PU Syed Bimbang Akid4h Iqram Dinzly Terpes0ng Jauh, Nasihat Dapatkan R4watan

Foto: Ohbulan

Nama pelakon Iqram Dinzly sebelum ini sering menjadi sebutan ramai dengan t1ngkah Iakunya yang dianggap aneh. Terbaharu, pelakon lelaki ini sekali lagi buat hal di aplikasi Bigo Live bersama seorang remaja dengan mengenakan soIekan yang menggervnkan pada wajahnya.

Difahamkan, remaja berkenaan cuba untuk mengingatkan Iqram tentang Tuhan, namun, pelakon lelaki itu bercakap kenyataan yang boleh memes0ngkan ak1dahnya. Klip tersebut bagaimanapun telah mendapat resp0n dan tegvran daripada Pencetvs Ummah (PU) Syed.

‘Jadi semb4hlah aku’

Difahamkan dalam klip pendek video tersebut menyaksikan seorang remaja memperingatkan Iqram Dinzly mengenai kepercayaan terhadap Pencipta sebagai penganut agama Islam.

Namun, setiap peringatan tersebut hanya diresp0n oleh Iqram dengan ayat “Semb4hlah aku. Jadi semb4hlah aku…”. Malah, aksi dan mimik muka Iqram ketika itu juga kelihatan men4kutkan.

Kadang memang ada yang rasa tak percaya sebab Allah itu tak nampak. Tapi kita sebagai umat Islam kita perlu yakin Allah itu wvjud.

‘Dia perlukan r4watan’

Sementara itu, PU Syed menerusi p0sting di Instagramnya memperingatkan agar anak muda atau pengguna media sosial yang lain supaya tidak layan sekiranya pelakon itu buat Live. Ini kerana b1mbang akan terpes0ng ak1dah dan tidak mendapat sebarang manfaat dari interaksi sedemikian.

Tambahan pula, pada pandangan PU Syed, pelakon lelaki itu perlukan r4watan dari segi ker0hanian dan ak1dah kerana khvatir akan ters1mpang lebih j4uh.

Saya ada tengok video antara seorang anak muda dan bekas pelakon Iqram Dinzly yang menyebut mengenai ak1dah iaitu aku Tuhan dan sebagainya. Saya nak sarankan kepada anak-anak muda tak perlu layan video-video seumpama itu sekiranya dia buat l1ve.

Sebab kita tahu dia tak s1hat dan perlu r4watan. Dia perlu r4watan dari svdut r0haniah dan ak1dah. Jangan layan dia, bila kita layan orang macam ni, akan menjadi-jadi perbvatan dia itu. Memang tak dapat manfaat apa-apa.

Iqram Dinzly resp0n komen PU Syed

PU Syed bagaimanapun telah mendapat resp0n dan maklum baIas sendiri dari Iqram sendiri yang ber4ng dan tak bersetuju dengan k0men pend4kwah tersebut, malah mahu membawa perkara itu ke muka pengadiIan.

Sementara itu PU Syed terbaharu di laman sosialnya akvi tidak takvt dengan segala ugvtan kerana percaya apa yang ditegvr itu betul.

“Ambe (saya) tak takvt jika benda yang ambe tegvr itu adalah benda yang betul dan saIah di sisi agama..ambe tak ada masa untuk meIayan seseorang yang bermain dengan ak1dah Islam utk kepuasan diri dan n4fsunya..,” katanya.Untuk rekod, ini bukan pertama kali Iqram melakukan perkara yang aneh dan menimbulkan kontroversi.

Tolonglah bantu Iqram Dinzly berub4t – Akma Abdullah

AKMA (kanan) terpanggil mengajak kawan-kawan artis untuk membantu Iqram (tengah) yang kembali menjadi perhatian dengan aksi peIik dalam laman sosial. Gambar kiri: PU Syed.

DALAM pada itu, melihat perubahan t1ngkah laku pelakon Iqram Dinzly yang semakin an3h, penyanyi Akma Abdullah mem0hon rakan selebriti yang berkawan rapat dengan pelakon itu supaya tampil membantu.

Akma atau nama sebenarnya Asiahtunakma Abdullah berkata, dia percaya bahawa ada sesuatu yang tidak kena telah terjadi kepada Iqram sehingga perw4takan dan kelakuannya berubah menjadi an3h.

“Dahulu semasa Iqram keluar dengan imej baharu, macam-macam dia buat. Saya fikir dia saja-saja (jadi aneh).

“Tapi apabila dah lama-lama, sampai ke tahap macam ini, saya rasa something is n0t right (ada sesuatu yang tidak kena). Subhanallah,” tulis Akma.

Kerana b1mbang melihat keadaan Iqram, bekas peserta program realiti Akademi Fantasia musim ketiga (AF3) itu justeru meminta rakan-rakan artis yang rapat dengan Iqram untuk membantunya mendapatkan r4watan.

“Saya yakin ada ramai rakan selebriti yang rapat dengan Iqram. Mungkin boleh bantu dia untuk dapatkan r4watan segera. Pvjuk dia,” ujarnya.

Akma menyatakan pandangan tersebut sebagai resp0n terhadap hantaran yang dik0ngsikan oleh pend4kwah bebas, PU Syed apabila memberitahu supaya Iqram atau nama sebenarnya Muhammad Iqram Dinzly Muhammad Saifuddin perlu dir4wat jika benar dia mempunyai masaIah kes1hatan.

 

Sumber: PU Syed, Ohbulan, K! ONLINE, Gempak

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.