PGA edar gambar Sajat, ketatkan kawaIan di sempadan elak b0los ke negara jiran

PASUKAN Gerakan Am (PGA) akan mengetatkan lagi k4walan di sempadan Malaysia-Thailand bagi mengelakkan individu yang dikehendaki pihak berkvasa termasuk usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman, daripada b0los ke negara jiran.

Selain Sajjad, seorang ahli perniagaan iaitu Datuk Seri Nicky Liow Soon Hee diletak dalam senarai individu dikehendaki dan pihak berkvasa terutamanya di sempadan diarah berjaga-jaga bagi berdepan kemungkinan kedua-dua individu itu mel4rikan diri ke luar negara.

PGA edar gambar Sajat di pos kawalan, elak bolos ke negara jiran

Timbalan Komander PGA Briged Utara Asisten Komisioner Mohd Noh Khamis berkata, gambar Nicky Liow dan Muhammad Sajjad atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat sudah diedarkan di semua pos kawalan PGA dari Bukit Kayu Hitam, Kedah hingga ke Perlis.

“Kita percaya kedua-dua individu ini masih berada dalam negara dan usaha mengesan mereka sedang dilakukan berdasarkan maklumat serta r1sikan yang diperolehi.

“Anggota PGA turut mengetatkan k4walan di l0rong t1kus di kawasan sempadan,” katanya, lapor Harian Metro.

Ujar beliau, pihaknya juga tidak men0lak kemungkinan individu yang berkenaan bertindak menyamar bagi mengelak dikesan pihak berkvasa untuk melepasi sempadan.

Nur Sajat ketika ini masih g4gal dikesan selepas bert1ndak mengh1langkan diri ek0ran dibvru pihak pengvat kvasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Usahawan itu dikenakan w4ran t4ngkap kerana g4gal hadir ke mahk4mah untuk sebutan semula kesnya berpakaian seperti wanita pada 23 Februari lalu.

Polis sy4k Sajat berada di luar negara – Polis

Terdahulu, KOSMO melaporkan usahawan kosmetik kontr0.versi, Nur Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman kemungkinan berada di luar negara selepas dikatakan mengh1langkan diri sejak w4ran t4ngkap ke atasnya dikeluarkan 23 Februari lalu.

Pengarah Jabatan Si4satan J.nayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, usaha mengesan Nur Sajat sedang diteruskan dengan kerjasama pihak polis dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

“T1ndakan masih diambil untuk mengesan Sajat, ada berita menyatakan dia berada di luar negara dan kita masih lagi melakukan pemantauan.

“Sajat (kes) kerjasama di antara pihak IPK Selangor dengan JAIS, ia masih dalam t1ndakan kita,” katanya pada sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Perasmian Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Nilai di sini hari ini.

Sebelum ini, Mahk4mah Tinggi Syariah Shah Alam mengeluarkan w4ran t4ngkap ke atas usahawan kosmetik tersebut selepas dia g4gal hadir pr0siding sebutan semula pertvduhan berpakaian menyerupai wanita sehingga menyebabkan agama Islam dip4ndang h1na pada 23 Februari lalu.

Sajat menerusi rakaman ‘live’ di akaun Instagram miliknya semalam men4fikan bersembvnyi daripada pihak berkvasa dan JAIS sebaliknya hanya mendiamkan diri daripada media sosial Instagram malah mengatakan pihak polis tidak mencarinya kerana mempunyai urusan yang lebih penting.

Semalam, Kosmo melaporkan Nur Sajat merupakan antara tiga individu yang kini menjadi tvmpuan pihak berkuasa tempatan kerana mempunyai w4ran t4ngkap ek0ran g4gal hadir ke mahk4mah dan terl1bat dengan kes j.nayah ko­mersial terbesar di negara ini.

Selain Nur Sajat dua lagi individu tersebut ialah pe­ngasas Sugarb0ok, Chan Eu Boon, 34, dan ketua s1ndiket pe­ngub4han wang h4ram terbesar, Datuk Seri Nicky Liow Soon Hee, 33.

Sugarbook founder charged with inciting mischief over 'Sugar Babies' claims | Borneo Post Online Pe­ngasas Sugarb0ok, Chan Eu Boon, 34

68 'Geng Nicky' members nabbed, RM7mil cash and vehicles seized | Free Malaysia Today (FMT) Datuk Seri Nicky Liow Soon Hee, 33

Sementara itu, dalam perkembangan lain Huzir memberitahu, kes indeks j.nayah di negara ini telah menunjukkan penurunan sehingga 24 peratus pada tahun lalu berbanding tahun sebelumnya disebabkan faktor Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP).

“Semasa dalam PKP pergerakan terhad, selain kehadiran begitu ramai anggota penguatkuasa seperti pihak polis dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan lain-lain agensi yang berada di merata-rata tempat yang merupakan faktor kes j.nayah berkurangan.

“Bagaimanapun, dalam tempoh PKP kita tidak henti-henti menjalankan 0perasi untuk membuat t4ngkapan ke atas penj.nayah yang telah kita kenal pasti,” katanya.

 

Sumber: mStar, K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.