Setelah berbulan hiIang, Polis akhirnya dah jumpa l0kasi persembvnyian Sajat

KUALA LUMPUR: Sebut sahaja nama Sajat, 1 Malaysia pasti mengenali usahawan k0smetik kontr0.versi yang sudah lama menghiIangkan diri tanpa jej4k terbabit.

Setelah sekian lama bersembvnyi, akhirnya pihak polis memaklumkan telah menemui lokasi m1steri yang menjadi lvbuk rahsia usahawan k0smetik yang turut dikenali sebagai Nur Sajat.

Polis dah jumpa l0kasi Sajat

8 Potret Nur Sajat, Transgender Malaysia yang Pernah Umroh Pakai Baju Wanita & Akan Ditangkap - KapanLagi.com

Memetik laporan Awani, pihak polis telah mengenal pasti l0kasi persembvnyian pemilik nama Muhammad Sajjad Kamaruzzaman itu.

Namun begitu, Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed tidak mahu mended4hkan l0kasi sebenar lelaki berusia 36 tahun berkenaan kerana b1mbang akan mengg4nggu sias4tan.

“Kita tahu, cuma saya tak boleh ded4hkan kerana ia adalah sebahagian daripada sias4tan,” katanya pada sidang akhbar yang diadakan secara maya di sini, pada Isnin.

Arjunaidi Mohamed dilantik pemangku ketua polis Selangor - Selangorkini

Media sebelum ini melaporkan, Nur Sajat berkemungkinan berada di luar negara selepas dibvru setelah w4ran t4ngkap dikeluarkan Mahk4mah Syariah pada 23 Februari lalu.

W4ran t4ngkap itu dikeluarkan oleh Mahk4mah Tinggi Syariah Shah Alam kerana g4gal hadir pada pr0siding kes berpakaian wanita tiga tahun lalu.

Pada 6 Januari lalu, Nur Sajat meng4ku tidak bersaIah di Mahk4mah Tinggi Syariah di sini atas tvduhan sebagai seorang lelaki berpakaian menyervpai wanita pada 2018 lalu.

Polis bvru Sajat kes tukar maklumat kad pengenalan

Kes Tukar Jantina Di IC : Nur Sajat Enggan Minta Maaf

DALAM PADA ITU, Polis Ampang sedang membvru usahawan kosmetik kontr0.versi, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat bagi membantu sias4tan berhvbung kes pen1puan menukar maklumat kad pengenalan.

Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya berkata, Sajat merupakan seorang saksi yang perlu hadir bagi pr0siding perbicaraan kes tersebut di Mahk4mah Ampang Jaya pada 14 Julai ini.

“Kes ini disias4t mengikut S3ksyen 420 K4nun Kes3ksaan kerana men1pu,” katanya dalam kenyataan di sini, pada Isnin.

Jika sabit bersaIah, Nur Sajat boleh dikenakan hvkuman penj4ra maksimum 10 tahun dan boleh dikenakan seb4t serta d3nda.

Sajat diburu polis bersabit kes penipuan maklumat MyKad | Free Malaysia Today (FMT)

“S4ksi tersebut atau mana-mana pihak yang mempunyai maklumat mengenai mereka boleh menghvbungi pegawai penyi4sat, Inspektor Syafrina Nadzleen Ibrahim di talian 019-2692954 dengan segera,” tambahnya.

“Sajat nak kahwin, mahu tvkar jant1na dalam MyKad” – ‘Rvnner’ n4fi t1pu duit, tuntut m0hon maaf

TERDAHULU, pada 2019 kec0h apabila dikatakan Sajat cuba untuk menukar status jant1nanya di MyKad did4kwa kerana ingin berkahwin.

Individu yang di d4kwa menguruskan permohonan Sajat itu telah mended4hkan apa yang berlaku dan di tvduh cuba menipu.

Yusmiliati, 33, memberitahu nama dan imejnya tercaIar selepas ditvduh men1pu duit yang diberikan usahawan k0smetik itu bagi tujuan membantunya menvkar maklumat jant1na dalam MyKad.

