(Video) ‘Bukan HaIau K0rang’- Ibu Bapa Terpaksa Serahkan Anak Kpd Jiran Sebab…

Kuala Lumpur: “Bersyukvr dapat jiran yang baik, biasanya orang lain pasti j4uhkan diri tetapi mereka sanggup ambil r1siko toIong jaga anak kami buat sementara waktu ini,” kata ibu dua anak, Nor Era Fadzirah Mahat.

Nor Era Fadzirah, 27, memberi reaksi itu selepas dia dan suaminya, Mohamad Ramzi Mohamed Yusof, 30, disahkan p0sitif C0vid-19 selepas menjalani uj1an caIitan pada Khamis lalu.

Dia tiada pilihan lain dan terpaksa membuat keputusan menyer4hkan anaknya kepada jiran, tambahan pula kakaknya, Nor Fadzilah Mahat, 36, dan suaminya, Wan Mohamad Khairy Ahmad Harun, 35, tvrut disahkan p0sitif C0vid-19 kerana menetap di rumah yang sama di Setapak, di sini.

Menurutnya, hanya dua anaknya yang berusia 10 bulan dan tiga tahun, selain anak kepada kakaknya yang berusia lima tahun disahkan negatif daripada w4bak itu.

“Keputusan (uj1an cal1tan) keluar jam 11 malam pada hari sama dan klinik maklumkan semua orang dewasa p0sitif, manakala keputusan kanak-kanak pula negatif.

“Pada waktu itu, kami semua bvntu sebab anak kecil lagi, urusan penjagaan macam mana,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Menurutnya, mujur jiran sebelah rumahnya yang sudah dikenalinya sejak tiga tahun menghvlurkan bantuan secara sukarela menjaga dua orang anaknya dan anak buahnya itu.

“Agak sed1h sebenarnya bila sebut pasal anak sebab tak pernah ber3nggang dan kami terpaksa berjauhan dalam masa yang lama.

“Kerana itu kami ingin nasihatkan kepada ibu bapa di luar sana supaya lebih berhati-hati kerana kanak-kanak tidak saIah, kita sebenarnya pembawa v1rus itu apabila kita keluar bekerja dan sebagainya.

“Orang tua kita, anak dan goIongan ber1siko yang menjadi m4ngsa. Memanglah setengah kanak-kanak mempunyai antib0di lebih kuat tapi kita tidak tahu apa akan jadi nanti dan kami tidak mahu ambil ris1ko,” katanya.

Nor Era Fadzirah berkata, dia percaya jirannya dalam urusan penjagaan kerana sudah mengenali hati budi masing-masing selain turut mempunyai dua orang anak yang berusia tiga dan tujuh tahun.

“Semalam, jiran sendiri sudah menjalani uj1an calitan dan keputusannya negatif. Saya harap sangat pada uj1an kali kedua keputusan masih sama.

“Pada awalnya memang kami ingin bagi keluarga sendiri jaga iaitu mak cik saya tetapi jiran nasihat lebih baik duduk dengan mereka.

“Ini kerana mak cik saya mengh1dap asm4 dan kes1hatannya mungkin ber1siko jika dijangk1ti C0vid-19,” katanya.

Menurutnya, sebagai langkah berhati-hati dia mengemas barang keperluan anaknya itu dengan memakai set alat perIindungan peribadi (PPE) buatan sendiri.

Malah, katanya, dia turut mengurangkan sentvhan dan mengasingkan diri daripada anaknya sebaik keputusan keluar dan menyerahkan penjagaan anak kepada jiran pada pagi Jumaat lalu.

“Alhamdulillah, setakat ini mereka baik-baik saja. Anak saya yang b0ngsu juga sudah mula minum susu tepung jadi tiada masaIah.

“Tiga kediaman di kawasan rumah kami juga ada keluarga p0sitif dan kami masing-masing maklumkan di kumpulan WhatsApp supaya orang lain dapat berhati-hati.

“Dari segi barang basah dan keperluan lain, jiran serta ahli keluarga lain ada toIong belikan dan hantar sementara kami kuar4ntin di rumah sekarang,” katanya.

Katanya, kini dia dan ahli keluarga yang p0sitif C0vid-19 sudah berhvbung dengan Pejabat Kes1hatan Daerah Titiwangsa dan bakal membuat pemer1ksaan kes1hatan di sana hari ini.

Terdahulu, perk0ngsian suaminya mengenai anaknya yang terpaksa diser4hkan kepada jiran sebagai langkah penceg4han C0vid-19 mendapat perhatian wrganet di aplikasi TikTok dengan t0ntonan lebih 519,000 kali setakat ini.

Menerusi video berdurasi 1 minit 1 saat itu kelihatan anaknya yang seolah-olah ke1iru dengan situasi itu men4ngis kerana terpaksa berp1sah dengan ibu bapanya di pagar rumah sebelum diambil jirannya.

@ramziyusof

#COVIDISREAL JANGAN MAIN MAIN WAHAI RAKYAT MALAYSIA..BUATLAH PKP PENUH KAMI SENDIRI PUN TAK TAHU DARI MANA DATANG ALLAHU..

♬ Mungkin Hari Ini Esok Atau Nanti – Anneth

Syukur jiran baik

 

Sumber: HMetro, OHbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf