Sajat Bikin Kec0h Lagi, Kali Ini Rantai Pula Jadi Perdeb4tan Netizen – “Mana Tau SaIib, Lain Ler”

Usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman, 36, atau Sajat sekali lagi mencuri tumpuan ramai apabila dikatakan memakai rantai yang mempunyai simb0l saIib.

Sajat menggayakan rantai berkenaan menerusi satu posting terbaru di Instagramnya hari ini.

Menerusi ruang komen, ada segelintir netizen yang menegvr mengapakah Sajat menggayakan rantai berbentuk saIib.

“Kenapa pakai rantai bentuk Kr1stian, Allahuakbar,” luah seorang netizen.

Sajat Bikin Kecoh Lagi, Kali Ini Rantai Pula Jadi Perdebatan Netizen - “Mana Tau Salib, Lain Ler”

Walaubagaimanapun, di sebalik kec4man berkenaan, ramai juga yang tampil mempert4hankan Sajat dan menganggap s1mbol berkenaan langsung tidak menggambarkan agama Kr1stian.

Malah, rata-rata mereka percaya reka bentuk rantai tersebut merupakan simb0l ‘tambah’ (+) dan juga daun clover.

“Mana tau bentuk Kristan, saIib lain ler, ni bentuk tambah”

“Tu nama dia daun clover banyakkan belajar”

“Tu fesyen up to date la, daun clover,” tulis beberapa netizen.

Sementara itu, menerusi penerangan dibuat oleh laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, jika sekiranya perhiasan tersebut sudah menjadi penggunaan yang umum dan tidak lagi menjadi syiar khusus kepada sesuatu agama atau kaum, maka hvkum memakai perhiasan berbentuk daun Clover tersebut adalah harus dan dibolehkan.

Jelas mereka lagi, jika ia masih dianggap melambangkan agama Kr1stiandan konsep Tr1nity sekalipun, ia perlu juga dilihat dari sudut tahap kej3lekan tasy4bbuh berkenaan sama ada ketara ataupun tidak.

Maka, dalam situasi ini, sebaiknya hendaklah dielakkan daripada membeli dan memakai barang perhiasan tersebut.

Manakala, s1mbol yang jelas melambangkan agama Kr1stian seperti lambang sal1b, lambang gambar orang disal1b dan seumpamanya, atau perbuatan seng4ja memakainya dengan niat untuk menyerupai orang kaf1r dan menganggapnya sebagai s1mbol kepada agama tersebut, maka hvkumnya adalah h4ram dan berd0sa.

Anda boleh baca penjelasan tersebut di sini.

IRSYAD AL-FATWA SIRI KE-535 : HVKUM MEMAKAI PERHIASAN BERBENTUK DAUN CLOVER

if535

SOALAN

Assalamualaikum. Saya ingin bertanya, apakah hvkum kita memakai perhiasan berbentuk daun Clover yang dikatakan sebagai salah satu bentuk lambang bagi agama Kr1stian dan Tr1nity?

Mohon pencerahan. Terima kasih.

RINGKASAN JAWAPAN

Secara kesimpulannya, jika sekiranya perhiasan tersebut sudah menjadi penggunaan yang umum dan tidak lagi menjadi syiar khusus kepada sesuatu agama atau kaum, maka hvkum memakai perhiasan berbentuk daun Clover tersebut adalah harus dan dibolehkan.

Namun, jika ia masih dianggap melambangkan agama Kr1stian dan konsep Tr1nity sekalipun, ia perlu juga dilihat dari sudut tahap kej3lekan tasy4bbuh berkenaan sama ada ketara ataupun tidak. Maka, dalam situasi ini, sebaiknya hendaklah dielakkan daripada membeli dan memakai barang perhiasan tersebut.

Manakala, simb0l yang jelas melambangkan agama Kr1stianseperti lambang saIib, lambang gambar orang disaIib dan seumpamanya, atau perbuatan sengaja memakainya dengan niat untuk menyerupai orang kafir dan menganggapnya sebagai simb0l kepada agama tersebut, maka hvkumnya adalah h4ram dan berd0sa.

WaAllahu a’lam.

HURAIAN JAWAPAN

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT Tuhan semesta alam, selawat serta salam ke atas junjungan teragung Nabi Muhammad SAW dan ke atas ahli keluarga serta mereka yang mengikuti jejak langkah Baginda SAW hingga ke hari Kiamat.

Pertamanya, kita perlu mengenali serba ringkas berkaitan daun Clover terlebih dahulu. Daun ini di dalam Bahasa Malaysia disebut sebagai daun Semanggi. Ia merupakan daun yang kebiasaan mempunyai tiga kelopak atau kadangkala empat kelopak. Daun Clover yang muda dan mempunyai tiga kelopak itu juga dikenali sebagai Shamrock. Ia sendiri berasal daripada perkataan Irish iaitu Seamrog yang membawa makna ‘daun Clover yang kecil’ atau ‘daun Clover yang muda’ [1].

Menurut Carl Ven Treeck dan Aloysius Croft dalam Symbols In The Church [2], St. Patrick telah menggunakan daun Shamrock untuk menerangkan kepada masyarakat pagan Ireland mengenai konsep Tr1nity dalam agama Kr1stian. (Rujuk Symbols In The Church: 30)

Daun Clover yang mempunyai tiga kelopak (Three leaf clover) dikatakan melambangkan konsep Tr1nity, iaitu setiap satu kelopak daun mewakili FatherSon dan Holy Spirit. Dalam gambar lukisan beliau, St. Patrick di gambarkan memegang daun Shamrock (tiga kelopak) sepertimana yang terdapat di St. Benin’s Church, Wicklow, Ireland. Masyarakat Kr1stian Ireland akan menyambut St. Patrick’s Day pada 17 Mac setiap tahun bagi meraikan kehidupan St. Patrick dan penyebaran agama Kr1stian di negara tersebut. [3]

Manakala, daun Clover yang mempunyai empat kelopak pula merupakan sesuatu yang jarang dijumpai berbanding daun Shamrock. Ia dipercayai oleh masyarakat di negara Ireland sebagai dapat membawa nasib yang baik bagi sesiapa yang menyimpan dan menjaganya. Setiap satu kelopak bagi Four Leaf Clover ini melambangkan Faith (kepercayaan), Hope (harapan), Love (cinta) dan Luck (nasib yang baik).

Berdasarkan penerangan di atas, dapatlah difahami bahawa daun Clover dan Shamrock mempunyai kaitan dengan agama Kr1stian, terutamanya bagi masyarakat Kr1stian di Ireland.

Namun begitu, persoalannya, adakah memakai perhiasan berbentuk daun Clover itu dikira sebagai meniru atau menyerupai (tasyabbuh) sesuatu agama yang dilarang oleh syarak? Di dalam satu hadith, Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ

Maksudnya: Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia adalah dari kalangan mereka.

Riwayat Abu Daud: (4031)

Sepertimana yang sedia maklum bahawa lambang saIib merupakan ssimb0l mbol yang khusus hanya kepada agama Kr1stian tanpa sebarang pertikaian. Ia merupakan sesuatu yang sedia diketahui dan dapat difahami oleh semua orang tanpa memerlukan mereka untuk berfikir atau mengkaji. Oleh itu, lambang saIib, lambang yang mempunyai gambar orang disaIib atau yang sebegitu sifatnya, maka h4ram dipakai walaupun tanpa niat untuk meniru atau menyerupai orang kafir.

Namun begitu, bagi bentuk daun Clover, Shamrock dan seumpamanya, ia bukanlah merupakan simb0l yang khusus bagi agama Kr1stian yang digunakan secara meluas. Ini kerana tidak semua orang mengetahui bahawa ia merupakan salah satu simb0l kepada agama Kr1stian sepertimana lambang saIib.

Oleh yang demikian, menurut Dr. Samiah Abdullah Bukhari, larangan menyerupai orang kafir tersebut adalah pada perkara yang khusus yang menjadi syiar mereka. Apabila perkara itu terangkat (tidak lagi menjadi syiar kepada sesuatu kaum), maka ia masuk dalam perkara umum yang diharuskan syarak. (Rujuk Dhawabith al-Tasyabbuh al-Manhiy ‘Anhu: 34-35)

Dalam hal ini juga, Imam Ibn Hajar al-‘Asqalani dalam membincangkan tentang keharusan memakai sejenis pakaian yang disebut taylasan yang menjadi syiar kaum Yahudi apabila ia tidak lagi sedemikian, menyatakan:

وَإِنَّمَا يَصْلُحُ الِاسْتِدْلَالُ بِقِصَّةِ الْيَهُودِ فِي الْوَقْتِ الَّذِي تَكُونُ الطَّيَالِسَةُ مِنْ شِعَارِهِمْ وَقَدِ ارْتَفَعَ ذَلِكَ فِي هَذِهِ الْأَزْمِنَةِ فَصَارَ دَاخِلًا فِي عُمُوم الْمُبَاح

Maksudnya: Sesungguhnya sesuai untuk menjadikan kisah Yahudi tersebut sebagai dalil (keharusan memakai taylasan), pada masa ketika tayalisah (sejenis pakaian) yang menjadi syiar mereka pada satu ketika dahulu, telah tidak lagi sedemikian pada zaman ini. Maka, ia termasuk dalam perkara umum yang diharuskan syarak. (Rujuk Fath al-Bari Syarh Sahih al-Bukhari, 10:275)

Begitu juga yang dikatakan oleh Imam al-Bujairimi dalam isu membayar kafarah dengan memberikan kain taylasan/tayalisah:

وَبِأَنَّ الطَّيَالِسَةَ الْآنَ لَيْسَتْ مِنْ شِعَارِهِمْ بَلْ ارْتَفَعَ فِي زَمَانِنَا وَصَارَ دَاخِلًا فِي عُمُومِ الْمُبَاحِ وَقَدْ ذَكَرَهُ ابْنُ عَبْدِ السَّلَامِ فِي الْبِدَعِ الْمُبَاحَةِ. قَالَ ابْنُ حَجَرٍ: وَقَدْ يَصِيرُ مِنْ شِعَارِ قَوْمٍ فَيَصِيرُ تَرْكُهُ مُخِلًّا بِالْمُرُوءَةِ اهـ.