“Saya bukan bersvbahat memalsvkan dokumen pertvkaran jant1na Sajat, sebaliknya sekadar membantu menguruskan pr0ses tersebut di Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia (JPNM).

“Saya membantu menguruskan dokumen bagi menukar maklumat jant1na dalam kad pengenalan asalnya mengikut syarat yang dinyatakan JPN.

“Bagaimanapun Sajat g4gal menyediakan d0kumen rasmi perubatan yang mengatakan dirinya khvnsa, ia menyebabkan perm0honan tersebut dit0lak,” katanya pada Isnin.

Keputusan itu menyebabkan Sajat tidak berpuas hati dan menvduh Yusmiliati men1pu duit b4yaran bagi proses berkenaan.

Yusmiliati memberi masa sehingga 48 jam untuk Sajat membuat perm0honan maaf secara terbuka.

Yusmiliati ditemui bersama peguamnya Ahmad Faiq Azizan ketika sidang media di Persatuan Pekerja Profesional Filem Malaysia (Profima), Setapak, Kuala Lumpur.

Menurut Yusmiliati, dia dikenalkan seorang rakan dengan Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman sekitar Jun 2017.

Yusmiliati juga meng4kui beberapa kali bertemu dengan Sajat dan pembantunya, Ashaari Maznan bagi mendapatkan pertoIongan menguruskan d0kumen berkaitan perm0honan menukar maklumat jant1na dalam MyKad pada Ogos 2017.

“Dia beritahu mahu menukar maklumat jant1na kerana ingin berkahwin. Saya cuba bantu uruskan berdasarkan dokumen-dokumen yang dia sediakan,” katanya.

Akibat tidak berpvas hati kerana permohonannya g4gal, pembantu Sajat yang turut mahu menukar maklumat jant1na dalam MyKad membuat laporan polis terhadap Yusmiliati pada 29 Ogos 2018 atas tvduhan men1pu.

Sajat Isyt1har Dirinya Wanita

TERDAHULU, Sajat pada 2017 secara terbuka mengisy1tiharkan jant1nanya sebagai wanita selepas diasak mengenai status dirinya di laman media sosial.

Menurut Sajat, 30, surat pengesahan itu dimuatnaik ke laman instagramnya selepas dikec4m masyarakat hingga menggvgat perniagaannya.

“Sajat memuatnaik gambar surat itu di laman instagram susuIan statvs Sajat yang menjadi tanda tanya dan rasa kvrang senang masyarakat terhadap Sajat.

“Macam-macam yang mereka perkatakan sehingga timbul f1tnah yang turut membabitkan perniagaan Sajat”, ujarnya kepada mStar Online.

Usahawan itu pada Khamis memvatnaik surat penges4han yang diperoleh dua tahun lalu hasil pemer1ksaan di sebuah hospital swasta di Ampang.

Surat pengesahan yang dimvatnaik di laman Instagram pada Khamis.

Anak keempat dari tujuh adik beradik itu mend4kwa surat penges4han yang diberikan oleh doktor yang telah membuat pemeriksaan ke atasnya sekaligus mengiktiraf dirinya seorang wanita.

“Surat itu jelas mengiktirafkan Sajat adalah seorang wanita bukan pertvkaran jant1na.

“Perkara itu disahkan sendiri oleh pakar sak1t puan yang melakukan pemer1ksaan ke atas Sajat”, katanya.

Katanya, pemeriksaan itu dilakukan atas dasar kemanusiaan, juga selepas melihat nama pada kad pengenalan Sajat berbeza dengan keadaan fiz1kalnya.

“Sajat sememangnya dilah1rkan sebagai khvnsa. Tetapi ramai yang menvduh Sajat p0ndan, mak ny4h tidak kurang juga menvduh Sajat membeli surat penges4han itu kerana ingin menukar nama pada IC.

“Sajat melakukan pemer1ksaan itu semata-mata mengikut sar4nan pakar sak1t puan bagi menentukan jant1na Sajat,” katanya.

 

Sumber: Awani, mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.