Ramai terasa hati w4rga asing dapat v4ksin dulu

Semasa Tempatan

PETALING JAYA – Ramai dalam kalangan rakyat negara ini terasa bagai dianakt1rikan apabila melihat ribuan pekerja w4rga as1ng terlebih dahulu berpeluang mendapat sunt1kan vaks1n, beberapa hari kebelakangan ini.

Ada juga dalam kalangan rakyat yang belum menerima sunt1kan vaks1n ‘cembvru’ apabila ada di antara goIongan tersebut mendapat vaks1n Pfizer yang disifatkan sebagai vaks1n k4yangan.

“Patut kerajaan bagi w4rganegara semua dulu baru w4rga as1ng . Ataupun suruh mereka bayar. Ini tidak memang berses4klah kisahnya. Lepas itu dengar kata ramai dapat Pfizer,” komen pemilik akaun bernama Farhaan Cynix.

“W4rga as1ng dapat dulu vaks1n, kami w4rga negara dianakt1rikan. Tunggu MySejahtera sampai sekarang belum dapat. Kes makin banyak,” komen Noraini pula.

“Terbaik saya daftar vaks1n bulan Februari sampai sekarang tak dapat. W4rga as1ng ada yang isi borang 15 Julai, 30 Julai sudah dapat,” ujar Adrian Neb dalam nada kesaI.

“W4rga as1ng penyvmbang ekonomi negara. Kalau w4rga as1ng tiada mungkin kilang tidak ber0perasi agaknya. Kas1han kita dian4ktirikan. Sudah lama daftar tidak dipanggil lagi,” ujar Faridah Fatihah Asri

Rata-rata mereka turut meIuahkan rasa tidak berpuas hati dengan sikap majikan terlibat yang seperti lepas tangan dan hanya mengharapkan kepada kerajaan semata-mata berhvbung situasi tersebut.

PPV KLCC dibanjiri pekerja w4rga as1ng

PPV KLCC dibanjiri pekerja warga asing

Terdahulu, satu r4kaman berdurasi 26 saat tular di laman sosial sejak semalam memaparkan ribuan w4rga as1ng berbaris panjang bagi memasuki Pusat Pemberian Vaks1n (PPV) KLCC.

Polis mengesahkan berlaku keses4kan w4rga as1ng di Pusat Pemberian Vaks1n (PPV) Menara Berkembar Petronas (KLCC) seperti tuIar di media sosial.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, keses4kan itu disebabkan beberapa majikan menghantar pekerja mereka ke PPV berkenaan.

“Ramai pekerja w4rga as1ng dari Kuala Lumpur, Selangor dan Negeri Sembilan akan dihantar ke PPV KLCC.

“Oleh itu, mohon majikan patvhi janji temu dan tidak menghantar pekerja terlalu awal ke PPV yang ditetapkan bagi mengelakkan keses4kan,” katanya kepada media, hari ini.

PPV KLCC dibanjiri pekerja warga asing Anggota polis meng4wal sebahagian pekerja as1ng yang beratur panjang untuk menerima sunt1kan vaks1n di PPV KLCC. – NSTP/Aizuddin Saad

Mereka yang bekerja dari pelbagai sektor industri beratur seawal jam 10 pagi selepas mendapat notifikasi melalui aplikasi MySejahtera untuk temujanji hari ini. - NSTP/Aizuddin Saad Mereka yang bekerja dari pelbagai sektor industri beratur seawal jam 10 pagi selepas mendapat n0tifikasi melalui aplikasi MySejahtera untuk temvjanji hari ini. – NSTP/Aizuddin Saad

Sebahagian pekerja asing beratur untuk menerima suntikan vaksin di PPV KLCC. - NSTP/Aizuddin Saad Sebahagian pekerja as1ng beratur untuk menerima sunt1kan vaks1n di PPV KLCC. – NSTP/Aizuddin Saad

W4rga As1ng Vaks1n Awal? Siap Dapat Pfizer? Dr Say PerjeIas Pvnca & Mengapa Ia Boleh Berlaku!

Warga Asing Vaksin Awal? Siap Dapat Pfizer? Dr Say Perjelas Punca & Mengapa Ia Boleh Berlaku!

DALAM pada itu, pengacara Tanya Doktor, Dr Say Shazril tampil menjelaskan beberapa pers0alan orang ramai mengenai pemberian vaks1n terhadap w4rga as1ng.

Malah, Dr Say atau nama sebenarnya Shazril Shaharuddin turut menerangkan sebab sebenar w4rga as1ng ini diberi vaks1n jenis Pfizer.

“Semalam masa saya post story bertugas di Pusat Pemberian Vaks1n (PPV) MMU Cyberjaya yang dibanjiri pekerja as1ng Bangladesh & Myanmar berdesvp inbox saya dihujani perasaan tak pvas hati ‘saya dah daftar sejak Febuari doc, kenapa diorang dapat dulu?.

“Rakyat Malaysia berebvt-rebvt nak Pfizer, last-last dapat kat Bangladesh, wow.

“Terus-terang cerita saya pun agak terkejvt semalam. Masa saya bertugas di PWTC awal Jun dulu tak ada seorang pun pekerja as1ng walhal KL adalah Iubuk mereka.

“Bila saya habis bertugas semalam saya baca dan baca saya jumpa kenapa w4rga as1ng ini didahulukan berbanding segeIintir rakyat Malaysia,” katanya.

Jelasnya, mengenai jenis vaks1n Pfizer, jawapannya adalah jenama sebenarnya tidak penting.

“Saya ingin teg4skan sekali lagi, tidak kisah apa jenama vaks1n anda dapat, janji kamu telah divaks1n.

“Tolonglah ubah m1ndset ‘untunglah ko dapat Pfizer, aku dapat Sinovac je’.

“Semalam @myhealthKKM ada klas1fikasikan kes harian mengikut sejarah vaks1nasi atau tidak & ternyata tahap ketervkan mereka yang menerima vaks1n teramat rendah berbanding mereka yang tiada sejarah vaks1nasi.

“So toIonglah hentikan jvdge jenama vaks1n boleh?,” katanya.

Menurutnya lagi, soal w4rga as1ng pula, p0ster Program Vaks1n Selangor menunjukkan pihak mereka memberi keutamaan kepada 9 goIongan dan satu daripadanya adalah penjaja dan peniaga pasar.

“Jadi it make absoIute s3nse kenapa diorang ni dapat vaks1n dahulu. Bagi saya kat Selangor ni, w4rga as1ng lah yg banyak handle barang keperluan harian kita.

“Walaupun semalam habis tenaga nak c0nsult depa akibat langvage barr1er, bila balik tu saya beli gr0ceries yakin sikit apabila saya pegang sayur dan buah,” katanya.

Tambahnya, kepada yang masih tak dapat lagi tarikh vaks1n hingga ke hari ini tidak perlu b1mbang kerana tinggal lima hari sebelum 1 Ogos.

“Kalau 1 Ogos tak dapat tarikh lagi, haa walk in je mana-mana PPV berdekatan anda.

“Nak saya svntik vaks1n kat ampa mai PPV MMU Cyberjaya, saya svntik ampa r4kam amacam?,” katanya.

Anda boleh lihat posting berkenaan di bawah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

 

Sumber: K! ONLINE, Gempak, BH ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.