Pernah menggemp4rkan negara amvkan di Chow Kit, Prebet Adam mninggal dunia

Foto: Penangkini

KUALA LUMPUR: PREBET Adam Jaafar yang pernah menggemp4rkan negara dengan peistiwa amvkan berd4rah di Chow Kit kira-kira 32 tahun lalu, mninggal dunia hari ini lapor MalaysiaGazzette.

Prebet Adam meninggal dunia hari ini

Adam yang berasal dari Sungai Pinang, Geoge Town dikebvmikan di Dato Keramat, namun ahli keluarganya yang dihubungi portal itu enggan memberi sebarang komen.
Sementara itu, portal PenangKini melaporkan, dia menghembvskan nafas terakhir ketika menerima rawatan di hospital berkenaan.

Nama Prebet Adam tidak asing lagi, kerana pernah menggeg4rkan negara dengan satu peristiwa amvkan berd4rah di Jalan Chow Kit kira-kira 32 tahun lepas.
Dalam insiden pada tanggal 11 Oktober 1987 itu, Prebet Adam melepaskan tembakan memb4bi-bvta sehingga meng0rbankan seorang pejalan kaki yang kebetulan melalui kawasan berkenaan.

Kejadian itu menjadi perhatian seluruh negara kerana t1mbul d4kwaan Adam dikatakan meng4muk bagi menvntut b3la di atas kem4tian adik lelaki yang k0nonnya dibn0h oleh alm4rhum Sultan Johor, Sultan Iskandar Sultan Ismail.

Bagaimanapun, d4kwaan tersebut din4fikan sekeras-kerasnya oleh adik Prebet Adam iaitu Hawa Jafar.

“Adam meng4muk di Jalan Chow Kit pada 1987 kerana mas4lah di tempat kerja, bukannya kerana adik kami dibn0h alm4rhum sultan.

Ghost from the past . . . Story of late Johor sultan and 'death' of caddy revisted after 30 years – FernzTheGreat

“Semua adik beradik kami masih hidup, hanya seorang sahaja yang sudah mninggal dunia pada tahun 1975 kerana kejadian keb4karan di rumah,” katanya.

Prebet Adam kemudiannya menyer4h diri kepada dua jeneral tentera yang berunding dengannya pada petang 19 Oktober ketika sedang bersembvnyi di sebuah bangunan dekat Kampung Baru.

Malaysian man who went on shooting spree in Kuala Lumpur 30 years ago tells his side of story, SE Asia News & Top Stories - The Straits Times

Dia yang berumur 26 tahun ketika kejadian, terlepas daripada hvkuman m4ti dan dihantar ke Hospital Tanjung Rambutan selama 10 tahun kerana disahkan tidak s1uman ketika melakukan kes4lahan berkenaan.

Semoga Allah mencvcuri rahmat ke atas r0hnya dan menempatkannya dalam kalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah..

 

Sumber: Awani, WB, PenangKini, Malaysia Gazette

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.