Polis Putrajaya akan mula s4man cyclist, d3nda RM2,000 berkuatkuasa 9 Januari

SUDAH tiba masanya kerajaan ser1us mengkaji isu kemal4ngan memba1tkan penvnggang basikal di jalan raya, bagi mencari penyelesaian dan jalan kelvar bagi menangani isu yang semakin mvak untuk dib4has orang ramai.

Oleh demikian, bermula 9 Januari, polis Putrajaya akan mengambil t1ndakan terhadap penvnggang basikal yang g4gal mematuhi ciri-ciri kesel4matan termasuk pemasangan loceng, lampu dan brek.

Ketua Polis Daerah Putrajaya ACP Mohd Fadzil

Memetik laporan portal media tempatan, Ketua Polis Daerah Putrajaya ACP Mohd Fadzil Ali berkata, individu yang didapati bers4lah akan dirvjuk ke mahk4mah dan boleh dikenakan d3nda maks1mum RM2,000.

Penguatkuasaan itu dibuat untuk memastikan kesel4matan penvnggang basikal di Putrajaya yang semakin menjadi tumpuan dengan anggaran 1,000 orang berbasikal pada hari minggu.

Jika k0rang masih berdeg1l dan g4gal mematuhi peraturan yang ditetapkan, korang boleh dihvkum mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959.

BERNAMA on Twitter: "Ketua Polis Daerah Putrajaya ACP Mohd Fadzil Ali memberi nasihat kepada pengayuh basikal di sekitar Putrajaya dalam Operasi Khas Basikal yang bermula 1 - 3 Januari 2021 untuk tujuan “Ketua Polis Daerah Putrajaya ACP Mohd Fadzil Ali memberi nasihat kepada pengayuh basikal di sekitar Putrajaya dalam Operasi Khas Basikal yang bermula 1 – 3 Januari 2021. Foto: BERNAMA

T1ndakan juga boleh diambil mengikut Sksyen 54(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menvnggang secara melvlu, Sksyen 79(2) akta sama kerana g4gal mematuhi papan tanda lalu lintas dan Sksyen 112(3) akta sama kerana melakukan mana-mana kes4lahan berbasikal.

Tak s4lah untuk melakukan aktiviti menvnggang basikal pada hujung minggu, tetapi undang-undang kesel4matan jalan raya tidak boleh dibel4kangkan.

Walaupun ramai penvnggang memilih berbasikal pada hujung minggu kerana kurang kenderaan, r1siko tetap menanti dan kesannya tetap sama.

Penvnggang basikal juga boleh diambil t1ndakan mengikut Kaedah 35 Kaedah-Kaedah Lalu Lintas 1959 kerana tidak memasang lampu pada basikal dan Kaedah-Kaedah 42 kerana tiada ciri kesel4matan seperti brek dan loceng iaitu hvkuman tersebut tidak boleh dik0mpaun (NC).

No photo description available.

Image may contain: text that says 'penunggang basikal juga boleh diambil tindakan mengikut Kaedah 35 Kaedah- Kaedah Lalu Lintas 1959 kerana tidak memasang lampu pada basikal dan Kaedah- Kaedah 42 kerana tiada ciri keselamatan seperti brek dan loceng di mana hukuman tersebut adalah "non-compoundable" (NC). Pihak Polis menasihatkan penunggang basikal agar mematuhi undang undang dan peraturan- peraturan-peraturan lalulintas jalan raya demi menjaga keselamatan diri dan pengguna jalan raya yang lain. t.t (HJ MOHD FADZIL BIN ALI) ACP KETUAPOLIS DAERAH PUTRAJAYA (Dikeluarkan pada Disember 2020)'

Stat1stik kemal4ngan jalan r4ya melibatkan basikal di Putrajaya merek0dkan enam kes pada 2019 dan kesemua mereka mengalami ced3ra r1ngan, manakala 11 kes direk0dkan tahun lepas dengan satu kes m4ut.

Beliau berkata penvnggang basikal harus mengambil ser1us terhadap ciri-ciri kesel4matan bagi membolehkan pengguna jalan raya yang lain peka dengan kehadiran mereka.

“Pihak polis ingin menegaskan aktiviti berbasikal pada waktu dan tempat yang sesuai adalah sangat penting bagi mengurangkan risiko kemal4ngan jalan raya,” katanya.

Pastikan basikal selamat, polis pantau minggu depan | Berita | ProjekMM

Operasi Khas Basikal yang dilaksanakan bermula 1 hingga 3 Januari bertujuan menasihati dan mengingatkan penvnggang basikal tentang penguatkuasaan yang akan bermula pada 9 Januari.

Penguatkuasaan itu dilaksanakan di Putrajaya ek0ran seorang penvnggang basikal wanita m4ut dalam kejad1an kemal4ngan membabitkan sebuah lori di Jambatan Putrajaya yang juga laluan ke Presint 8, Presint 9 dan Presint 10 pada 19 Disember lepas.

Selain risiko kemal4ngan, berbasikal di jalan raya juga mended4hkan kita dengan bah4ya gas t0ksik dan h4buk yang ber1iko menjejaskan penglihatan serta kes1hatan.

Keadaan itu sekali gus menjejaskan objektif utama berbasikal iaitu untuk menjaga kes1hatan.

Tidak s4lah rasanya jika kita berbasikal bukan di jalan utama atau lebuh raya, sebaliknya di kawasan sel4mat seperti di taman rekreasi yang jauh lebih sel4mat.

 

Sumber: Sinar Plus, BERNAMA

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf