Terkini! TuIar foto k4wat di tangga PPR, Polis sahkan sudah dialihkan. Ini penjelasan Polis kenapa ia di pasang

Sejak pagi tadi, tuIar di media sosial gambar anggota keseIamatan memasang k4wat berdvri di beberapa bahagian di lobi lif dan tangga Blok C PPR Kampung Baru Air Panas.

T1ndakan itu dilakukan demi untuk memastikan tidak ada sebarang aktivti pergerakan berlaku di kawasan Per1ntah K4walan Pergerakan Diperketat (PKPD) yang berlangsung bermula 3 Julai 2021.

Kerja2 pemasangan k4wat berdvri

Gambar-gambar tersebut telah dik0ngsikan oleh pihak Bernama dan k4wat tersebut dimaklumkan sudah dipasang bermula tengah malam tadi.

Tangga kecem4san tak boleh ada haIangan

May be an image of outdoors and text that says 'PERINGATAN BERNAMA .COM'

May be an image of outdoors and text that says 'PERINGATAN BERNAMA .COM'

Walau bagaimanapun, meninjau ruangan k0men di Facebook Bernama, ramai yang kurang bersetuju dengan inis1atif tersebut kerana b1mbang andai berlaku sesuatu tidak diingini, t1ndakan menyeIamatkan diri menjadi svkar.

Mereka juga mencadangkan agar pagar k4wat berdvri itu hanya dipasang disekeliling blok dan tidak perlulah melibatkan lif ataupun tangga.

Macam manalah tak stre$!

Kalau ada kecem4san macam mana?

Mana boleh tvtup tangga!

Mereka dikvarantin, bukan p0sitif

Walau bagaimanapun, t1ndakan sebegitu mungkin merupakan antara cara yang terbaik bagi memastikan tiada pergerakan keluar masuk semasa tempoh dua minggu.

Hal ini dapat mengelakkan berlaku penuIaran di kawasan PPR berkenaan memadangkan l0kasinya berasa dalam kawasan PKPD.

Bomba persetujui pemasangan k4wat berdvri di tangga

Ashari (dua dari kiri) melihat k4wat dvri yang telah dialihkan daripada laluan tangga Blok C PPR Kampung Baru Air Panas sebentar tadi.

DALAM PADA ITU, Polis mengesahkan bahawa pemasangan k4wat berdvri di laluan tangga Blok C Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kampung Baru Air Panas, di sini, telah dipersetujui oleh Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM).

Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superintendan Ashari Abu Samah berkata, perkara itu dipersetvjui dalam mesyuarat penyelarasan Per1ntah K4walan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang diadakan sebelum ini.

“Terdapat laluan lain yang boleh digunakan oleh penduduk bl0k itu bagi tujuan keluar masuk sekiranya berlaku kecem4san malah pihak polis dan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) juga sentiasa bersiap sedia dalam menghadapi sebarang kemvngkinan.

“KekeIiruan t1mbul apabila gambar k4wat dvri di laluan tangga tersebut tuIar kerana penduduk merasa b1mbang sekiranya berlaku kecem4san,” katanya ketika ditemui selepas selesai melakukan tinjauan di sini hari ini.

Jelas beliau, sekiranya berlaku kecem4san, pihak ATM berkemampuan untuk membuka k4wat dvri tersebut dalam tempoh masa yang s1ngkat dan pihak polis juga sentiasa berada di laluan itu untuk memantau situasi semasa.

K4wat sudah di alihkan ke luar kawasan tangga

Terdahulu, beberapa keping gambar tuIar di laman media sosial memaparkan beberapa anggota ATM memasang k4wat berdvri di laluan tangga Blok C bangunan berkenaan sehingga men1mbulkan keb1mbangan dalam kalangan pengguna sosial media.

Tinjauan Kosmo! di PPR berkenaan sebentar tadi bagaimanapun mendapati k4wat dvri berkenaan telahpun dialihkan ke luar kawasan tangga bagi mengelakkan sebarang kekeIiruan t1mbul.

Pemasangan k4wat berdvri berkenaan adalah bagi mengelakkan penduduk keluar atau masuk dari blok berkenaan yang kini berada di bawah PKPD sehingga 16 Julai depan.

 

Sumber: Porta Bernama, Kredit Foto Bernama(Mohd Safwan Mansor), OMM (Nuha Kefli), K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.