N0tis b4nkrap untuk Sajat, Mahk4mah benar t4mpal depan rumah

Hiburan Viral

Lama tidak mendengar berita berkenaan usahawan penuh k0ntr0.versi, Muhammad Sajjad bin Kamaruzzaman atau Nur Sajat setelah sekian lama menghiIangkan diri susuIan ident1tinya sebenarnya terb0ngkar.

L0kasi sebenar dirinya juga masih tidak dapat dipastikan kerana banyak rum0r mengatakan dia berada di luar negara.

N0tis untuk Sajat

Walau bagaimanapun, menerusi Harian Metro, nama Sajat kembali disebvt apabila satu berita memaklumkan yang Mahkmah Tinggi Shah Alam telah  membenarkan n0tis keb4nkrapan terhadap usahawan tersebut diser4hkan secara penyampaian ganti melalui n0tis iklan dan pen4mpalan.

Tak dapat jej4k l0kasi Sajat

Menurut peguam utama OWA Resources, Nurul Hafidzah Hassan, perkara ini berikutan keg4galan usahawan terbabit memb4yar penghak1man sebanyak RM200,000 kepada bek4s stokis utama iaitu OWA Resources seperti yang dipvtuskan Mahk4mah Rayvan pada April lalu.

“Dua pIaintif dari OWA Resources iaitu Nurwati Hussin, 41, dan Mohammed Syakir Hussin, 32, berkata, n0tis berkenaan sudah dibuat minggu ini namun pihaknya belum menerima sebarang af1davit memb4ntah n0tis keb4nkrapan itu oleh pihak Muhammad Sajjad.”

“Pihak anak guam tidak dapat menjejaki l0kasi sebenar def3ndan.”

“Oleh itu, kami mendapatkan kebenaran mahk4mah untuk menyer4hkan n0tis secara iklan, men4mpal n0tis di mahk4mah dan di depan rumah def3ndan,” katanya.

Nak b4yar ansur tapi ditoIak

Tambah Hafidzah lagi, mengikut penghakiman Mahk4mah R4yuan, Sajat g4gal dalam rayvan untuk memb4talkan keputusan Mahk4mah Tinggi Shah Alam yang memer1ntahkannya memb4yar ganti rvgi sebanyak hampir RM200,000 kepada OWA Resources.

“Difahamkan, pihak Sjaatada membuat cadangan awal bulan ini untuk memb4yar ganti rugi itu secara ansuran sebanyak RM3,000 sebulan sehingga selesai pemb4yaran penuh tetapi pihak plaintif tidak bersetuju dengan cadangan tersebut,” ujarnya.

Surat n0tis diiklan ke surat khabar & t4mpal depan rumah

OWA Resources sebelum ini cuba menyer4hkan n0tis b4nkrap kepada usahawan tersebut sebanyak 3 kali termasuk percubaan menyerahkan surat temujanji dan percubaan lain.

Namun, semua percubaan ser4han itu g4gal kerana Sajat tidak dapat ditemui. Jadi plaintif memf4ilkan n0tis terbabit untuk ser4han secara alternatif iaitu melalui n0tis iklan di surat khabar, di mahk4mah dan juga di depan rumah def3ndan.

“Berdasarkan n0tis berkenaan, Muhammad Sajjad perlu membayar RM113,327 dengan lima peratus kadar faedah setahun atas jumlah baki dari 13 September 2018 (tarikh pemfailan wr1t saman) sehingga 3 Mac 2021 (tarikh n0tis kebankrapan) serta k0s mahk4mah sebanyak RM70,000 dan setakat 3 Mac 2021 jumlah itu menjadi RM197,329.87.

“Akta InsoIvensi 1967 membenarkan prosiding keb4nkrapan dimulakan ke atas mana-mana individu yang g4gal memb4yar penghak1man melebihi RM100,000.

“Oleh itu, OWA Resources memf4ilkan n0tis keb4nkrapan terhadap Muhammad Sajjad kerana masih g4gal membayar jumlah berkenaan sehingga kini,” katanya.

Nurwati, Pengasas OWA Resources adalah bekas st0kis produk bengkvng dan g1rdle Muhammad Sajjad memaklumkan kr1sis und4ng-und4ng dan perniagaan itu menjadi pengajaran kepada syarikatnya agar lebih berhati-hati dalam memilih rakan perniagaan pada masa hadapan.

Beliau akan memastikan melakukan pemer1ksaan wajar melalui peguam korp0rat yang dilantik sebelum menjalankan sebarang kerjasama perniagaan dengan mana-mana pihak selepas ini.

 

Sumber: Harian Metro (Ruwaida Md Zain), OMM (Nuha Kefli)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.