PenjeIasan ‘Buat B0doh-b0doh’: “Bonda Ambil Tanggungjawab Untuk Mem0hon Maaf” – Prof Muhaya

Keluarga Tempatan

TerpaIit kontr0.versi video yang tuIar semalam, Professor Dr Muhaya tampil memberi penjelasan melalui kiriman terbaru beliau di laman Facebooknya.

P0tongan klip yang berdvrasi kurang seminit itu tular di media sosial semalam dan memanc1ng pelbagai reaksi dari warga net. Klip yang dianggap menyentvh sensit1viti kaum wanita itu menjadi bualan h4ngat di pelbagai platform media s0sial hingga men1mbulkan pelbagai spekvlasi.

Mari kita ikuti penjelasan Prof Dr Muhaya berkaitan isu ini.

Penjelasan isu ‘buat b0doh- b0doh’

Assalamualaikum anak-anak bonda dan semua yang memberi maklumbaIas berhvbung p0tongan klip ‘buat b0doh-b0doh’ yang tuIar semalam.

Untuk makluman, hantaran klip 56 saat tersebut adalah petikan dari live di FB Page Prof Muhaya dan YouTube Prof Muhaya TV berdvrasi 45 minit yang diterbitkan pada 6 Februari 2021 jam 6 petang bertajuk “ANTARA CINTA DAN CITA-CITA”.

Siaran live Bonda tersebut adalah sebenarnya bagi menjawab persoalan KK Talib dan k0men-k0men dari FB, berkaitan wanita yang dalam diIema, antara mengej4r kerjaya, cinta serta keluarga.

Secara tekn1kalnya, ini adalah video lama. Bagaimanapun Bonda faham kIip yang telah disvnting kepada 56 saat ini, telah men1mbulkan pelbagai reaksi kvrang senang dalam kalangan masyarakat, terutamanya kaum wanita, sehingga men1mbulkan pers0alan, perbaIahan dan sangkaan.

Bonda mengambil tanggungjawab untuk mem0hon maaf atas saIah faham yang t1mbul dan ingin mer4kamkan jutaan terima kasih kepada semua yang ambil berat termasuk pihak media, rakan-rakan dan keluarga yang mengambil inis1atif tabayyvn, atau bertanya akan perkara sebenarnya kepada Bonda mahupun team Bonda.

Kepada pihak media juga, sangat baik bvdi akhlaknya sehingga kini menanti st4tement Bonda, maka Bonda tampil membuat penjeIasan ini. Terima kasih kerana s4bar ya.

Sebenarnya buat yang mahu mendapatkan penjelasan lanjvt, semua jawapan terkandvng di pautan YouTube Prof Muhaya TV bertajuk CINTA & CITA-CITA (swipe up story untuk tonton video penuh)

Bonda juga seorang wanita, isteri, ibu dan nenek yang berkerjaya dan semestinya sentiasa mendvkung, mend0akan wanita semua berjaya ke pvncak tertinggi, berbahagia dvnia akh1rat dan mendapat redha Allah.

Atas saIah faham ini, Bonda ingin hadiahkan n0ta ringkas live CINTA & CITA-CITA (di YouTube) sebagai rvjukan bagi menjawab segala persoalan yang t1mbul.

Terima kasih, Bonda sayang semua tanpa syarat.

‘Biarlah Macam B0doh-B0doh Sikit’ – K0ngsi Tips J0doh Untuk Wanita, Kenyataan Prof Muhaya Terima Kec4man

Prof Muhaya bikin ramai 'naik angin', sampaikan golongan profesional bersuara... tak boleh terima kenyataan wanita kena jadi 'bodoh-bodoh sikit' - “Saya hilang kata-kata” - Viral | mStar

TERDAHULU, Pakar bedah mata dan motivat0r terkenal, Datuk Prof Dr. Muhaya Mohamad menerima kec4man yang hebat daripada ntizen susulan perk0ngsiannya menerusi satu video mengenai satu tajuk mengapa wanita lambat dapat j0doh.

Lelaki suka wanita lembut

Foto: Prof Muhaya

Prof Muhaya menerusi video tersebut menjelaskan seseorang wanita itu tidak seharusnya berusaha untuk menyaingi dan melebih daripada kaum lelaki.

Kita wanita menghargai lelaki, kekuatan mereka, mereka ketua. Orang laki-laki walau macam mana suami kita dia tetap imam kita. Kalau soIat kita pangkat besar macam mana kat office, kalau kat ofice kita ada seorang pekerja am, seorang CEO perempuan, bila berimam siapa depan? Masih yang laki-laki.

So orang perempuan, walau macam mana you all, please mesti kita celebrate apa yang Allah beri tentang kepimpinan lelaki. Imam pun lelaki. Nabi-nabi pun lelaki. Jangan sibuk nak liberate nak berdiri sama-sama lelaki, no. Nanti you all sibuk nak buat apa yang lelaki nak buat test0ster0ne meningkat dan bagi siapa belum kahwin, lambatlah j0doh.

Ujarnya lagi, kaum lelaki lebih ‘suka’ terhadap wanita yang lemah lembut dan sentiasa mengharapkan bantuan daripada mereka. Bagaimanapun, sehingga kini tiada respon terkini yang dikeluarkan oleh Prof Muhaya susulan perk0ngsiannya yang dikec4m hebat oleh warganet.

Siapa tinggi test0st0rane, asyik nak drive, nak achieve, nak independent, memanglah. Orang lelaki suka perempuan lembut-lembut, high estr0gen, mengharapkan, perlu dit0long, biarlah macam b0doh-b0doh sikit, itu bolehlah. Sesiapa yang lambat-lambat j0doh tu tengok you punya karakter macam mana.

Video penuh:

Resp0n netizen

Menjengah ke ruangan baIas video tersebut, rata-rata ntizen berpendapat mungkin ramai yang ‘tersaIah’ faham akan maksud sebenar yang cuba disampaikan oleh Prof Muhaya.

Ujar netizen lagi, maksud utama yang cuba disampaikan adalah seseorang wanita itu perlu merendah diri dalam pelbagai aspek dan mengh0rmati suami sendiri.

 

Sumber: Facebook Prof Dr Muhaya, Siakap Keli, Twitter

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.