“Saya tak tahu apa yang dorang nak s0rok”- Wanita SaIahkan KKM Lps Bapa Mninggal, 10 Saudara Dijngkiti C0vid-19

Seorang wanita luahkan kekece3waan dan rasa m.arah terhadap K.ementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kerana did.akwa cvai menguruskan kes C.ovid-19 hingga menyebabkan kem.atian bapanya dan menj4ngk1ti 10 ahli keluarga yang lain.

“Kecuaian KKM sebabkan kem.atian bapa saya”

Memetik laporan dari Malaysian Insight, Safeena Nasreen mengimbau kembali kejadian yang menimpa keluarganya hingga menyebabkan kem.atian bapanya Mohd Nazeer Abdul Hameed yang mempunyai peny.akit leuk.emia myelogenous akut (AML).

Kecuaian KKM sebabkan kem.atian bapa saya dan kami tak dapat memberikan pengebvmian yang sempurna untuk dia.

Malah, kami juga tak nampak data tentang kem4tian bapa saya dikeluarkan oleh KKM walaupun dalam sijil m.ati mengatakan yang dia mening.gal kerana C.ovid-19.”

Foto sekadar hiasan

“Kami telefon banyak kali tapi tak ada respon”

Untuk pengetahuan korang, sebelum ini bapa Safeena telah dimasukkan ke dalam h0sp1tal Ampang kerana peny.akitnya dan dibenarkan pulang ke rumah pada 23 Januari.

Namun, pada 29 Januari, wanita ini terima mesej WhatsApp mengatakan yang salah seorang pes.akit di h0sp1tal Ampang dij.angkiti C.ovid-19 tapi tak ada orang yang beritahu mereka mengenai perkara ini walaupun bapanya ditempatkan dalam wad yang sama dengan pes.akit tersebut.

Foto sekadar hiasan

Safeena telah membawa bapanya ke klinik swasta untuk membuat ujian saringan dan kemudiannya membawa bapanya ini ke h0sp1tal Ampang selepas mengalami ses.ak nafas.

Bagaimanapun, h0sp1tal tersebut tak buat ujian saringan ke atas bapanya dan benarkan lelaki itu pulang ke rumah.

Keadaan bapa Safeena bertambah teruk pada 31 Januari dan bila wanita ini telefon klinik, ujian mendapati bapanya positif.

Kami risau kerana dia termasuk dalam golongan berisiko tinggi kerana ka.nsernya. Bila kami tahu dia positif, kami cuba hubungi KKM tapi tak ada respon.

Kami kemudiannya cuba telefon h0sp1tal Ampang tapi dorang beritahu dorang tak boleh terima kes ini dan suruh kami tunggu panggilan dari KKM.

Kami kemudiannya membuat panggilan ke h0sp1tal Sg Buloh. Pada awalnya kami dapat respon yang sama dari h0sp1tal Ampang tapi lepas kami jelaskan bapa kami ada ka.nser, dorang beritahu yang dorang tak boleh nak hantar ambulans.

Salah seorang dari keluarga kami perlu menghantar dia ke h0sp1tal. Abang saya hantar bapa saya ke h0sp1tal Sg Buloh dan dia dit.ahan pada 31 Januari.”

Foto sekadar hiasan

Kem.atian bapa dan j.angkitan

Selepas bapanya ini didapati positif, kesemua keluarganya telah membuat ujian saringan di klinik swasta dan 10 dari mereka didapati positif.

Namun, keluarga ini hanya mendapat panggilan dari KKM pada 2 Februari untuk bertanya perihal bapa mereka.

Kami terima panggilan dari KKM pada 2 Februari tanya tentang bapa saya yang sedang bert.arung nyawa di h0sp1tal.

Bila kami jelaskan situasi kami, KKM suruh kami buat ujian di Klinik Kesihatan Selayang pada 3 Februari.

Safeena kemudiannya berkata yang dia mendapat berita mengenai kem.atian bapanya pada jam 4 pagi, 3 Februari.

Kami kec3wa. Bayangkan kami, termasuk ibu kami tak dapat nak hadir pengebvmian bapa kami kerana terpaksa menjalani ujian saringan C.ovid-19.

Kami hanya dapat saksikan pengebumian melalui video call abang saya yang tinggal berasingan dan didapati negatif.”

Bukan itu sahaja, Safeena turut berkata kem4tian bapanya ini juga tak dimasukkan dalam statistik harian oleh KKM.

Saya tak tahu apa yang dorang cuba sorok. Bapa saya umur 64 tahun dan punca kem.atiannya adalah r.adang paru-paru teruk akibat C.ovid dan mempunyai AML.

Saya tak jumpa perkara ini dapat data yang dikeluarkan oleh KKM, dah tujuh hari selepas kem.atiannya.

Safeena turut mengatakan abangnya yang menghantar bapanya ke h0sp1tal adalah antara yang dij.angkiti C.ovid-19 tapi dia hanya diarahkan untuk ku4r4nt1n pada 9 Februari.

Tambahnya lagi, semua ini boleh dielak jika pegawai kesihatan beritahu keluarganya tentang pes.akit positif di h0sp1tal Ampang atau berikan ra.watan yang cepat ke atas bapanya.

Wanita ini salahkan KKM atas sikap sambil lewa dan kecuaian mereka atas kem.atian bapanya itu.

 

Sumber: https://www.themalaysianinsight.com/s/300225, soyalemon

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf