Selepas did4kwa p0tong ‘Q’, Eina Azman akhirnya bersuara cerita perkara sebenar- “Saya tidak bermaksud untuk meny1nggung sens1tiviti..”

SELEPAS kontr0.versi mendapatkan vaks1n di Ipoh Perak, pelakon Datin Paduka Eina Azman tampil membuat perm0honan maaf atas perk0ngsiannya yang men1mbulkan rasa kvrang senang segelintir pihak.

Menjelaskan perkara itu, Eina menerusi Instagram pada malam Khamis mengesahkan dia mempunyai masaIah kesihatan yang tidak boleh k0ngsi kepada umum.

“Saya mem0hon maaf andai kata perk0ngsian saya di media sosial men1mbulkan rasa kvrang senang bagi sesetengah pihak.

“Saya tidak bermaksud untuk meny1nggung sens1tiviti sesiapa apatah lagi ketika isu vaks1n menjadi perbvalan h4ngat.

Perk0ngsian Eina di Instagramnya.

“Malah, pihak berwajib juga sudah mengeluarkan kenyataan rasmi berhvbung isu ini. Saya sendiri mempunyai masaIah kes1hatan namun terlalu peribadi untuk dik0ngsikan kepada umum dan hanya untuk pengetahuan keluarga saja, ” ujarnya.

Pada Rabu, laman sosial kec0h apabila ntizen mempers0alkan Eina dan suaminya, Datuk Paduka Kaiser Gurmeet Abdullah menerima svntikan vaks1n di sebuah hospital di Ipoh, Perak.

Rata-rata ntizen mend4kwa selebriti itu mem0tong giliran pengambilan vaks1n sekali gus meIanggar pr0sedur 0perasi standard (S0P) Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) 3.0 yang berkvatkuasa 25 Mei hingga 7 Jun ini.

Saya sendiri mempunyai masaIah kes1hatan namun terlalu peribadi untuk dik0ngsikan kepada umum dan hanya untuk pengetahuan keluarga saja.

EINA AZMAN

PELAKON

Perkara itu menjadi tular selepas Eina atau nama sebenarnya, Ainur Syakina Azman, 26, dan suaminya, memegang placard ‘saya sudah divaks1n’ sebelum ibu kepada sepasang kembar itu mem4damkannya tidak berapa lama kemudian.

Dalam pada itu, Eina menjelaskan dia bertindak memadam posting Instagram bagi mengelakkan isu tersebut berpanjangan.

“Justeru itu, saya mem4dam posting daripada paparan di Instagram bagi mengelakkan 1su ini daripada bertambah rvmit.

Eina mem4dam perk0ngsiannya yang mengvndang kr1tikan ntizen.

“Dengan rasa rendah diri, saya sekali lagi mem0hon maaf sekiranya video dan gambar yang dimuat naik men1mbulkan saIah faham,” tulisnya.

Terdahulu, pihak Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh, Perak tampil menjelaskan kebimbangan awam yang mempers0alkan kewajaran selebriti itu menerima vaksi di hospital berkenaan.

Menurut Pengarah Hospital, Dr Abdul Malek Osman, pasangan itu layak menerima svntikan vaks1n berdasarkan rvjukan doktor p4kar yang mer4wat mereka kerana mengalami masaIah kesihatan dan k0morb1d.

Justeru tambah beliau, tidak timbul isu ‘p0tong barisan’ seperti yang did4kwa memandangkan pasangan itu termasuk dalam senarai penerima vaks1n atas nasihat doktor pakar dan dikategorikan sebagai goIongan ber1siko tinggi.

Eina Azman tak p0tong barisan… rupa-rupanya termasuk golongan ber1siko tinggi, layak dapat vaks1n lebih awal


Eina dan suami did4kwa ‘p0tong barisan’ untuk dapatkan vaks1n.

SEMALAM, susulan d4kwaan pelakon Datin Paduka Eina Azman dan suaminya mem0tong barisan untuk mendapatkan vaks1n, pihak Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh, Perak tampil menjelaskan keb1mbangan awam.

Menurut Pengarah Hospital, Dr Abdul Malek Osman, pasangan itu layak menerima svntikan vaks1n berdasarkan rvjukan doktor p4kar yang mer4wat mereka kerana mengalami masaIah kes1hatan dan kom0rb1d.

Justeru tambah beliau, tidak timbul isu ‘p0tong barisan’ seperti yang did4kwa memandangkan pasangan itu termasuk dalam senarai penerima vaks1n atas nasihat doktor p4kar dan diketegorikan sebagai goIongan ber1siko tinggi.“HRPB mengambil maklum berkenaan isu tvlar di beberapa laman sosial berkaitan seorang artis wanita yang dikenali sebagai Eina Azman bersama pasangannya did4kwa memotong barisan dan mengambil vaks1n C0vid-19 di Ipoh, Perak.

“Berdasarkan semakan, kelayakan pemberian sunt1kan vaks1n kepada pasangan tersebut adalah berdasarkan kepada rvjukan oleh doktor pakar yang mer4wat pasangan ini atas masaIah kesihatan dan kom0rb1d yang dihadapi oleh mereka.

“Tiada isu ‘p0tong barisan’ dalam pemberian svntikan vaks1n ini dan pasangan tersebut dimasukkan ke dalam senarai penerima vaks1n atas nasihat doktor pakar yang mer4wat kerana pesak1t dikategorikan sebagai goIongan yang ber1siko tinggi,” katanya pada Khamis.

Untuk rekod, pasangan itu menerima svntikan vaks1n C0vid-19 di Pusat Pemberian vaks1n (PPV), HRPB pada 25 Mei.

Tiada isu ‘p0tong barisan’ dalam pemberian svntikan vaks1n ini.

DR ABDUL MALEK OSMAN

PENGARAH HPRB

Pada Rabu, laman sosial kecoh apabila netizen mempersoalkan Eina dan suaminya, Datuk Paduka Kaiser Gurmeet Abdullah menerima svntikan vaks1n di sebuah hospital di Ipoh, Perak.

“Eina semalam register pakai website mana ya?”- Eina Azman p4dam foto slps ntizen pers0al kelebihan dapat cvcuk vaks1n di Ipoh

TERDAHULU, laman sosial kec0h apabila netizen mempers0alkan bagaimana pelakon Datin Paduka Eina Azman menerima sunt1kan vaks1n di sebuah hospital di Ipoh, Perak bersama suaminya, Datuk Paduka Kaiser Gurmeet Abdullah.

Rata-rata ntizen mend4kwa selebriti itu telah mem0tong giliran pengambilan vaks1n sekali gus meIanggar pr0sedur 0perasi standard (S0P) Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) 3.0 yang berkuatkuasa dari 25 Mei hingga 7 Jun ini.

Perkara itu menjadi tular selepas Eina atau nama sebenarnya, Ainur Syakina Azman, 26, dan suaminya, memegang placard ‘saya sudah divaks1n’ sebelum ibu kepada sepasang kembar itu mem4damkannya tidak berapa lama kemudian.

“Eina Azman semalam register pakai website mana ya? Terus cvcuk pulak tu. Kerja buat video memasak je hari-hari pun awal dapatnya.

“Hebat tak? Orang lain tunggu app0intment beratur dekat PPV (Pusat Pemberian Vaks1n). Eina Azman ambil d1rect dekat Hospital Ipoh.

Antara k0men netizen yang mengec4m Eina Azman.

“Best ke p0tong que, kami yang orang Perak pun tak dapat lagi. Mak ayah yang dah tua pun tak dapat lagi. Ni nak m4rah ni!

“Hai nak tanya macam macam boleh dapat vaks1n di Ipoh? K0ngsi la tip,” s1ndir netizen.

Hebat tak? Orang lain tunggu app0intment beratur dekat PPV (Pusat Pemberian Vaks1n )

NETIZEN

Walau bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sama ada pelakon drama siri The Maid itu menerima sunt1kan vaks1n Pfizer atau AstraZeneca seperti yang diterima kebanyakan rakyat Malaysia.

Eina dilihat sudah mem4dam gambar yang dimuat naik di Instagramnya.

Program Imun1sasi Kebangsaan C0vid-19 yang terbesar pernah dilaksanakan di Malaysia terdiri daripada tiga fasa, yang mana fasa pertama dari 26 Februari hingga April melibatkan vaks1nasi pekerja barisan hadapan negara.

Fasa kedua, dari April hingga Ogos melibatkan mereka yang dikategorikan sebagai kumpulan ber1siko tinggi, seperti orang tua.

Fasa ketiga pula melibatkan orang dewasa berumur 18 tahun ke atas, bermula dari Mei 2021 hingga Februari 2022.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.