“Saya Tak Henti Berd0a Agar Sajat Pulih Dan Kembali Kepada Fitr4h” – Pu Amin

Pend4kwah bebas, Pencetus Ummah (PU) Amin memuji t1ndakan yang diambil pihak berkuasa ke atas usahawan kosmetik sensasi, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau lebih dikenali dengan nama Nur Sajat berhvbung d4kwaan s4lah laku dalam penampilannya yang menyerupai wanita.

Biarpun begitu, kata PU Amin, di sebalik t1ndakan teg4s yang dikenakan ke atas Nur Sajat, jauh di svdut hatinya, dia sering mend0akan agar usahawan tersebut mampu berubah ke jalan yang lebih baik.

“Tahniah Jabatan Agama kerana dah berikan hvkuman buat Sajat. Ini bukti bahawa Jabatan Agama tak lem4h dan ada kuasa menjaga agama.

“Nasihat, tegvran, laporan dan hvkuman dah diberikan pada Sajat. Usaha untuk baik pulih dah dilaksana. Saya tak henti berd0a agar Sajat pulih dan kembali kepada f1trah,” katanya menerusi satu hantaran yang dimuat naik di Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PU Amin (@pencetusummah_amin)

Terdahulu, Sajat dilaporkan did4kwa di Mahk4mah Tinggi Syariah Shah Alam, Selangor pada 6 Januari kerana berpakaian menyerupai wanita dalam satu majlis keagamaan yang diadakannya pada 2018.

Dalam pada itu, kata PU Amin, dia berharap agar Sajat mengambil ikt1bar dan pengajaran dengan t1ndakan undang-undang yang dikenakan ke atasnya.

“Apa yang kita l4wan dahulu dah dibawa ke meja pengadilan. Apa daya kita lagi. Usaha dah dibuat. Terpulang pada dia untuk berubah.

“Semoga Allah beri petvnjuk pada Sajat dan seluruh legasinya. Kita juga berd0sa, kita juga h1na, tapi jangan kita seb4rkan dan t0ntonkan d0sa itu kepada masyarakat,” katanya.

Sebelum ini, sebuah video tular memaparkan Sajat dit4han anggota penguatkuasa dari Jabatan Agama Islam Selangor dengan keadaan tangannya dig4ri.

Sajat did4kwa mengikut Sksyen 10(a) Enakmen Jen4yah Syariah (Selangor) 1995 yang membawa hvkuman d3nda tidak lebih RM5,000 atau penj4ra tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya jika sabit kes4lahan.

“Sebabkan agama Islam dipandang hin4..”- JAIS sahkan Sajat sudah did4kwa

Semalam, Menurut laporan Harian Metro, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengesahkan lelaki itu sudah did4kwa di Mahk4mah Tinggi Syariah Shah Alam pada awal bulan ini atas pertvduhan menyebabkan agama Islam dipandang h1na.

Menurut Pengarah JAIS, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad berkata usahawan berusia 36 tahun itu ditvduh atas kes4lahan mengikut Seksyen 10, Enakmen Jen4yah Syariah (Selangor) 1995.

“Tertvduh membuat pengakuan tidak bers4lah. Selanjutnya, pihak mahk4mah akan membicarakan semula kes pada 23 Febuari hadapan.

“Tertvduh dilepaskan dengan jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin dalam kalangan penjawat awam kumpulan A,” jelasnya.

Pemilik nama Muhammad Sajjad Kamaruzzaman itu did4kwa kerana berpakaian menyerupai perempuan sedangkan dirinya berjantina lelaki dan telah mencem4rkan nama baik Islam.

Perbuatan tersebut dilakukan sewaktu majlis bacaan Yasin dan solat hajat pada 23 Februari 2018 di premis kecantikannya yang terletak di Shah Alam.

Sajat tak meng4ku s4lah atas tvduhan berpakaian wanita?

Terdahulu, Usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau mesra dipanggil Sajat did4kwa sudah dihadapkan ke Mahk4mah Tinggi Syariah Shah Alam pada 6 Januari lalu atas pertvduhan berpakaian seperti wanita.

Menurut sumber, usahawan berusia 36 tahun itu mengaku tidak bers4lah selepas pertvduhan dibacakan di hadapan Hakim Syarie Mohamad Khalid Shaee @ Shaii, lapor Utusan Malaysia.

Lelaki itu did4kwa atas pertvduhan yang menyebabkan agama Islam dipindang h1na dengan tampil berpakaian seperti wanita dalam majlis bacaan Yasin dan solat hajat di Shah Alam pada 23 Februari 2018.

Tertvduh telah did4kwa mengikut Seksyen 10(a) Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 hvkuman tidak melebihi RM5,000 atau penj4ra tidak melebihi tiga tahun.

Bagaimanapun, penyanyi lagu Bobo Dimana itu dibeb4skan dengan jaminan RM3,000 dan kes akan disebut semula pada 23 Februari ini.

 

Sumber: Gempak, Harian Metro (Ruwaida Md Zain), Utusan Malaysia (Suwarni Mokhtar)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.