Akhirnya Ini HasiI Sias4tan Lepas Pihak Kementerian Sendiri Turun Sek0lah Pasal Makanan RMT

Semalam tuIar di media sosial pada Rabu pelajar penerima Rancangan Makanan Tambahan RMT did4kwa hanya berbekalkan nasi putih dan kuah sahaja di sekolah.

Seorang pengguna Facebook yang berk0ngsi simpat1nya memvat naik sekeping gambar makanan itu sambil mempers0alkan pervntukan kerajaan menerusi program tersebut.

“Cucu saudara bawa balik dekat mak dia makanan RMT. Sed1h betul. Makanan apa yang diberi untuk budak-budak dekat sekolah?.

“Adakah pervntukan RMT terlalu sedikit sampai pengusaha kantin beri makanan begini kepada budak-budak?” soalnya dalam satu hantaran di Facebook miliknya pada Rabu.

Tambah wanita itu, sebelum ini pelajar sering meng4du makanan RMT tidak sedap namun diminta supaya bersyukvr dengan bantuan yang diterima.

Reaksi Dari Dr Radzi Jidin

Siasatan mendapati gambar itu bukan makanan RMT” - Radzi - GPS Bestari

Kementerian Pendidikan Malaysia KPM sedang meny1asat d4kwaan bahawa pelajar di bawah Program Makanan Tambahan RMT hanya dihidangkan nasi dan kuah.

Menteri Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin berkata, kementerian tidak akan berk0.mpromi dalam perkara yang melibatkan kebaj1kan pelajar.

“Malam tadi saya dimaklumkan tentang satu hantaran di Facebook yang tuIar mengenai gambar nasi putih dan kuah yang did4kwa sebagai makanan kepada murid di bawah RMT,” katanya.

“Saya memandang ser1us d4kwaan tersebut dan telah ar4hkan supaya s1asatan lanjvt dibuat, termasuk mengenalpasti sekolah yang terIibat,” ujarnya.

Terdahulu, t4ngkap Iayar p0sting Facebook mend4kwa bvngkusan nasi dan kuah itu tuIar di Facebook.

Dkwaan Murid RMT Hanya Diberi Makan Nasi Dan Kuah, KPM Tidak Akan Berkompr0mi – Dr Radzi Jidin – My TV Viral

Wanita Yang Mula2 K0ngsi Gambar Makanan RMT Bersuara

Yang buat anda1an budak itu sudah makan lauk sebagainya, jawapannya tidak. Dia memang bawa balik lebihan ke rumah. Kiranya as where as it is. Boleh tengok gambar ye, ada nampak seperti dius1k oleh seseorang?

Budaknya sangat cermat, boleh nampak makanan tu masih elok kedudukannya walaupun sudah dibawa balik?.

Kedua, sebelum itu, mak dia sudah tanya berkali-kali, t.akut anak dia sudah makan lauk jika ada dahulu. Itu yang dia sed1h memikirkan jika makanan begitu hari-hari dihidangkan buat anak dia. saya meletakkan jika ye.. Jika.. Jadi bukan meny.alahkan sesiapa.

Tunggu sias4tan. Telah diajukan pada AJK. Harap bukan nanti aIasan semata perkara biasa kalau nak tvtup k.es.

Maaf kalau ada kata saya tutup komen sebab maybe wrong somewhere, sebenarnya takvt dengan komen net1zen yang agak meIampau bagi saya. Kesian emak budak tu baca.

Actually kisah RMT yang t.eruk ni bukan kali ni je, memang selalu sahaja ada dimana2 satu Malaysia. Kita mungkin rasa eh, tak mungkin, tapi realitinya memang ada k.es, boleh rujuk kepada PPD. Kenapa sampai ke PPD kalau kata sekolah memantau setiap kali? Sebab ada orang boleh accept, ala makanan budak je, budget rendah je. Ini memang terjadi.

Btw, saya kenal friendlist saya yang selalu komen baik-baik, kalau tegur pun baik. G.aduh pun manja-manja je. Jadi sebab itu saya limit komen pada friendlist saya sahaja. Saya pun jenis kalau komen mungkin ada 1-2 yang h.arsh selama saya berFB ni, selain itu hanya komen kelakar, mengusik atau komen baik-baik walaupun teguran.

Terkini! Wakil Kementerian Jumpa Pihak Sekolah

Dalam perkembangan terkini, Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin tampil menjelaskan gambar nasi putih dan kuah yang tuIar BUKAN makanan yang disediakan untuk murid di bawah Rancangan Makanan Tambahan RMT.

Menurutnya, wakil Kementerian Pelajaran Malaysia KPM telah turun ke sekolah terbabit untuk menjalankan si4satan terperinci mengenai d4kwaan pemilik Facebook yang menuIarkan mengenai gambar makanan tersebut.

“Sias4tan mendapati gambar yang dituIarkan itu bukan makanan yang disediakan untuk penerima RMT di sekolah.

“Makanan bagi semua penerima RMT disediakan oleh pihak kantin untuk murid makan di sekolah sahaja,” katanya dalam satu hantaran di laman Facebooknya pada Khamis.

Beliau menegaskan KPM sentiasa berusaha menambah baik program RMT termasuk dalam penyediaan makanan dan bekalan susu untuk penerima program tersebut.

“Buat masa ini, pemberian susu kepada murid RMT telah ditambah daripada dua kali seminggu kepada setiap hari persekolahan mulai tahun 2021,”

Dalam pada itu, beliau juga sempat mengucapkan terima kasih di atas keprihatinan semua pihak berhubung perkara ini.

 

Sumber: Sinar Harian, OM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf