“Saya Dah Tvtup Pintu Depan Tapi…..”- Kenyataan Ismail Sabri R4ih Perhatian Netizen

Kami yakin semua rakyat Malaysia arif yang negara kita ketika ini sedang menjalani pelaksanaan Sek4tan Pergerakan Penuh Fasa Pertama atau total l0ckd0wn yang dikuatkvasakan kerajaan bermula 1 -14 Jun dalam usaha menangani w4bak C0vid-19 yang semakin mervncing di dalam negara.

Dengan pelaksanaan total l0ckd0wn ini, aktiviti sosial dan kebanyakan sektor ekonomi tidak dibenarkan ber0perasi kecuali sektor ekonomi dan perkhidmatan perlu (essentials) yang telah disenaraikan seperti yang diumumkan Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismai Sabri beberapa hari lalu.

Namun sejak semalam t1mbul beberapa isu antaranya jumlah kenderaan dan traf1k di jalan raya yang dilihat masih tinggi selain isu membabitkan beberapa pengilang yang bukan ‘essentials’ tapi dibenarkan ber0perasi antaranya kilang ar4k sehingga men1mbulkan kem4rahan orang ramai.

Ismail Sabri kemudiannya menerusi satu kenyataan menjelaskan kerajaan sudahpun meng4rahkan operasi kilang-kilang terbabit ditvtup serta merta.

Namun petang tadi, satu p0sting ringkas yang dimuat naik Ahli Parlimen Bera itu mencetvskan tanda tanya orang ramai.

“Saya dah tvtup pintu depan tapi.”

Beliau yang berkongsi fotonya sedang keluar dari pintu pejabatnya turut memuat naik satu status ringkas iaitu “Saya dah tvtup pintu depan tapi.. ” tulis beliau yang turut diselitkan em0ji sed1h.

Status sama turut dik0ngsikan di akaun instagram beliau sehingga menjadi tanda tanya orang ramai.

Dijengah ke ruangan k0men ada yang mengaitkan status tersebut dengan situasi semasa dimana ada yang masih ingkar arahan yang dikeluarkan kerajaan dan ada juga yang mengaitkannya dengan isu pembukaan sektor ekonomi.

“Datuk harus teruskan bersuara agar menteri yang lain itu dengar masaIah yang berlaku. Selagi sekt0r kilang dibuka maka l0ckd0wn (sek4tan pergerakan) kali ini umpama tiada erti pada rakyat.

“Fikir-fikirkanlah Datuk. Jangan biarkan diri Datuk dipersaIahkan oleh rakyat. Kerana satu kvtu habis semua jadi m4ngsa,” tulis seorang w4rganet di hantaran tersebut.

“Pintu belakang kilang banyak,” tulis seorang lagi.

“Tapi ada ‘menteri sekt0r’ itu buka pintu belakang,” tulis yang lain pula.

Telahan warganet itu dipercayai mervjuk kepada kebenaran beroperasi kepada sebahagian besar perkhidmatan perlu dalam sekt0r perkilangan, meskipun negara kini sedang dalam pelaksanaan sek4tan pergerakan penuh (total l0ckdown) sejak semalam.


Pada 30 Mei, Ismail Sabri mengumumkan semua sekt0r ekonomi dan sosial tidak dibenarkan ber0perasi sepanjang sek4tan pergerakan penuh, kecuali 17 sektor yang dianggap perkhidmatan perlu.

Kilang juga tidak dibenarkan ber0perasi sepanjang tempoh itu, melainkan perkhidmatan perlu mengikut sekt0r tertentu di bawah 12 kategori.

Pada 31 Mei, Putrajaya memvtuskan mana-mana perniagaan yang ingin ber0perasi dalam tempoh “total l0ckd0wn” 14 hari bermula semalam boleh mendapat pengecvalian daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Menurut Majlis Keselamatan Negara (MKN), Miti akan berfungsi sebagai pusat sehenti untuk mengeluarkan surat yang membolehkan perniagaan ber0perasi dalam tempoh “total l0ckd0wn”.

Kebenaran pembukaan kilang tertentu beroperasi sebelum ini mengvndang krit1kan beberapa ahli politik, antaranya Najib Razak yang mend4kwa dengan pembukaan sesetengah sektor, banyak lagi kilang atau sektor lain yang berkaitan akan turut dibenarkan ber0perasi seperti biasa.

Beliau meminta kerajaan tidak membiarkan PKP kali ini menjadi separuh masak – seperti sebelum ini – dan agar total l0ckd0wn kali ini tidak menjadi “tiga suku l0ckd0wn”.

Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki turut mengg3sa Menteri Kanan Ekonomi Azmin Ali tampil menjelaskan isu penentuan sektor perkhidmatan penting semasa sekatan pergerakan terbaru, yang turut disokong Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan.

Baru-baru ini juga tular di media sosial imej surat did4kwa dari Miti yang membenarkan operasi sebuah syarikat pengeluar ar4k, namun Ismail Sabri semalam mengarahkan semua kilang minuman ker4s menvtup operasi serta-merta.

Apa-apa pun sama-sama kita tunggu penjelasan dari beliau nanti..

 

Sumber: FB Ismail Sabri, Buzzkini, mkini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf