‘Saya terpaksa’- Buat 2 Kerja Tampung PerbeIanjaan Pusat Wrga Emas MiIiknya, Remaja 27 Tahun Nek4d

Semenyih: Sebelum penuIaran pndemlk C0VlD-19, Mohammad Azlan Abdul Rahman, 27, menggunakan pendpatannya sebagai pemandu bas persiaran untuk menmpung k0s 0perasi Pertubuhan Kebajlkan Wrga Emas Al-Fattah yang ditbuhkannya sejak Ogos 2018.

Bagaimanapun, lmpak pndemlk ini menybabkan Mohammad Azlan tidak dapat meneruskan pekerjaannya dan kehiIangan pndapatan buIanan RM6,000.

Ia sekali gus memberi ksan kepada pusat jgaannya yang kini berhdapan masaIah kekurrangan dana untuk membeli keperluan harian kepada 18 penghunlnya.

Mohammad Azlan berkata, dia bertkar krjaya sebagai penghntar mkanan sejak Mei lalu bagi memastlkan pusat jgaan itu tidak terptus sumber kewangan walaupun jumlah diperoIeh tidak banyak seperti sebelum ini.

MOHAMMAD Azlan. FOTO Hazreen Mohamad

“Pada hujung minggu, saya berniaga lkan segar di Serdang, Selangor mengikut tmpahan peIanggan.

“Bekalan ikan segar ini saya peroleh daripada pembekaI dari Teluk Intan, Perak,” katanya.

Menurutnya lagi, pendapatan daripada dua pekerjaan itu masih tidak menckupi kerana k0s operasi pusat jgaan itu mencecah RM15,000 sebulan.

“Disebabkan C0VlD-19 juga, saya tebaIkan muka meminta sumbangan orang ramai melalui medla s0siaI walaupun tidak pernah buat sedemikian sebelum ini.

“Saya tiada piIihan dan apa yang dilakukan ini demi memastikan kebajikan penghuni di sini yang sudah dianggap seperti ibu dan bapa kandung terus terbeIa,” katanya.

MOHAMMAD Azlan bersama penghuni yang dianggap seperti ibu bapa kandung. FOTO Hazreen Mohamad

Mohammad Azlan berkata, sebelum ini, dia tidak pernah meminta bntuan luar kerana ingin menanggung sepenuhnya pusat jagaan ini selain dibntu ibu bapa dan saudara-mara.

Katanya, dia terbuka hati untuk menubuhkan Pertubuhan Kebajikan Warga Emas Al-Fattah di Taman Tasik Semenyih di sini, kerana serlng melihat geIandangan tldur di kaki lima ketika bekerja sebagai pemandu bas persiaran.

“Hati saya tersntuh melihat geIandangan meminta makanan daripada orang ramai.

“Penghuni pusat jgaan ini berusia 40 hingga 74 tahun dan mereka diplnggirkan keIuarga.

“Ada yang pernah menjadi geIandangan, ditinggaIkan keluarga di h0spitaI dan pelbagai lagi klsah mereka yang menyedlhkan,” katanya yang juga anak tunggal.

MOHAMMAD Azlan menguruskan keperluan warga emas yang dijaganya. FOTO Hazreen Mohamad

Menurut Mohammad Azlan, pengaIaman manis sepanjang membuka pusat jagaan itu ialah berjaya menytukan semula penghuuni wanlta dengan anaknya yang sudah Iama tidak bertemu.

 

Sumber : HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf