCA) bersama dua lagi individu.

Huzir berkata, polis kini sedang dalam usaha mengesan Alvin yang mel4rikan diri di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM) Putrajaya pada 11 Oktober lalu.

“Kita juga masih mengesan Alvin yang mel4rikan diri di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM) Putrajaya pada 11 Oktober lalu,” katanya.

 

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai perbualan telefon pen1puan dalam talian oleh seorang lelaki yang mend4kwa ahli kepada rangkaian kumpulan Addy Kanna yang tular sejak minggu lalu.

Menerusi perbualan selama 13 minit 34 saat, lelaki itu mend4kwa Addy Kanna akan dilepaskan secara mudah disebabkan jaringan hubungan dengan pemimpin politik.

Pada awal perbualan, lelaki itu memperkenalkan diri sebagai pegawai polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah yang mend4kwa m4ngsa ada membuat penghantaran barang ke sebuah pejabat pos di Sabah.

Bagaimanapun, m4ngsa dapat menghidu taktik lelaki itu yang men1punya dan memberikan butiran peribadi yang tidak tepat sehingga menimbulkan kemarahan lelaki berkenaan.

Kedua-duanya mula berbual secara baik selepas m4ngsa meminta maaf kerana memarahi lelaki yang cuba men1punya secara dalam talian atau Macau Sc4m.

Lelaki itu turut menjelaskan keg1atan pen1puan yang dijalankan rangkaian mereka menjana pendapatan lumayan sehingga puluhan dan jutaan ringgit kerana sikap m4ngsa yang tidak berhati-hati.

Tambah Huzir, pihaknya akan mendedahkan butiran keg1atan pen1puan oleh dua individu terbabit dalam masa terdekat bagi mengelakkan salah faham dalam kalangan rakyat tempatan.

Dua artis popular akan dipanggil SPRM berhubung sind1ket Macau Scam

 

 

DALAM pada itu, dalam perkembangan sias4tan berkaitan sind1ket Macau Sc4m dan perjvdian dalam talian, dua artis dijangka akan dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM) bagi membantu si4satan.

Disebabkan tiada selebriti tampil memberi keterangan secara sukarela, artis lelaki dan wanita yang mempunyai lebih sejuta pengikut di laman sosial itu diminta untuk memberi keterangan di pejabat SPRM.

Difahamkan, SPRM sudah memberi tempoh masa kepada individu terb4bit untuk tampil namun mereka berdua termasuk individu lain yang dipercayai ada kaitan dengan sind1ket ini g4gal hadir memberi keterangan.

“SPRM akan memanggil mereka dalam masa terdekat untuk membantu sias4tan…”

Terdahulu, kec0h diperkatakan terdapat di kalangan selebriti tempatan disy4ki mempunyai kaitan dengan keg1atan cuci wang oleh sind1ket Macau Sc4m dan perjvdian dalam talian.

 

Sumber: Harian Metro (Skuad Khas), Sinar Harian (Ahmad Ismadi Ismail), OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.