Kec0h Ibu Bapa Berg4duh Dlm Grup Whatsapp Dek Kes BuIi, Guru Ini Tampil Beri Nasihat

Kes bvli merupakan perkara yang biasa didengari terutamanya di kalangan pelajar sekolah. Tidak kira lah sama ada sekolah rendah ataupun sekolah menengah.

Sesetengah pelajar yang terlibat dengan kes bvli memilih untuk berd1am diri dan tidak memberitahu ibu bapa masing masing. Namun begitu, terdapat juga pelajar yang akan bercerita mengenai kejadian bvli yang berlaku kepada mereka.

Ibu bapa yang mengetahui perkara ini dari anak mereka sudah tentu akan berasa ber4ng dan ada yang bertindak terlalu mengikut em0si apabila tidak dapat melepaskan m4rah dengan menghantar mesej melalui aplikasi Whatsapp kepada pihak sekolah oleh kerana anaknya dibvli.

Ibu bapa seharusnya mengawal kem4rahan dengan baik supaya perkara yang berlaku dapat diselesaikan dengan baik.

Tindakan seperti melepaskan m4rah di dalam grup Whatsapp ini adalah tidak elok kerana ia tidak dapat menyelesaikan masalah. Malahan pula, ia hanya akan mengervhkan keadaan.

Antara kes yang tular baru-baru ini Foto: FB Cikgu Fadli Salleh

Menerusi satu p0sting di Facebook seorang guru, Mohd Fadli Salleh berk0ngsi paparan ‘screensh0t’ daripada sebuah group whatsapp memperlihatkan ibu bapa melepaskan am4rah sesama sendiri berhvbung kes bvli di sekolah.

Perkara seperti ini sudah tentu sesuatu yang kurang enak didengari apatah lagi ianya datang dari pihak ibu bapa.

Oleh itu, guru ini berk0ngsi 7 nasihat dan langkah yang wajar diambil oleh ibu bapa jika kes bvli berlaku.

Cikgu Fadli Salleh berkongsi 7 tips hadapi kes bvli Foto: FB Cikgu Fadli

1. Terus report pada guru kelas kejadian anak kita dibvli

2. Kalau masih dibvli, terus pergi sekolah jumpa PK Hem laporkan pula.

3. Jika masih tiada t1ndakan, jumpa Guru Besar, tunjukkan semua bvkti laporan pada guru kelas dan PK Hem, tapi kes tetap berlaku. Masa ni confirm, t1ndakan segera pasti diambil, termasuk pindah anak ke kelas lain jika perlu

4. Jangan pergi sound dalam group wasap begini, pasti berakhir dengan perb4lahan. Mula-mula perb4lahan mvlut sesama kaum mak, bila kaum ayah masuk campur, tak jadi g4duh mulut dah. Boleh bertvmbuk.

5. Budak-budak tak pandai berdend4m, pagi g4duh, petang dah baik-baik. Orang dewasa ni kalau berg4duh, makan tahun pun tak baik-baik lagi.

6. Benar ada murid jenis pembvli, hal ini guru kelas jangan ambil mudah. Ibubapa juga jangan ambil mudah bila guru tegvr anak kita suka bvli orang. “Biasalah budak-budak”. Ayat ni tak boleh pakai untuk kes bvli.

7. Perangai membvli jika tidak diceg4h awal, besar esok lagi tervk. So, masa rebvng, masa boleh dilentvr, kita didik betul-betul. Tanpa perlu berg4duh sesama orang dewasa. Urus dengan cara yang betul, InsyaAllah semuanya selesai dengan cara elok.

“Jangan pergi s0und dalam group wasap begini, pasti berakhir dengan perb4lahan. Mula-mula perb4lahan mulut sesama kaum mak, bila kaum ayah masuk campur, tak jadi g4duh mulut dah. Boleh bertvmbuk.”

“Budak-budak tak pandai berdend4m, pagi g4duh, petang dah baik-baik. Orang dewasa ni kalau berg4duh, makan tahun pun tak baik-baik lagi”, ujarnya.

“Perangai membvli jika tidak diceg4h awal, besar esok lagi tervk. So, masa rebung, masa boleh dilentvr, kita didik betul-betul. Tanpa perlu berg4duh sesama orang dewasa. Urus dengan cara yang betul, InsyaAllah semuanya selesai dengan cara elok.”

Tambahnya lagi, ibu bapa didingatkan agar jangan sesekali membuat t1ndakan melvlu dengan melepaskan kem4rahan pada group whatsapp yang dianggotai ibu bapa murid lain dan piihak sekolah. Ibu bapa juga haruslah memberi contoh yang baik kepada anak anak supaya lebih berfikiran rasional.

Menurut Mohd Fadli, kebiasaannya t1ndakan segera akan dilakukan seperti mem1ndahkan murid yang terlibat ke kelas yang lain selepas aduan diberi kepada guru yang berkenaan.

Difahamkan, sehingga kini perk0ngsian tersebut telah meraih 4,300 perkongsian di laman Facebook.

Sumber: FB, BK

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf