Wanita Ini Kongsi Bagaimana ‘Hut4ng’ 1 Sen PTPTN Jadi RM515 Hingga Nyaris Naik Mahk4mah

Foto: Buzzkini

Siapa sangka hanya kerana terdapat baki 1 sen tvnggakan pinjaman pada akaun PTPTNnya, seorang wanita nyar1s berdepan tindakan mahk4mah.

Kisah ini bermula apabila Fateema Dzulkifli, seorang guru berk0ngsi kepada orang ramai bahawa dia ada menerima satu n0tis peringatan t1ndakan und4ng-und4ng oleh pihak PTPTN untuk menyelesaikan tvnggakan pinjamannya.

B1ngung dengan situasi tersebut memandangkan dia sebenarnya sudahpun membuat pembayaran penuh pada tahun 2015 menerusi akaun KWSP-nya , Cikgu Fateema kemudiannya dimaklumkan yang dia sebenarnya masih lagi mempunyai baki hvtang sebanyak 1 sen.

Dari 1 sen meningkat menjadi RM515

Namun apa yang mengejvtkan wanita tersebut, baki 1 sen tersebut yang tidak diketahui dari mana kewujudannya bagaimanapun telah meningkat menjadi RM 515 dalam tempoh 6 tahun.

“Cikgu dapat e-mel surat amaran, akan diambil tindakan mahk4mah oleh PTPTN. Perlu bayar rm515 padahal julai 2015 dah bayar habis penuh guna KWSP.

“Lepas email (KWSP) call asyik tak masuk, cikgu (terus) mesej FB PTPTN. Hasil sem4kan kes, 1sen boleh jadi rm515 selepas 6 tahun.

“(Saya) dah habis bayar ikut jumlah akhir yang PTPTN bagi dan tak tahu mana datang 1 sen tu. Rupanya ada lagi yang senasib.. habis bayar tetapi pinjaman masih berjalan” k0ngsinya menerusi satu hantaran di Facebook.

 

Tidak terima surat peIepasan pada tahun 2015

Mengulas mengenai surat pengesahan peIepasan, Cikgu Fateema menyatakan dia tidak pernah menerima surat tersebut sebaik menyelesaikan pembayaran pada tahun 2015. Selepas beberapa percubaan g4gal, beliau akhirnya terlupa mengenai isu tersebut kerana telah berpindah ke Terengganu.

Tak dapat surat peIepasan ke?

Tak, saya disuruh tunggu sebulan, sampai ke sudah tak dapat. Bila saya call katanya akan disemak tetapi tak ada yang hvbung balik. Bila semak link PTPTN, surat pelepasan tak pernah dicet4k. saya pindah Terengganu, jadi tak fikir dah… lupa pun ya.

Kes diuruskan pegawai PTPTN yang efisien

Dia kemudian berjaya menghvbungi pihak PTPTN menerusi aplikasi perbualan whatsapp. Menurut pendidik itu lagi, kes berkenaaan kemudian diuruskan seorang pegawai PTPTN yang begitu efisien.

Malah seorang pegawai dari unit khidmat pelanggan turut menghvbunginya semula mem0hon maaf dan berjanji akan menyelesaikan kes berkenaan secepat mungkin.

Alhamdulillah pagi ini saya ada whatsapp pegawai PTPTN, En. Aizol dan dengan pantas baIas bert1ndak. Beliau dah bincang dengan peguam dan cikgu tak akan dikenakan t1ndakan mahk4mah.

Pn. Azlina dari bahagian customer service juga ada call, dan meminta maaf secara pers0nal bagi pihak PTPTN. Beliau akan uruskan dan bagi jaminan kes saya akan diselesaikan secepat mungkin.

Mana datang 1 sen?

Menurutnya sebelum bulan april 2016, sistem PTPTN masih berjalan secara manual. Justeru selepas habis bayar, pegawai yang menguruskan k0s takaful tanpa sengaja telah mengenakan caj sebanyak 1 sen dipercayai disebabkan data yang lambat dikemaskini.

Yakin perkara ini hanyalah satu ‘hvman err0r’, Cikgu Fateema kemudian merumuskan angka 1 sen tersebut kemudiannya terus meningkat disebabkan terdapat k0s-k0s tambahan lain seperti k0s servis dan insur4ns.

Akhirnya selesai tanpa perlu buat sebarang pembayaran

Hasil bantuan pegawai-pegawai berkenaan, dicampur dengan dokumen-dokumen seperti penyata baki akhir yang masih disimpannya, kes tersebut akhirnya berjaya diselesaikan tanpa perlu membuat sebarang pembayaran dan membabitkan mahk4mah.

Malah menerusi satu lagi hantaran, Cikgu Fateema memaklumkan dia sudahpun menerima surat peIepasan yang sudah 6 tahun di tunggunya.

Alhamdulillah, akhirnya dah selesai hvtang PTPTN cikgu. Tak sangka habis bayar 2015, hvtang PTPTN selesai dan dapat surat pelepasan pada tahun 2021.

K0ngsi tips untuk peminjam PTPN yang berdepan isu sama.

Gembira dengan perkembangan tersebut, beliau menerusi hantaran sama turut berk0ngsi beberapa tips kepada peminjam yang lain.

1. Simpan semua dokumen penting sebagai bukti sudah melangsaikan pinjaman
2. Hubungi pegawai PTPTN untuk semak status hvtang dan ambil t1ndakan bersihkan rekod
3. Buat semakan status pembayaran hvtang secara online
4. Semak dan dapatkan surat pengesahan selesai pembayaran sekiranya sudah Iangsai pinjaman

Nasihatnya, semua ini penting demi memastikan rek0d CCRIS peminjam didalam keadaan yang baik.

Ia merupakan masalah Teknikal

PTPTN menerusi satu kenyataan kemudian memaklumkan isu tersebut yang sudah selesai sebenarnya berpvnca dari masalah tekn1kal.

Tambah PTPTN lagi, mereka sentiasa mengambil berat permasaIahan yang dihadapi peminjam dan terbuka untuk berunding dalam menyelesaikan masalah berkaitan pembayaran.

Mereka dalam masa sama turut mengingatkan orang ramai yang sudah meIunaskan pembayaran penuh untuk mendapatkan Surat Pelepasan Hvtang sebagai pengesahan rasmi.

 

Sumber: Buzzkini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf