“Saya Harap Dia Sempat Diberi Satu Lagi Peluang”- Adik Sajat

Keluarga

Isnin lalu, kehiIangan usahawan k0.smetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman terjawab apabila dia diIaporkan dit4ngkap pihak im1gresen Thailand.

Usahawan itu dimaklumkan telah berjaya dikes4n oleh pihak berkuasa Malaysia susulan dit4han pihak im1gresen tempatan di sebuah k0.ndominium m3wah di Bangkok Thailand bersama seorang lelaki berperwatakan wanita.

Walau bagaimanapun, menurut pihak berkuasa, Sajat sudah dibeb4skan dan sedang mer4ncang untuk mencari svaka di Australia.

Keluarga tahu khabar dari Iaporan berita

Menerima khabar yang kurang baik berkenaan abang kandungnya, Instafamous, Nur Mustika Kamaruz Zaman menjelaskan yang mereka hanya mengetahui keberadaan usahawan itu menerusi laporan berita.

Hal ini disurakan sendiri oleh Mustika kepada Skuad Khas Harian Metro dalam temubual bersamanya. Menurut wanita itu, kali terakhir mereka bertemu adalah pada Februari lalu sebelum Sajat dikenakan w4ran t4ngkap.

Harap abang diberi peIuang

Dikesempatan tersebut, Mustika berharap agar Sajat diberi peluang sekali lagi untuk memperbaiki kesiIapannya kerana lelaki itu merupakan seorang anak yang baik, p4tuh dan taat kepada orang tua.

“Saya juga harap dia s3mpat diberi satu lagi peluang kerana sepanjang hidupnya, dia adalah seorang yang baik, anak yang patvh dan seorang yang taat.”

“Saya minta masyarakat dan sesiapa juga yang mengikuti perkembangan Ajad untuk mend0akan kebaikan untuk dirinya seperti mana kami sekeluarga mendoakan semua.”

“Memang uj1an ini ber4t untuk saya dan keluarga, bagaimana perasaan kami ini hanya Allah SWT yang tahu,” katanya.

Pernah tegvr sebelum ini

Menurut wanita berusia 33 tahun itu lagi, sebelum ini dia ada menegur berkenaan tindakan Sajat yang boleh menimbulkan k0.ntroversi, namun selepas itu mereka sudah tidak bertemu dan Mustika sendiri tidak mengetahui keberadaan abangnya.

“Saya tegvr dia mengenai t1ndakannya yang men1mbulkan k0.ntr0versi dan selepas itu saya tak tahu di mana.”

“Apapun saya boleh katakan, sebagai manusia, Ajad seorang yang baik, bertanggungjawab dan sangat suka membantu orang.

“Saya sendiri pun tak mampu buat seperti mana dia. Sebab itu saya harap orang ramai tidak hanya menghvkum atau meLabel dia tervk dan sebagainya, sebaliknya beri dia d0r0ngan dan semoga semua kesiIapan sempat diperbetuIkan,” jelasnya.

Tak nak g4nggu sias4tan polis

Walau bagaimanapun, wanita berkenaan memaklumkan tidak mahu mengervhkan lagi keadaan dan meng4nggu sias4tan polis dengan lebih banyak kenyataan dari pihaknya.

Dia juga meng4kui yang ahli keluarga banyak mengetahu khabar berkenaan Sajat hanya menerusi berita di media sosial dan akhbar.

“Sebelum ini bila dia dit4han, ada bvkti gambar dan video, jadi mana bvktinya?”

“Saya juga menerima terlalu banyak pertanyaan mengenai keadaan dia namun saya tidak boleh k0men kerana saya tidak tahu.”

“Sebagai adik, saya hanya mampu d0akan dia. Sama ada dia balik (ke Malaysia) atau tak, saya sendiri tak tahu,” ulasnya lagi.

Dapat Kad UNHCR Dalam Masa Singkat, Apa Buat Nur Sajat Istimewa?

LAPORAN portal Harian Metro sebelum ini.

Ibu Pejabat Suruhanjaya Tinggi Pertvbuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi PeIarian (UNHCR), di sini, enggan mended4hkan status sebenar usahawan k0.smetik Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau lebih dikenali Nur Sajat sama ada berstatus peIarian atau sebaliknya.

Dalam jawapan e-mel kepada Harian Metro, jurucakap UNHCR memaklumkan pihaknya tidak boleh mended4hkan maklumat berkenaan atas alasan perIindungan serta ker4hsiaan.

Pihak UNHCR enggan ulas

Menurutnya, pihaknya tidak akan memberikan sebarang komen berhubung perincian atau mengesahkan Nur Sajat pemilik kad badan antarabangsa itu.

Bagaimanapun, sumber mended4hkan kad peIarian Nur Sajat bernombor 815-21C0XXXX itu dikeluarkan UNHCR di Bangkok dengan bantuan ibu pejabat mereka di Malaysia.

Bagaimanapun, pihak UNHCR enggan mended4hkan status sebenar usahawan k0.smetik itu sama ada berstatus peIarian atau sebaliknya.

Temp0h kad siap cetvs k0.ntroversi

Sementara itu, sumber berkata, proses pengeluaran kad peIarian berkenaan agak k0.ntroversi disebabkan proses Nur Sajat mendapatkannya dalam masa singkat berbanding peIarian lain.

“Ini pihak UNHCR sahaja boleh ulas. Biasanya proses permohonan kad peIarian memakan masa.

“Dalam kes Nur Sajat cepat pulak. Ini timbulkan persoalan. Walaupun kita tahu ada negara antarabangsa tertentu membantunya, prosedur operasi standard perlulah dipatuhi.

“Kenapa kes Nur Sajat istimewa?” soalnya.

Sementara itu, Bangkok Post dalam laporannya semalam berkata, polis Thailand enggan mengesahkan Nur Sajat cuba mendapatkan svaka politik di negara itu.

Jurucakap timbalan polis Pol Col Kissana Phathanacharoen memberitahu media bahawa Nur Sajat belum lagi membuat perm0honan di sana dan butiran selanjutnya akan dided4hkan kemudian.

Susulan laporan Harian Metro sejak Isnin lalu, Pengarah Jabatan Si4satan Jnayah Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan dalam kenyataannya mengesahkan Nur Sajat mengemukakan kad peIarian UNHCR ketika dit4han pihak im1gresen Thailand pada 8 September lalu ketika serbvan dilakukan di k0.ndominium m3wah di Bangkok.

Katanya, pihaknya bersama Kementerian Luar Negeri dan Pejabat Peguam Negara dalam proses membawa puIang Nur Sajat mengikut undang-undang antarabangsa.

Untuk rekod, UNHCR di Malaysia pernah diIanda k0.ntroversi apabila pada Mac 2016, akhbar The New Straits Times (NST) mended4hkan bahawa begitu mudah untuk mendapatkan kad peIarian UNHCR hasil bantuan s1nd1ket dengan caj hanya RM120 sahaja.

Pended4han NST itu juga menyatakan bahawa sind1ket men4warkan kad itu yang pada dasarnya memberi imun1ti kepada pend4tang as1ng tanpa izin di negara ini daripada dikenakan t1ndakan pihak berkuasa.

Mengulas isu berkaitan kad peIarian pada Jun lalu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, beliau berpendirian kad d0kumen ident1fikasi untuk peIarian seharusnya dikeluarkan ag3nsi di dalam negara dan bukannya pertvbuhan luar.

Memetik laporan berkenaan, Hamzah berkata, berdasarkan data yang diperoleh, terdapat lebih 120,000 kad UNHCR dikeluarkan untuk peIarian di negara ini.

“Cuba kita fikir semula, ada kad ident1fikasi yang dikeluarkan oleh sebuah pertvbuhan lebih tinggi daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

“Kita ada kad pengenalan yang dikeluarkan oleh JPN, jika seseorang itu berstatus pendvduk tetap (PR), kadnya berbeza. Jika seseorang itu bekerja, kita berikan perm1t atau kad pekerja.

“PeIarian yang berada di negara ini sepatutnya berada untuk sementara waktu sahaja namun apa yang kita lihat hari ini, mereka sudah menetap berpuIuh-puIuh tahun,” katanya.

 

Sumber: Harian Metro (Skuad Khas Harian Metro), OMM (Nuha Kefli)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.