“Saya minta maaf, saya maafkan semua.. Cukuplah sampai sini..” – Ebit Lew

Baru-baru ini, banyak kontr0.versi yang terpaIit pada pend4kwah terkenal negara, Ustaz Ebit Lew mengenai misi kemanusiaannya ke G4za, PaIest1n. Beliau ‘dihujani’ pelbagai tvduhan daripada beberapa pihak.

Bagaimanapun setelah segalanya semakin ‘memvncak’, akhirnya Ebit memvtuskan untuk membuat laporan polis bagi men4fikan segala tvduhan yang diIempar ke atasnya. Beliau juga tampil menjawab segala tvduhan secara langsung menerusi IG Live.

P4NAS!! Rumusan 'LIVE' penjelasan Ebit Lew – “Hati saya terIuka dipanggil d4jjaI, b4bi!” – Petua Dan Resepi Bonda

Meskipun begitu, beliau difahamkan tetap masih ‘berlapang dada’ untuk memaafkan mana-mana pihak yang pernah menjatvhkan kred1bilitinya.

Saya Minta Maaf, Saya Maafkan Semua..

“Saya benar-benar maafkan dari hati semua yang menf1tnah dan menjatvhkan saya. Saya maafkan semua yang pernah panggil saya sy4itan, d4jjaI, b4bi, b0doh, penvnggang dan lain-lain.

“Saya maafkan sesiapa sahaja yang telah menyak1ti arw4h ayah saya, bidadari saya dan anak-anak saya. Saya maafkan semua. Kita semua sebuah keluarga sampai bila-bila. Saya maafkan kerana Allah,” katanya di Facebook hari ini.

Dalam pada itu, Ebit memaklumkan bahawa tindakan yang beliau ambil ini hanyalah semata-mata untuk menjern1hkan semula keadaan setelah ditvduh dengan pelbagai tvduhan.

“Saya dengan ini dari hujung rambut sampai hujung kaki minta maaf kepada sesiapa sahaja yang langsung atau tak langsung atas apa yang berlaku ini.

“Niat saya hanya nak menjelaskan tvduhan terhadap saya. Saya minta maaf ye semua,” luahnya lagi.

Cukuplah Sampai Sini

VIDEO] "Fitnah Melampau & Kejam" – Ustaz Ebit Lew Jawab Dakwaan Nadir Al-Nuri Dan Caprice | Hot FM

Justeru, Ebit berpesan bahawa orang awam perlu untuk bersatu hati semula, selain turut menyeru untuk bersama-sama berd0a agar w4bak C0vid-19 ini berakhir dan petugas barisan hadapan terus diberi kekuatan.

Tidak kurang juga, Ebit turut menasihatkan bahawa k0nflik yang berlaku antara dua pihak tidak akan mengvntungkan siapa-siapa, malah ianya lebih mervgikan.

“Sedang kita berseIisih begini ramai orang miskin dan anak yat1m Iapar. Ramai hiIang kerja dan tempat tinggal. Tanyalah khabar jiran dan keluarga terdekat. Bila dua orang berseIisih keduanya tidak untung. Tapi yang untung ialah sy4itan.

“Sekali lagi saya minta maaf. D0akan saya yer. Cukuplah sampai sini yer. Ya Allah jika ada pahala untuk semua yang berlaku ini saya hadiahkan semua pahalanya buat mak ayah saya,” tambahnya.

Antara reaksi netizen

SaIute UEL.. semoga sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah..

Sabarlah ustaz…

Saya haIalkan setiap 1 sen svmbangan saya untuk semua urusan dilapangan..

 

Sumber: Ebit Lew, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.