Maksudnya: Dan disebabkan pemakaian al-tayalisah pada masa kini bukan lagi menjadi syiar mereka (Nasrani dan Yahudi), bahkan sudah diangkat pada zaman kita dan berubah menjadi salah satu yang termasuk dalam perkara umum yang diharuskan. Betapa perkara ini telah disebut oleh Ibn Abd al-Salam dalam bid’ah-bid’ah yang dibenarkan. Berkata Ibn Hajar: Apabila sudah menjadi simb0l bagi suatu kaum (yakni golongan yang baik-baik seperti ulama), maka dengan meninggalkannya pula akan menghilangkan maruah. (Rujuk Tuhfat al-Habib  ‘Ala Syarh al-Khatib, 3:367)

Oleh itu, ia kembali kepada hvkum harus apabila ‘illah-nya iaitu menjadi syiar yang khusus agama atau kaum yang lain sudah terangkat. Dalam hal ini, kaedah fiqh menyebutkan bahawa:

الحُكْمُ يَدُورُ مَعَ عِلَّتِهِ وُجُودًا وَ عَدَمًا

Maksudnya: Keberadaan hvkum itu bergantung kepada ‘illahnya, sama ada ia wujud atau tidak.

Oleh yang demikian, jika sekiranya perhiasan tersebut sudah menjadi penggunaan yang umum dan tidak lagi menjadi syiar khusus kepada sesuatu agama atau kaum, maka hvkum memakai perhiasan berbentuk bunga Clover tersebut adalah harus dan dibolehkan.

Namun, jika ia masih dianggap melambangkan agama Kr1stian dan konsep Tr1nity sekalipun, ia perlu juga dilihat dari sudut tahap kej3lekan tasyabbuh berkenaan sama ada ketara ataupun tidak. Hal ini sepertimana yang disebutkan oleh Ibn Solah dalam Fatawa-nya:

والتشبه بالكفار قد يكون مَكْرُوها وَقد يكون حَرَامًا وَذَلِكَ على حسب الْفُحْش فِيهِ قلَّة وَكَثْرَة وَالله أعلم

Maksudnya: Hvkum menyerupai (tasyabbuh) orang kafir boleh jadi makruh dan boleh juga h4ram berdasarkan kej3lekan padanya sama ada sedikit atau banyak. WaAllahu a’lam. (Rujuk Fatawa Ibn Solah, 2:473)

Berdasarkan petikan di atas, memakai barang perhiasan jika dianggap sebagai simb0l bagi agama Kr1stian dan Tr1niti sekalipun, namun ia tidak dipandang sej3lek atau sebvruk memakai lambang SaIib, hvkum memakainya adalah makruh. Ia disebabkan mempunyai prasangka (wahm) bahawa ia merupakan lambang bagi agama tertentu, dan ia termasuk dalam perkara syubhah. Maka, dalam situasi ini, sebaiknya hendaklah dielakkan daripada membeli dan memakai barang perhiasan tersebut. Rasulullah SAW bersabda:

إِنَّ الْحَلَالَ بَيِّنٌ، والْحَرَامَ بَيِّنٌ، وبَيْنَهُمَا مُشْتَبِهَاتٌ لَا يَعْلَمُهُنَّ كَثِيرٌ مِنَ النَّاسِ، فَمَنِ اتَّقَى الشُّبُهَاتِ فَقَدِ اسْتَبْرَأَ لِدِينِهِ، وعِرْضِهِ، ومَنْ وقَعَ فِي الشُّبُهَاتِ وقَعَ فِي الْحَرَامِ

Maksudnya: Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang h4ram itu jelas. Diantara keduanya terdapat perkara-perkara yang syubhat (samar-samar) yang tidak diketahui oleh orang banyak. Maka siapa yang takut terhadap syubhat bererti dia telah menyelamatkan agamanya dan kehormatannya. Dan siapa yang terjerumus dalam perkara syubhah, maka akan terjerumus dalam perkara yang dih4ramkan.

Hadis riwayat Tirmizi: 1205

Adapun, perbuatan sengaja memakainya dengan niat untuk menyerupai orang kafir dan menganggapnya sebagai simb0l kepada agama tersebut, maka hvkumnya adalah h4ram dan berd0sa.

WaAllahu a’lam.

Rujukan

[1]       https://www.almanac.com/news/gardening/gardening-advice/clover-shamrocks-and-oxalis-whats-difference

[2] https://archive.org/details/in.ernet.dli.2015.89266/page/n29/mode/2up

[3]       https://www.almanac.com/content/st-patricks-day

Sumber: GEMPAK, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf