Jen4z4h Rabitah sel4mat dikebvmi di Australia, keluarga titipkan kata-kata ini

Jen4zah Rabitah Hamed, 49, yang men1ngg4l dvnia dalam kem4lang4n di Griffith, Australia, pada 8 Februari lalu, sel4mat dikebuvmikan di Tanah Perkvburan Islam di Griffith, kira-kira jam 12 tengah hari ini.

Abang iparnya, Mukhti Mat Jusoh, 58, berkata mereka sekeluarga bersyvkur kerana penantian keluarga yang mahu jen4zah dikebvmikan segera akhirnya tercapai, walaupun terpaksa menunggu selama 10 hari.

Katanya, keluarganya termasuk tiga anak arw4h berusia 14 hingga 26 tahun tetap reda dengan apa yang berlaku, walaupun tidak dapat menatap wajah arw4h buat kali terakhir.

Image result for Rabitah Hamed

“Memang kami berharap sangat supaya jen4zah dapat dibawa pulang ke Malaysia, namun disebabkan banyak proses yang perlu dilakukan, kami reda arw4h dikebvmikan di Australia.

“Kami minta rakan arw4h di sana, membuat rak4man langsvng keadaan di sana ketika pengebvm1an dilakukan, dapat juga kami melihat di sini,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mukhti berkata, keluarga akan meneruskan majlis tahl1l untuk arw4h di masjid dan surau di kawasan ini sehingga hari ke-14.

“Saya juga akan menunaikan am4nah Allahyrhm untuk menjaga ketiga-tiga anaknya (Rushaniena Izani, 26; Ridwana Ardini, 19 dan Rafiq Afif Rusman, 14),” katanya.

Mukhti berkata, mereka sekeluarga berterima kasih kepada rakyat Malaysia yang menghulurkan d3rma bagi menampung k0s pengebvm1an Rabitah.

Dalam kejadian 8 Februari lalu, Rabitah m4ut terbabit dalam kem4lang4n selepas dipercayai cuba mengelak haiwan yang melintas di Griffith, Australia.

Rabitah m4ut di tempat kejadian akibat terpel4nting keluar dari kereta dipandunya yang kemudian terjatvh ke dalam tali air berdekatan.

Image result for Rabitah Hamed

MninggaI di AustraIia, pengurus jnzah nasihat elok kebvmi arwh disana. Ini sebabnya

 

Terdahulu, kisah wanita ini mendapat perhatian netizen dan juga perkongsian daripada Ustaz ini yang mengatakan agar jas4d arwh disemadikan ditempat kem4tiannya.

Berikut pula nasihat dan perkongsian dari Ustaz Rafie yang berpengalaman dalam menguruskan jnzah

Kasihanilah jnazah, biarkan jas4dnya disemadikan di tempat kem4tiannya

“Jenzah dari luar negara jika hendak dibawa pulang ke negara asal akan melalui satu proses yang men4kutkan iaitu ’emb4lming’ (peng4wetan).

Proses ini memerlukan d4rah dalam badan dibu4ng keluar dan satu cecair bernama ‘formalin’ akan dimasukkan kebiasaannya dalam jumlah 12 liter.

Tak habis di situ, per. ut jenzah akan dite. buk dan satu besi panjang lebih kurang 1 meter yang dinamakan sebagai ‘trocar’ akan dihu.nus menu.suk ke pe.rut untuk mengh4ncurkan organ2 dalaman badan jenzah seperti h4ti, pe.rut, j4ntung, lim.pa, us.us dan lain-lain bagi tujuan membu4ng d4rah dalam org4n dan semuanya akan dise.dut keluar.

Kaedah ini bagi mengelakkan m4yat cepat mere.put dan membu.suk. Meskipun luaran j4sadnya nampak elok sempurna tetapi dalamannya h4ncur seh4ncur-h4ncurnya!

Maka jika k4sihankan jen4zah, biarlah j4sadnya dikeb.umikan di tempat dia meni.nggal dunia. Hal itupun bertepatan dengan sunnah.

Jangan dis3ksa jen4zah lagi setelah dia melalui peritnya sak4ratulmaut. Seandainya si m4ti boleh berkata-kata, sudah tentu dia tidak mahu j4sadnya dibawa pul4ng kembali.

Sekadar perkongsian pengalaman dari seorang Undert4ker..”

SPJM KE ARAH PENGURUSAN JEN4ZAH

PATUH SYARIAH PROFESSIONAL ANTARABANGSA

Ustaz Rafie Zainal – Undertaker

Terdahulu, media melaporkan seorang wanita warganegara Malaysia dikenali sebagai Rabitah Hamed, 49, m4ut dalam satu kemlangan di Griffith, Australia bagaimanapun tiada maklumat lanjut mengenai kej4dian berkenaan.

Anak sulung mngsa, Rushaniena Izani, 26, berkata, ibunya yang juga seorang ibu tunggal, ke Griffith seorang diri pada bulan Februari tahun lalu untuk bekerja di sana.

“Saya dimaklumkan dia bekerja di sebuah kilang pemprosesan ayam. Pada 21 Februari ini genap setahun dia berada di sana. Dia sepatutnya berada di sana selama lima tahun dan akan pulang ke tanah air pada 2024.

“Saya tahu kej4dian yang menimpa ibu daripada ibu saudara yang tinggal di Lunas, Kulim. Rakan serumah ibu di sana menghubungi ibu saudara dan memaklumkan kej4dian tersebut dan difahamkan kereta yang dipandu ibu terb4bas sebelum dia tercamp4k keluar dari tingkap,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Rushaniena berkata, jnazah ibunya kini berada di Hospital Sydney, Australia untuk proses bed. ah si4sat dan dia bersama-sama dua adiknya masing-masing berumur 19 dan 14 tahun berharap jen4zah dapat dibawa pulang ke Malaysia.

Menurut Rushaniena, pihak Wisma Putra telah menghubungi ibu saudaranya kira-kira 9.30 pagi hari ini yang bertanyakan sama ada mahu jen4zah ibunya dikebu. mikan di negara berkenaan atau dibawa pulang ke tanah air yang memerlukan kos sekitar RM50,000.

“Buat masa ini, tiada wakil keluarga yang ke sana. Kami sedang mengumpul dana kerana sangat berharap dapat membawa jen4zah ibu pulang ke Malaysia untuk dikeb. umikan di kampung halamannya.

“Kali terakhir kami berhubung dengan ibu sekitar dua, tiga hari lalu dan memang tiada sebarang perubahan yang ditunjukkan oleh ibu kerana dia bersembang dan gelak seperti biasa,” katanya.

 

Sumber: BH Online, Facebook Skuad Pengurusan Jenazah – SPJ Malaysia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.