Dikec4m sebab tak berkhidmat di tanah air, Dr Rafidah tampiI pert4han Dr Amalina

Baru-baru ini, ramai mempers0alkan mengenai c1apan pelatih Pakar Bed4h, Dr Nur Amalina Che Bakri di laman Twitter yang memberi pendapat tentang budaya ‘seni0rity’ di Malaysia sehingga dib1das oleh seorang kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Aznil Hisham.

Berikutan itu, rata-rata net1zen mengec4m pandangan Dr Amalina yang did4kwa hanya tahu ‘bersemb4ng’ sedangkan belum pernah puIang untuk berkh1dmat di tanah air sendiri.

Tidak sanggup melihat doktor perubatan dilabeI sebagai ‘pengkh1anat’, Pakar Perunding Perubatan dan Pakar NefroIogi Hospital Putrajaya, Dr Rafidah Abdullah tampil memb1das goIongan yang mempunyai pemikiran koIot seperti itu.

Jaga bahasa! Sedap sahaja meng4ta…

8 Reminder Dr Rafidah Abdullah, Kesal Dengan Mentaliti 'Sekejap Saja...' Alasan Abai SOP! - Nona

Menurut Dr Rafidah, goIongan tersebut tidak perlu menilai t1ndakan seseorang individu kerana masing-masing ada haIuan tersendiri dalam menjalani kehidupan.

Ini kerana apabila bergeIar petugas perubatan, seseorang itu tetap sedia berkh1dmat bagi menyeIamatkan ny4wa manusia tidak kira di mana sahaja mereka berada.

Ibu pun gaIak Dr Amalina tinggal terus di sana

Beliau berkata, Dr Amalina tetap membawa dan mengh4rumkan nama Malaysia yang pasti menjadi satu keb4nggaan apabila peluang dan pengaIaman di luar negara.

Dr Nur Amalina hits out at social media influencers peddling 'medical myths' | Malaysia | Malay Mail

“Beliau ada tanya saya tentang bekerja di Malaysia – saya senang sahaja beri pendapat : JANGAN BALIK Malaysia. You will n0t get the apprec1ation you deserve.

“Amalina dapat HADIAH biasiswa dari Bank Negara untuk ijazah pertama. Tiada k0ntrak. Beliau tidak perlu baIik Malaysia.

“Beliau buat Masters degree SEMASA Housemen di University of Cambridge & sekarang menerima biay4an Imperial College untuk pHD. Tidak ada “hvtang” apa-apa dengan sesiapa di Malaysia,” katanya.

Jangan f1tnah, jangan mengh1na!

Kenyataan dik0ngsi di laman Facebook itu menerima 14,000 tanda suka dan 1,600 k0men net1zen yang memberikan pelbagai re4ksi terhadap isu berkenaan. Ada yang bersetuju, namun ada juga sebaliknya.

Bawa nama negara bersama pakar2 hebat..

Tvjuan tajaan supaya dapat bawa balik kepakaran!

Biarlah dia cari pengaIaman dulu…

‘Hvjan emas di negeri orang, hvjan batu di negeri sendiri’..

Setahu saya beliau pernah cakap, akan baIik Malaysia nanti…

 

Sumber: Facebook Rafidah Abdullah, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf